Ενημέρωση
Loading
Ο
04
2011

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΧΑΤΟΥΝΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (14 Φεβρουάριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΓΙΑ 2 ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΑ
8 αβγά (χωριστά τ΄ασπράδια απ΄τους κρόκους)
11/2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 μπέκιν πάουντερ
2 κ. σούπας μέλι
3 ποτήρια του νερού αλεύρι
λίγο κονιάκ για να ραντίσουμε τα παντεσπάνια


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
75 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 ποτήρι του νερού γάλα πλήρες
2 κ. σούπας αλεύρι
1 κ. σούπας ζάχαρη
1 βανίλια

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

2 δόσεις σαντιγύ
2 φλ. τσ. καρύδια κοπανισμένα
λίγη ζάχαρη άχνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα βάζουμε σε κατσαρόλα νερό και τα 2 ζαχαρούχα μαζί με το κουτί τους για να βράσουν (το νερό δεν πρέπει να καλύπτει τα κουτιά ,αλλά να είναι αρκετό ) για 2 ώρες σε πολύ σιγανή φωτιά. Μη φοβάστε, δεν πρόκειται να εκραγούν, αρκεί η φωτιά να είναι πολύ χαμηλή.

Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC. Θα ετοιμάσουμε αρχικά τα υλικά για το ένα παντεσπάνι και μετά για το άλλο. Θα τα ψήσουμε διαδοχικά.

Χτυπάμε στο μίξερ τα 4 ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη (1/2+1/4 ποτήρια). Στη συνέχεια ρίχνουμε τους 4 κρόκους χωρίς να σταματήσουμε το δούλεμα, μετά προσθέτουμε 1 κ. σούπας μέλι και μισό φακελάκι μπέκιν. Χτυπάμε πολύ καλά. Τέλος αρχίζουμε να ρίχνουμε 11/2 ποτήρι αλεύρι και το ανακατεύουμε με κουτάλι ίσα-ίσα να ενσωματωθεί στο μείγμα.

 



Για το ψήσιμο θα χρησιμοποιήσουμε δυο ίδια ταψιά ή λαμαρίνες, το ένα βουτυρωμένο και το άλλο στρωμένο με λαδόκολλα. Αδειάζουμε λοιπόν το μείγμα που φτιάξαμε στο βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε για 12 λεπτά περίπου. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο θα είναι αρκετά μαλακό, γι΄αυτό θα το αφήσουμε να κρυώσει.

 

 

Θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο παντεσπάνι. Κι αυτό θα πρέπει να κρυώσει μαζί με τη λαδόκολλα.


Παρασκευή της κρέμας: ζεσταίνουμε το πλήρες γάλα, προσθέτουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει το μίγμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια. Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε και το ζαχαρούχο το οποίο έχει πάρει τώρα το χρώμα της καραμέλας. Ανακατεύουμε για να ενωθούν.

Επάνω στο πρώτο παντεσπάνι (αφού το ραντίσουμε με λίγο κονιάκ) του βουτυρωμένου ταψιού αδειάζουμε την κρέμα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Τώρα θα αναποδογυρίσουμε το δεύτερο παντεσπάνι ακριβώς επάνω της με τη λαδόκολλα στραμμένη σ΄εμάς. Την αφαιρούμε με προσοχή. Ραντίζουμε και πάλι με λίγο κονιάκ.

 

 

 

 

Ετοιμάζουμε διπλή δόση σαντιγύ σύμφωνα με την αντίστοιχη συνταγή παρασκευής και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο γλυκό.

 

 

Πασπαλίζουμε με χοντροτριμμένα καρύδια και λίγη ζάχαρη άχνη. Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο.

 

 

Σερβίρεται την επόμενη μέρα  κομμένο σε τετράγωνα ή μπακλαβωτά κομμάτια. Είναι πεντανόστιμο!



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν δεν βράσουμε τα ζαχαρούχα, το γλυκό μας θα έχει διαφορετική γεύση, όχι ότι δεν θα είναι νόστιμο, αλλά νομίζω πως κάτι θα του λείπει. Η επιλογή είναι δική μας.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.