Ενημέρωση
Loading
Μ
17
2023

ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΚΕΪΚ ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (17 Μάρτιος 2023)
ΕκτύπωσηE-mail

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

5 ώριμες και γερές μπανάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ μικρά κομματάκια
250 γρ. σταφίδα ξανθή
1 + 1/2 φλ. τσ. (300 ml) λικέρ της αρεσκείας σας
1/2 ποτήρι του νερού μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
4 αβγά μέτρια
1 βανίλια
1 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
ο χυμός 2 μανταρινιών + γάλα φρέσκο, μαζί να φτάνουν τα 200 ml
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)

Φούρνος προθερμασμένος στους 170οC

Θα χρειαστούμε μια στρόγγυλη αντικολλητική φόρμα του κέικ πολύ καλά βουτυρωμένη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.
Από την προηγούμενη μέρα τοποθετούμε τις σταφίδες σ΄ένα μπωλ μαζί με το λικέρ.

2. Την άλλη μέρα κι αφού έχουμε βάλει τον φούρνο να προθερμαίνεται, σουρώνουμε τις σταφίδες και κρατάμε στην άκρη το λικέρ. Μ΄αυτό θα σιροπιάσουμε   το κέικ μόλις βγεί απ΄τον φούρνο.

3. Παίρνουμε 3 κουταλιές από το αλεύρι και τις ανακατεύουμε με τις σταφίδες καλά. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να σταθούν οι σταφίδες στη θέση τους  και να μην μαζευτούν όλες στο κάτω μέρος της φόρμας κατά τη  διάρκεια του ψησίματος.

4. Σε βαθύ μπωλ βάζουμε τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό.

5. Προσθέτουμε ένα - ένα τ΄αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα.

6.
Τώρα θα ρίξουμε τις ψιλοκομμένες μπανάνες, τη βανίλια και την κανέλλα. Ξανά χτύπημα.

7. Σειρά έχει το μείγμα του γάλακτος. Εδώ χαμηλώνουμε ταχύτητα γιατί πιτσιλάει αρκετά το μείγμα.

8.
Τώρα θ΄αρχίσουμε να ρίχνουμε σε δόσεις το αλεύρι. Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Πρέπει να πάρουμε ένα παχύ κολλώδες μείγμα, τόσο πυκνό ώστε να "κρατάει".

9. Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και ρίχνουμε στο μπωλ τις αλευρωμένες σταφίδες. Ανακατεύουμε με κουτάλι και απαλές κινήσεις ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα.

10. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη στρόγγυλη φόρμα και τακτοποιούμε την επιφάνεια.

11. Ψήνουμε στην χαμηλή θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω για 45 λεπτά.

12. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά με φωτιά πάνω και κάτω. ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ.

13. Μόλις ροδίσει η επιφάνεια, βγάζουμε την φόρμα πάνω σε σχάρα.

14. Με ένα ξυλάκι από σουβλάκι τρυπάμε σε διάφορα σημεία με προσοχή - όχι μέχρι τον πάτο της φόρμας.

15.
Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια του κέικ με το λικέρ που κρατήσαμε κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

 

 

 

16. Μετά από 4-5 ώρες ξεφορμάρουμε σε κατάλληλη πιατέλα σερβιρίσματος.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν δεν έχουμε λικέρ, μπορούμε να δημιουργήσουμε γρήγορα ένα σπιτικό ως εξής: αναμιγνύουμε σε ίσες ποσότητες  τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και σιρόπι από ένα γλυκό του κουταλιού.

Αυτή η συνταγή δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε μπανάνες που περισσεύουν και σταφίδες που έχουν σταθεί για αρκετό διάστημα.

 

 

 

Αξιολόγηση Χρήστη: / 9
ΧείριστοΆριστο 
Plastic Electric

Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.

Μεγάλες Προσφορές 30%

 

Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα χρυσό

 

Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο μαύρο