ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
700 γρ. (8-9 τεμ.) χοντρό χωριάτικο φύλλο για πίτες
1/2 φλ. τσ. ηλιέλαιο για το ταψί και τα φύλλα
1 κιλό βρασμένα διάφορα χόρτα του βουνού ( ραδίκια, ζοχιά, κτλ. )
2/3 φλ. τσ. ηλιέλαιο
2 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
μερικά φύλλα δυόσμου
αλάτι
πιπέρι
5 αβγά
2 στραγγιστά γιαούρτια (2 Χ 200γρ.)
400 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη στο χέρι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ
1 αβγό
1/2 φλ. τσ. γάλα
1/4 φλ. τσ. ηλιέλαιο
λίγο αλάτι
Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα μας σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δείτε εδώ: πλύσιμο χόρτων.
Βράζουμε καλά τα χόρτα για δυόμισυ έως τρείς ώρες, ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι. Τα σουρώνουμε και τα κόβουμε σταυρωτά, δεν θέλουμε να έχουμε μεγάλα τμήματα.... Όσο λιγότερα υγρά έχουν τόσο το καλύτερο.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 2/3 φλ. τσ. σπορέλαιο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε δυνατή φωτιά.
Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Έχουν ετοιμαστεί όταν δεν υπάρχουν καθόλου υγρά στο τηγάνι μας.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μείγμα.
Στο μεταξύ λαδώνουμε μια μεγάλη λαμαρίνα και στρώνουμε τα μισά από τα φύλλα (πάντα λαδώνουμε ελαφρά το ένα φύλλο πριν καλύψουμε με το επόμενο).
Σε ένα μπωλ χτυπάμε ελαφρά 5 αβγά, προσθέτουμε τα 2 γιαούρτια και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια παχύρευστη κρέμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε την τριμμένη φέτα και ξανά ανακάτεμα.
Αδείαζουμε τη γέμιση του μπωλ στο τηγάνι και ανακατεύουμε για να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε το νέο μείγμα του τηγανιού στη λαμαρίνα και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Τώρα θα απλώσουμε και τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα και πάλι ένα-ένα. Γυρίζουμε τις άκρες σε λεπτό κόθρο και με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά την πίτα προσεκτικά χωρίς να φτάσουμε μέχρι τον πάτο...
Μένει να ετοιμάσουμε το μείγμα της επάλειψης: χτυπάμε ελαφρά 1 αβγό, προσθέτουμε μισό φλ. τσ. γάλα, 1/4 φλ. τσ. ηλιέλαιο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε μ΄αυτό την επιφάνεια της πίτας.
Φροντίζουμε με ένα πινέλο να περάσουμε όλα τα σημεία του ταψιού.
Βάζουμε τη λαμαρίνα στη μεσαία θέση του φούρνου, ψήνουμε στις αντιστάσεις για 55-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια της πίτας.
Ξεφουρνίζουμε πάνω σε σχάρα, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια κι αφήνουμε την χορτόπιτα να σταθεί για 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το φθινόπωρο και την άνοιξη, μετά τις πρώτες βροχές, βγαίνουν τα πρώτα τρυφερά χόρτα. Αυτές είναι οι κατάλληλες εποχές για να τα μαζέψουμε κι αφού τα βράσουμε μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στον καταψύκτη σε σακούλες τροφίμων και να τα έχουμε στη διάθεσή μας όποτε τα χρειαστούμε. Μετά την απόψυξη η γεύση τους μένει αναλλοίωτη.