Ενημέρωση
Loading
Σ
19
2011

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΙΜΑΜ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (03 Απρίλιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 1/2 κιλό μελιτζάνες λεπτές και μακριές
2 φλ. τσαγιού σπορέλαιο


1 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
1 κιλό φρέσκος τοματοχυμός
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
2 σκελ. σκόρδου ψιλοκομμένες
3 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κύβος βοδινού
αλάτι και πιπέρι
2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικό)

Φούρνος προθερμασμένος στους 180
οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι και λωρίδες από τη φλούδα κατά μήκος τους. Τις κόβουμε σταυρωτά κατά μήκος με προσοχή για να μη χωρίσουν τα κομμάτια , τις αλατίζουμε μέσα - έξω και τις αφήνουμε να σταθούν τουλάχιστον για  μισή ώρα στο αλάτι. Αν οι μελιτζάνες είναι αρκετά μεγάλες, καλύτερα να τις χωρίσουμε στη μέση, αφαιρώντας και μερικές λωρίδες από τη φλούδα τους.

 

 



Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το μισό φλ. τσαγιού ελαιόλαδο να κάψει και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα  κρεμμύδια με το σκόρδο. Προσθέτουμε το μαϊντανό και τον κύβο διαλυμμένο σε ελάχιστο ζεστό νερό και ανακατεύουμε ζωηρά. Ρίχνουμε τον τοματοχυμό, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.

 

 



Σε άλλη πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι βάζουμε το σπορέλαιο να κάψει.


Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες από το αλάτι και τις στίβουμε ελαφρά στα χέρια μας.

 

Μόλις ετοιμαστεί το λάδι ρίχνουμε μέσα μερικές μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε ελαφρά.

 

 

Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου ή σε μεγάλο ταψί.

 


 

Συνεχίζουμε με τις επόμενες μελιτζάνες ώσπου να τελειώσουν όλες.


Μέσα στη λαμαρίνα τις  πατάμε ελαφρά μ΄ένα κουτάλι έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα βαθούλωμα αλλά προσέχουμε οι τέσσερις λωρίδες κάθε μελιτζάνας να μείνουν ενωμένες. Τοποθετούμε 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα πάνω τους και την υπόλοιπη στο ταψί.

 

 

Κατόπιν πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.


Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 30-35 λεπτά.

 

Αφαιρούμε στη συνέχεια το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να κοκκινίσει το κεφαλοτύρι.

Οι μελιτζάνες ιμάμ σερβίρονται ζεστές ή κρύες. Συνοδεύονται με χωριάτικη σαλάτα, τυροκαυτερή ή τζατζίκι.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορείτε να δώσετε ξεχωριστή γεύση στα σωταρισμένα κρεμμύδια αν τα σβήσετε με μισό ποτήρι κόκκινο κρασί και μετά να προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας.

 

Στη συνταγή αυτή προσωπικά δεν χρησιμοποιώ κεφαλοτύρι, γιατί μου αρέσει η γεύση που αποκτούν τα κρεμμύδια από το κρασί. Γι΄αυτό και η φωτογράφιση έγινε χωρίς το κεφαλοτύρι.

 

 

 

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο