ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 παλαμίδα γύρω στα 1200-1300 γρ.
αλάτι
1 λεμόνι σε λεπτές φέτες
χυμός 2 λεμονιών
1 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο περίπου
Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC.
Η σχάρα του φούρνου: καλά λαδωμένη στη μεσαία θέση.
Ένα ταψί(ή καλύτερα ρηχή λαμαρίνα) με νερό στη χαμηλή θέση του φούρνου.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ένα Τ στο κάτω μέρος του κεφαλιού. Τραβώντας δυνατά, αφαιρούμε τα εντόσθια και τα βράγχια της παλαμίδας και την πλένουμε πολύ καλά.
Με κοφτερό μαχαίρι δημιουργούμε 4-5 επιφανειακές σχισμές σε κάθε πλευρά της. Την αλατίζουμε μέσα-έξω. Φροντίζουμε να μπει αλάτι και μέσα στις σχισμές.
Τοποθετούμε την παλαμίδα στη λαδωμένη σχάρα και από πάνω της αραδιάζουμε τις φέτες λεμονιού με τρόπο τέτοιο ώστε η μια να μισοκαλύπτει την άλλη. Με την τεχνική αυτή δεν έχει φόβο να καεί το ψάρι από πάνω. Και φυσικά θα πάρει τη νοστιμιά του λεμονιού.
Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί καλά και ν΄αρχίζουν να μαυρίζουν οι φέτες του λεμονιού.
Δεν θα γυρίσουμε το ψάρι από την άλλη πλευρά. Θα το ξεφουρνίσουμε προσεκτικά πάνω σε πιατέλα σερβιρίσματος με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το λαδολέμονο: απλά ανακατεύουμε το χυμό του λεμονιού με το ελαιόλαδο σε μια σαλτσιέρα. Δοκιμάζουμε λίγο οπότε, αν χρειαστεί, θα συμπληρώσουμε λίγο από το ένα ή το άλλο υλικό.
Σερβίρουμε την παλαμίδα ολόκληρη σε πιατέλα και το λαδολέμονο χωριστά στη σαλτσιέρα με μικρή κουταλίτσα για να μπορεί να βάλει ο καθένας όσο θέλει.
Συνοδεύουμε με ρώσικη σαλάτα ή σκέτη μαγιονέζα . Εναλλακτικά στο ψητό ψάρι ταιριάζει πολύ μια πράσινη φρέσκια σαλάτα ή τα βραστά χόρτα με λαδολέμονο.
Παγωμέμη ρετσίνα, άσπρο κρασί ή ουζάκι; Θέμα προσωπικής επιλογής!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ:Αν η παλαμίδα σας είναι χαβιαρωμένη, φτιάξτε με το χαβιάρι της ένα καταπληκτικό ουζομεζέ. Δείτε την αντίστοιχη συνταγή: ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΨΑΡΙΩΝ.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να ψήσετε: μεγάλες τσιπούρες, λαβράκια, μυλοκόπια, λιθρίνια ή τονάκια. Στις φωτογραφίες παρακάτω φαίνεται ένα μυλοκόπι μαγειρεμένο με την ίδια συνταγή, όπου συνοδεύεται με χόρτα βραστά σαλάτα και ντοματοκεφτέδες.