ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΠΛΑΚΙ)
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
500 γρ. φασόλια γίγαντες
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 σκελ. σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κιλό φρέσκος τοματοχυμός
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κύβος λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι
επιπλέον καυτό νερό στο ψήσιμο, αν χρειαστεί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τους γίγαντες μέσα σε μπόλικο νερό, αφού πρώτα τους πλύνουμε καλά. Πρέπει να σταθούν για 12 ώρες στο νερό.
Την επομένη τους σουρώνουμε και τους μισοβράζουμε για 1 ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC και ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα μισό φλ τσ. λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τον τοματοχυμό, τον πελτέ, τον κύβο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Δεν πρέπει να "στεγνώσει" η σάλτσα μας.
Σουρώνουμε τους μισοβρασμένους γίγαντες και τους τοποθετούμε σε ταψί διαστάσεων 35Χ30 εκ.περίπου. Αν έχουμε τη δυνατότητα να τους ψήσουμε σε πήλινο γιουβέτσι, ακόμη καλύτερα!
Από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα με προσοχή, ώστε να μοιραστεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Πασπαλίζουμε με τον άνιθο και το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το φαγητό με 2 φλ. τσ. ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας.
Ψήνουμε τους γίγαντες στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά στις αντιστάσεις, για 2 ώρες περίπου.
Κάπου-κάπου ανακατεύουμε προσεκτικά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν μείνει μόνο με μια πυκνή σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, προκειμένου να μη "στεγνώσει" το φαγητό αλλά και να βράσουν σωστά οι γίγαντες.
Οι γίγαντες πλακί είναι πεντανόστιμοι, ζεστοί ή κρύοι. Ταιριάζουν απόλυτα με τζατζίκι, τυροκαυτερή και χωριάτικη σαλάτα. Από τους καλύτερους μεζέδες για το αγαπημένο ουζάκι μας!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Με την ίδια συνταγή μπορούμε να μαγειρέψουμε και τα χοντρά ή μέτρια φασόλια, γίνονται εξίσου νόστιμα.....Δείτε μερικές εικόνες από τη διαδικασία: