ΑΛΜΥΡΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
8-9 χωριάτικα φύλλα, χοντρά για πίτα (σπιτικά ή του εμπορίου)
1/2 φλ. τσ. λάδι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1200 γρ. βρασμένη και καλά στραγγισμένη κίτρινη κολοκύθα
4 αβγά
500 γρ. τυρί φέτα, χοντροτριμένο στο χέρι
1-2 φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
μερικά φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι (πρέπει να είναι λίγο πικάντικη η πίτα μας)
3 κ. σούπας λάδι
1 φλ. τσ. περίπου ψιλό σιμιγδάλι (προστίθεται τμηματικά, ανάλογα με την ποσότητα που θα χρειαστεί)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ
1 αβγό
λίγο αλάτι
1 κ. σούπας λάδι
σουσάμι
Φούρνος προθερμασμένος στους 200οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Για να πάρουμε 1200 γρ. βρασμένο και καλά στραγγισμένο κολοκύθι θα χρειαστούμε 3 κιλά περίπου ωμή κολοκύθα. Θα την κόψουμε σε κομμάτια και θα τη βράσουμε για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά.
2. Σε βαθύ και μεγάλο μπωλ χτυπάμε ελαφρά τα 4 αβγά και προσθέτουμε το κολοκύθι στιμμένο μέσα στα χέρια μας όσο καλύτερα μπορούμε. Ανακατεύουμε.
3. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός από το σιμιγδάλι. ανακατεύουμε πολύ καλά για να πάρουμε ένα ενιαίο μείγμα.
4. Τώρα αρχίζουμε να προσθέτουμε το σιμιγδάλι τμηματικά, πάντα ανακατεύοντας καλά κι αφού απορροφηθεί η μια δόση, περνάμε στην επόμενη. Μπορεί να περισσέψει λίγο ή να χρειαστεί μικρή ποσότητα επιπλέον.
5. Λαδώνουμε καλά την μαύρη λαμαρίνα του φούρνου ή αντίστοιχο μεγάλο ταψί.
6. Στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα.
7. Πάνω τους αδειάζουμε τη γέμιση που ετοιμάσαμε και τακτοποιούμε την επιφάνεια.
8. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και πάλι λαδώνοντας ανάμεσά τους.
9. Τυλίγουμε τις άκρες σε λεπτό κόθρο. Λαδώνουμε.
10. Χαράζουμε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι, χωρίς να φτάσουμε μέχρι το ταψί μας...
11. Χτυπάμε ένα αβγό με μια κουταλιά λάδι και λίγο αλάτι. Περνάμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα του αβγού.
12. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, νοστιμίζει και δίνει όμορφο αποτέλεσμα...
13. Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα στη μεσαία θέση του φούρνου, στις αντιστάσεις για μια ώρα περίπου. Δεν θα βιαστούμε να βγάλουμε το ταψί μας. Θέλουμε να ροδίσει όμορφα από πάνω αλλά και να ψηθεί καλά κι από κάτω. Γι΄αυτό και καλά θα κάνουμε να ελέγχουμε ανασηκώνοντας τη μια άκρη. Τα ανοξείδωτα ή πυρέξ ταψιά θέλουν 10-15 λεπτά περισσότερο ψήσιμο από κάτω.
14. Ξεφουρνίζουμε πάνω σε σχάρα, κόβουμε σε κομμάτια και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λιγάκι...
15. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε! Φροντίστε να υπάρχουν αρκετά κομμάτια στην πιατέλα σας...
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσοχή στο κολοκύθι. Φροντίστε να έχει όση λιγότερη υγρασία γίνεται. Επίσης χρειάζεται καλό ψήσιμο, όχι βιασύνες...
Χρησιμοποίησα ελαιόλαδο με απαλή γεύση. Εσείς βάλτε το λάδι της αρεσκείας σας.
Καλή επιτυχία!