ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)
12ΟΟ γρ. (4 μερίδες των 300 γρ.) αρνάκι χωρίς κόκαλο από το μπούτι
4 φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος (ή δυόσμος ή μάραθος)
500 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη
1 κύβος λαχανικών (προαιρετικός)
αλάτι
πιπέρι όσο μας αρέσει
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά το κρέας. Θέλει πολύ προσοχή! Το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το αλατίζουμε.
Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια.
Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τον άνιθο, τον κύβο διαλυμμένο σε ελάχιστο ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι κάμποσο (στο φαγητό αυτό ταιριάζει η πικάντικη γεύση, αρκεί ν΄αρέσει και σε μας).
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στη φωτιά για 1-2 λεπτά. Τότε θα ρίξουμε και το τυρί. Ανακατεύουμε και πάλι και αφήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας.
Θα χρειαστούμε 4 λαδόκολλες 40Χ40 εκ. περίπου. Πάνω στον πάγκο εργασίας απλώνουμε τις λαδόκολλες και στο κέντρο τους τοποθετούμε τα κομμάτια του αρνιού σε ίσες μερίδες δηλ. από 300 γρ. περίπου. Πάνω στο κρέας βάζουμε κουταλιές από τη γέμιση που φτιάξαμε. Κι αυτή τη μοιράζουμε στα τέσσερα.
Κλείνουμε την κάθε λαδόκολλα σε φάκελο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα κάτω.
Μεταφέρουμε με προσοχή στο ταψί και την τοποθετούμε με τις άκρες ν΄ακουμπάνε στον πάτο του ταψιού, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Βάζουμε τη μια δίπλα στην άλλη.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου, δηλ. μέχρι ν΄αρχίσει να κοκκινίζει η λαδόκολλα.
Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε μετά από 10 λεπτά μαζί με τη λαδόκολλα. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και πολίτικη σαλάτα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε να εκτελέσουμε τη συνταγή με κατσικάκι αντί γι΄αρνί. Προσωπικά το προτιμώ γιατί είναι πιο ελαφρύ. Αν θέλουμε, μαζί με τα κρεμμυδάκια μπορούμε να σωτάρουμε και μια σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη. Τελείως διαφορετική γεύση!
Εάν θέλουμε να παρουσιάσουμε το αρνάκι με τη συνταγή αυτή σαν μεζεδάκι, μπορούμε να το χωρίσουμε σε μικρότερες μερίδες, οπότε και θα γίνουν περισσότερες και θα ταιριάζουν πολύ καλύτερα με την όλη σύνθεση των υπόλοιπων μεζέδων. Σ΄αυτή την περίπτωση κατά το σερβίρισμα, θα βάλουμε τις κλειστές λαδόκολλες όλες μαζί σε μια μακρόστενη πιατέλα.
Με τα κόκαλα που περισσεύουν από το ανρίσιο ή κατσικίσιο μπούτι, μπορούμε να φτιάξουμε μια νοστιμότατη κρεατόσουπα: αφού βράσει η σούπα μας και πριν ετοιμάσουμε το αβγολέμονο, θα βγάλουμε σε ξεχωριστή πιατέλα τα κόκαλα και θα τ΄αλατίσουμε.