Ενημέρωση
Loading
Σ
18
2011

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (19 Ιούλιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

11/2 κιλό μελιτζάνες χοντρές (φλάσκες)

αλάτι
2 φλ. τσ. σπορέλαιο για το τηγάνισμα

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ


500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελ. σκόρδου ψιλοκομμένες
500 γρ. φρέσκος τοματοχυμός
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
3 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κύβος βοδινού
αλάτι
πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ


1 λίτρο φρέσκο γάλα
5 κ. σούπας βούτυρο
3-4 κ. σούπας αλεύρι
2 κρόκοι αβγών
300 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένο
λίγο αλάτι
πιπέρι άσπρο (προαιρετικό)
λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)

Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε σε φέτες πάχους μισού εκατοστού. Τις αλατίζουμε και αφήνουμε να σταθούν τουλάχιστον για μισή ώρα. Έτσι δεν θ΄απορροφήσουν καθόλου λάδι στο τηγάνισμα.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: μέσα σε κατσαρολίτσα βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και το σκόρδο να σωταριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά και τον πατάμε με το πιρούνι μέχρι να διαλυθεί και να γίνει σπυρωτός. Ύστερα ρίχνουμε το μαϊντανό και τον κύβο διαλυμμένο σε ελάχιστο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά. Θα συνεχίσουμε με τον τοματοχυμό, τον πελτέ, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και πάλι και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά και να μείνει ο κιμάς αρκετά "στεγνός".

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, αφού τις ξεπλύνουμε και τις στίψουμε ελαφρά στα χέρια μας. Δεν χρειάζονται πολύ τηγάνισμα, απλά να πάρουν χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.

Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες σε ένα ταψί 35Χ25 εκ. τη μια δίπλα στην άλλη, χωρίς ν΄αφήσουμε καθόλου κενά.

 

 

Από πάνω τοποθετούμε τον κιμά ομοιόμορφα και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

 

 

 

Ήρθε η στιγμή για τη μπεσαμέλ: θα βάλουμε το γάλα να βράσει. Σε άλλη κατσαρόλα, σε πολύ σιγανή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει. ΠΡΟΣΟΧΗ:δεν πρέπει να κάψει πολύ γιατί τότε θα σβωλιάσει το αλεύρι μόλις το προσθέσουμε. Ρίχνουμε λοιπόν λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις ενωθεί όλο τ΄αλεύρι με το βούτυρο αρχίζουμε να προσθέτουμε και το καυτό γάλα πάλι λίγο-λίγο. Η μπεσαμέλ είναι πετυχημένη όταν έχει μια λεία και ομοιόμορφη όψη. Ενδεχομένως να περισσέψει γάλα. Δεν πρέπει να γίνει πολύ πηχτή. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τους κρόκους  και αφήνουμε για λίγο ακόμη να ενωθούν όλα τα υλικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το τυρί.

 

 

Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το ταψί μας με τη μπεσαμέλ σιγά-σιγά και ομοιόμορφα.

 

 

Φουρνίζουμε στη μεσαία θέση για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να πιάσει κρούστα η μπεσαμέλ και να κοκκινίσει.

 

 

Βγάζουμε το μουσακά και τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να στερεοποιηθεί. Μετά τον κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε με τζατζίκι, χωριάτικη σαλάτα και παγωμένη μπύρα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
: Φτιάξτε τον μουσακά από την προηγούμενη μέρα. Θα γίνει πιο νόστιμος και θα σερβίρεται ευκολότερα. Μπορείτε να τον φτιάξετε με πατάτες αντί για μελιτζάνες, με τον ίδιο τρόπο, τηγανίζοντας τις πατάτες ελαφρά. Ή ακόμη μπορείτε να φτιάξετε το ταψί μισό με μελιτζάνες και μισό με πατάτες. Έτσι θα ικανοποιηθούν όλα τα γούστα! Μόνο να έχετε υπόψη σας ότι με τις πατάτες θα γίνει πιο "στεγνός".

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο