Ενημέρωση
Loading
Σ
26
2011

ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (08 Δεκέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. σούπας ξύδι
1 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κ. γλ. αλάτι
1-11/2 φλ. τσ. χλιαρό νερό
λάδι ή βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Απαραίτητο εργαλείο για το άνοιγμα του φύλλου είναι ο πλάστης. Ο δικός μου είναι μακρύς  (1μέτρο) και λεπτός, ιδανικός για μεγάλα φύλλα χωριάτικης πίτας.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ξύδι και 1 κ. σούπας λάδι.

 

 

Αρχίζουμε να προσθέτουμε χλιαρό νερό. Πρέπει να πετύχουμε μια σφικτή ζύμη που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.

 

 

Τη χωρίζουμε σε δυο μπάλες. Αλευρώνουμε το μπολ, βάζουμε τις μπάλες της ζύμης μέσα και το σκεπάζουμε. Αφήνουμε για μισή ώρα.

 

 

Στον πάγκο εργασίας ή σε μεγάλο τραπέζι ρίχνουμε λίγο νισεστέ ή κορν φλάουρ και βάζουμε πάνω του την μια μπάλα από ζυμάρι.

 

 

 

Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο. Δεν πειράζει αν δεν είναι πολύ λεπτό. Τώρα με το μαχαίρι ή τη ρόδα της πίτσας σχεδιάζουμε στο κέντρο του φύλλου έναν κύκλο με διάμετρο 10-15 εκ. περίπου, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το φύλλο. Στο τμήμα του φύλλου που βρίσκεται έξω από τον κύκλο τραβάμε 8 συμμετρικές χαρακιές (τη μια απέναντι στην άλλη). Έτσι δημιουργούμε μια μαργαρίτα.

 

 

Αλείφουμε όλο το φύλλο με λάδι ή βούτυρο λιωμένο (αυτό γίνεται και πριν το χάραγμα).

 

 

Σηκώνουμε ένα από τα 8 κομμάτια και το φέρνουμε πάνω στον κύκλο. Προσέχουμε να τον καλύψει όσο καλύτερα γίνεται.

 

 

Το ίδιο κάνουμε διαδοχικά και με τα υπόλοιπα 7 κομμάτια του φύλλου.

 

 

Έτσι σχηματίζεται πάλι μια πλακουτσωτή μπάλα που την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.

 

 

 

Την ίδια ακριβώς δουλειά θα κάνουμε και με την άλλη μπάλα της ζύμης που έχουμε στο μπολ.

Θα πρέπει οι δυο καινούριες μπάλες ζύμης να μείνουν στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες.

Όταν τις βγάλουμε θα ξανακάνουμε το ίδιο: άνοιγμα με τον πλάστη, λάδωμα, σχεδιασμός του κύκλου, χάραγμα 8 εξωτερικών ακτίνων τις οποίες και πάλι θα τοποθετήσουμε πάνω στον  κύκλο. Φύλαγμα στο ψυγείο για 2 ώρες.

Εδώ θα πρέπει να τονίσω πως, όσες πιο πολλές φορές επαναλάβουμε τη διαδικασία αυτή, τόσα περισσότερα φύλλα αποκτούμε. Προσωπικά αρκούμαι στις δυο φορές.

 

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ

 

Όταν θα βγάλουμε για δεύτερη φορά τη μια μπάλα ζύμης από το ψυγείο, θα την ανοίξουμε σε φύλλο που θα το στρώσουμε σε βουτυρωμένο ταψί, θα προσθέσουμε τη γέμιση που θέλουμε και θα καλύψουμε την πίτα με το φύλλο που θ΄ανοίξουμε με τη δεύτερη μπάλα της ζύμης. Έτσι θα είναι σαν να έχουμε ανοίξει 18+18=36 φύλλα. Γι΄αυτό δεν παίζει ρόλο το πόσο λεπτό φύλλο ανοίγουμε.

Τελειώνουμε την παρασκευή της πίτας αλείφοντας με αβγό από πάνω και χαράζοντας σε κομμάτια, όχι μέχρι το κάτω φύλλο.

 

Ψήνουμε στους 160οC μέχρι να ροδίσει.

Θεωρώ το φύλλο που ανοίγεται με αυτό τον τρόπο καθαρά παραδοσιακό και εξαιρετικά νόστιμο. Δοκιμάστε το!

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μυστικά για καλύτερο και ευκολότερο άνοιγμα φύλλου θα βρείτε εδώ.

 

 



Αξιολόγηση Χρήστη: / 6
ΧείριστοΆριστο