Ενημέρωση
Loading
Σ
02
2011

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΛΕΜΟΝΑΤΟ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (27 Ιανουάριος 2024)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 1/2 κιλό κοτόπουλο περίπου
4-5 μέτριες πατάτες
χυμός από 2 λεμόνια
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
1 κύβος ζωμού κότας
250 ml βραστό νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανάβουμε το φούρνο στους 200οC.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες. Το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί κατά προτίμηση ανοξείδωτο ή πυρέξ κι αυτό γιατί το συγκεκριμμένο φαγητό αν το φτιάξουμε στη λαμαρίνα ή σε άλλο σκεύος "στεγνώνει" περισσότερο απ΄όσο πρέπει. Αλατοπιπερώνουμε τις μερίδες και τις τοποθετούμε έτσι ώστε η πλευρά με την πέτσα του κοτόπουλου να βρίσκεται στον πάτο του ταψιού.


Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους. Τις αραδιάζουμε στο ταψί γύρω από το κοτόπουλο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.


Περιχύνουμε όλο το ταψί με το χυμό λεμονιού και τοποθετούμε το βούτυρο σε κομματάκια εδώ κι εκεί.


Διαλύουμε τον κύβο στο βραστό νερό. Ρίχνουμε τον ζωμό αυτό στο ταψί μας.

 

 

 

Βάζουμε το φαγητό στη μεσαία θέση του φούρνου και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC.


Ψήνουμε με φωτιά πάνω-κάτω  (όταν πρόκειται για πυρέξ ή ανοξείδωτο ταψί) για 1 ώρα και ένα τέταρτο της ώρας περίπου. Στα μισά περίπου του μαγειρέματος όταν έχει κοκκινίσει το κοτόπουλο, γυρίζουμε όλες τις μερίδες από την άλλη πλευρά (το ίδιο κάνουμε και με τις πατάτες) για να ψηθούν όμορφα και να ροδοκοκκινίσει η πέτσα τους.


Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως. Το φαγητό αυτό δεν μπορεί να ετοιμαστεί νωρίτερα, γιατί η πέτσα του κοτόπουλου δεν θα είναι τόσο τραγανή όσο πρέπει.

Το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο συνδοιάζεται καταπληκτικά με ρώσικη σαλάτα και παγωμένη μπύρα. Προσωπικά σερβίρω μαζί και φέτα με λαδορίγανη.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αντί για ένα ολόκληρο κοτόπουλο, μπορούμε να εκτελέσουμε τη συνταγή μόνο με μπούτια κότας ή φιλέτο από το στήθος κοτόπουλου ή όποιο άλλο μέρος του μας βολεύει. Προσωπικά πιστεύω πως τα ολόκληρα κοτόπουλα είναι πιο νόστιμα από τα μεμονωμένα τμήματά τους που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο