Διαφήμιση
Loading
Σ
06
2011

ΑΤΖΕΜ ΠΙΛΑΦΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (21 Δεκέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
3 φλ. τσαγιού ζεστός ζωμός κότας
1/2 φλ. τσαγιού φιδές θρυμματισμένος στο χέρι
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1-2 δαφνόφυλλα
αλάτι
πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Είναι πολύ πιο νόστιμος ο ζωμός όταν τον έχουμε πάρει από κοτόπουλο που έβρασε για 1 ώρα μαζί με: αλάτι-πιπέρι-φύλλα δάφνης.

Μπορούμε όμως να τον αντικαταστήσουμε διαλύοντας 2 κύβους κότας μέσα σε βραστό νερό και προσθέτοντας 2 δαφνόφυλλα στο πιλάφι καθώς βράζει.

Σε μικρή κατσαρόλα ή κατσαρολάκι ρίχνουμε το λάδι και το φιδέ ψιλοκομμένο και τοποθετούμε σε αρκετά δυνατή φωτιά.

 

 

 

Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να αλλάξει χρώμα ο φιδές.


Στο μεταξύ έχουμε καθαρίσει και πλύνει το ρύζι με πολλά νερά.


Προσθέτουμε το ρύζι στον φιδέ και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Με ξύλινο κουτάλι ανακατεύουμε ζωηρά για λίγο για να τηγανιστεί το ρύζι.

 

 

 

Έτσι θα γίνει πιο σπυρωτό το πιλάφι μας. Προσέχουμε γιατί κολλάει εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας.


Ρίχνουμε το 1/3 από το ζωμό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά.

 

 

 

Κάθε τόσο ελέγχουμε, προσθέτουμε και λίγο από το ζωμό, γιατί απορροφιέται γρήγορα από το ρύζι, ανακατεύουμε ελαφρά. Φροντίζουμε να περισσέψει λίγος ζωμός (1 φλ. του καφέ) γιατί θα τον χρειαστούμε αργότερα.


Μετά το διάστημα των 20 λεπτών, σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι, προσθέτουμε και τον τελευταίο ζωμό που κρατήσαμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια υγρή πετσέτα και από πάνω τοποθετούμε το καπάκι της.

 

 

 

Πρέπει το ατζέμ πιλάφι να σταθεί έτσι για 1 ώρα τουλάχιστον. Η πετσέτα χρησιμεύει στο να διατηρήσει τη σωστή υγρασία του.

Σερβίρεται ζεστό και ταιριάζει πολύ με  κοτόπουλο τηγανητό, σουτζουκάκια, πατάτες τηγανητές ή λουκάνικα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Γνωρίζω πως η δυσκολία στο πιλάφι γενικά είναι το σωστό βράσιμο ώστε και να μη λασπώσει και να μη μείνει άβραστο. Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε να φτιάχνουμε πετυχημένο πιλάφι είναι η προσοχή στο βράσιμο, η σωστή δοσολογία και φυσικά η εμπειρία που αποκτάται με τον καιρό.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
Διαφήμιση
Ενημέρωση