Ενημέρωση
Loading
Σ
01
2011

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (07 Ιούνιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

8 μέτριες μελιτζάνες
2 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
1 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό φρέσκος τοματοχυμός
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
2 σκελ. σκόρδου ψιλοκομμένες
3 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κύβος βοδινού
αλάτι και πιπέρι
2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο

Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι και λωρίδες από τη φλούδα κατά μήκος τους. Τις κόβουμε στη μέση και πάλι κατά μήκος, τις αλατίζουμε μέσα - έξω και τις αφήνουμε να σταθούν τουλάχιστον για  μισή ώρα στο αλάτι.


Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το μισό φλ. τσαγιού ελαιόλαδο να κάψει και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μόλις ξανθίνει  προσθέτουμε τον κιμά και μ΄ένα πιρούνι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σπυρωτός.  Προσθέτουμε το μαϊντανό και τον κύβο διαλυμμένο σε ελάχιστο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και πάλι.

 


Στη συνέχεια ρίχνουμε τον μισό τοματοχυμό, τον πελτέ,  αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να "στεγνώσει" αρκετά ο κιμάς.

 

 



Σε άλλη πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι βάζουμε το σπορέλαιο να κάψει.


Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες από το αλάτι και τις στίβουμε ελαφρά στα χέρια μας. Μόλις ετοιμαστεί το λάδι ρίχνουμε μέσα μερικές μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε ελαφρά.

 

 

Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου ή σε μεγάλο ταψί.

Συνεχίζουμε με τις επόμενες μελιτζάνες ώσπου να τελειώσουν όλες.

 



Μέσα στη λαμαρίνα  τις  πατάμε ελαφρά μ΄ένα κουτάλι έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα βαθούλωμα. Σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε 2-3 κουταλιές από τον κιμά.

 

 

Πασπαλίζουμε όλα τα παπουτσάκια με τριμμένο κεφαλοτύρι.

 

 

Στα κενά της λαμαρίνας ρίχνουμε τον άλλο μισό τοματοχυμό και 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε τη λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο.

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 35-40 λεπτά.

 

Αφαιρούμε στη συνέχεια το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να κοκκινίσει το κεφαλοτύρι.

 

 

Τα παπουτσάκια ταιριάζουν υπέροχα με τζατζίκι, ρωσική ή και χωριάτικη σαλάτα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι μελιτζάνες γενικά είναι πιο νόστιμες την επομένη του μαγειρέματος.  Γι΄αυτό καλό είναι να μαγειρεύονται τουλάχιστον από το προηγούμενο βράδυ.

 

Τις αλατίζουμε πριν το τηγάνισμα γιατί έτσι θα γίνουν πιο ελαφριές και δεν θ΄απορροφήσουν καθόλου λάδι.

 

Αν σας περισσέψει λίγη ποσότητα από τον κιμά που ετοιμάσατε, μπορείτε να τον σερβίρετε με μια μακαρονάδα. Δένει υπέροχα!

 

 

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο