ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 1/2 κιλό παντζάρια
αλάτι
1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
ξύδι
εκλεκτό ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προσωπικά χρησιμοποιώ μόνο τα γουλιά των παντζαριών. Εσείς όμως μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε και τα πιο τρυφερά κοτσάνια και φύλλα τους κομμένα σε κομμάτια μήκους 3-4 εκ.
Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά τα παντζάρια, χωρίζοντας τα γουλιά από τα υπόλοιπα μέρη. Δεν τα ξεφλουδίζουμε. Βράζουμε μόνο τα γουλιά σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, ακριβώς όπως κάνουμε και με τις βραστές πατάτες, 40 λεπτά περίπου. Στα 20 λεπτά βρασίματος θα προσθέσουμε και τα κοτσάνια με τα φύλλα (τεμαχισμένα). Στραγγίζουμε σε τρυπητό, ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό της βρύσης και αφήνουμε να κρυώσουν.
Αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα από τα γουλιά και τα κόβουμε σε "κυδώνια" ή στρόγγυλες φέτες πάχους μισού εκατοστού.
Σ΄αυτό το σημείο, αν έχουμε βράσει μεγάλες ποσότητες από παντζάρια, μπορούμε να τα βάλουμε μέσα σε πλαστικά σακουλάκια τροφίμων και να τ΄αποθηκεύσουμε στον καταψύκτη. Σε κάθε σακουλάκι θα υπάρχουν φέτες από γουλιά, τεμαχισμένα κοτσάνια και μερικά από τα πιο τρυφερά φύλλα τους. Όταν τα χρειαστούμε, θα τα ξεπαγώσουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και θα συνεχίσουμε την παρασκευή της σαλάτας όπως περιγράφεται αμέσως παρακάτω:
Τα τοποθετούμε μαζί με τα υπόλοιπα μέρη (κοτσάνια-φύλλα) σε δοχείο που κλείνει καλά. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο, ξύδι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Κλείνουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρούνται πολλές μέρες αναλλοίωτα. Πριν από κάθε σερβίρισμα, ανακατεύουμε πολύ καλά και μετά τοποθετούμε σε μακρόστενη πιατελίτσα όμορφα αραδιασμένα, στη μέση φύλλα και κοτσάνια και γύρω-γύρω τα γουλιά.
Τα βραστά παντζάρια είναι μια πολύ νόστιμη σαλάτα, αρκεί να προσέξουμε να είναι τρυφερά, χωρίς σκληρές ίνες στη σάρκα τους.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Καλό είναι το ξεφλούδισμα μετά το βράσιμο να γίνει με γάντια λάτεξ γιατί θα βάψουν τα χέρια μας οπωσδήποτε.
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Μεγάλες Προσφορές 30%
Ηλεκτρικό καντήλι λιοντάρι
Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα
Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο