Διαφήμιση
Loading
Α
11
2011

ΛΑΛΑΓΓΙΤΕΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (28 Ιανουάριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


11/2 ποτήρι χλιαρό νερό

1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ. νωπή
1 κ. γλ. αλάτι
2 κ. σούπας ζάχαρη
αλεύρι όσο σηκώσει
λίγο λιωμένο βούτυρο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ


ζάχαρη, μερέντα, μαρμελάδες διάφορες, τριμμένοι ξηροί καρποί

Προετοιμασία 15 λεπτά, 1 ώρα αναμονή, χρόνος μαγειρέματος 40-45 λεπτά.
Γίνονται 10 λαλαγγίτες.

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μέσα σε μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, μια κουταλιά σούπας ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσει λίγο το μίγμα.


Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, την άλλη κ. σούπας ζάχαρη και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι.

 

 

 

Δουλεύουμε με το μίξερ ή το χέρι. Πρέπει να φτιάξουμε έναν παχύρευστο, λείο πολτό χωρίς καθόλου σβώλους από αλεύρι.

 

 

 

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει καλά.

 

 


 

Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Η μητέρα μου συνήθιζε να χρησιμοποιεί ένα βαμβακερό πανί για το άλειμμα του τηγανιού, για να μην της καίγεται το πινέλο. Το κάνω κι εγώ και βλέπω πως είχε δίκιο.

 

Τότε γεμίζουμε μια μεγάλη κουτάλα με τον πολτό μας και την στρώνουμε ομοιόμορφα στο τηγάνι (φτιάχνουμε έναν λεπτό κυκλικό δίσκο ).

 

 

 

 

 

Όταν τηγανιστεί από τη μια πλευρά γυρίζουμε τη λαλαγγίτα κι από την άλλη. Αν το τηγάνι μας είναι καλό δεν θα κολλήσει καθόλου κι έτσι θα μπορέσουμε εύκολα να τη γυρίσουμε.

 

 


 

Όταν ετοιμαστεί τη βγάζουμε σε πιατέλα. Ξαναλείφουμε το τηγάνι με βούτυρο και ρίχνουμε δεύτερη κουτάλα με πολτό. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλος ο χυλός μας.


Τοποθετούμε τις λαλαγγίτες τη μια πάνω στην άλλη. Όταν κρυώσουν τις σκεπάζουμε με πλαστική διάφανη μεμβράνη. Δεν μπαίνουν στο ψυγείο γιατί σκληραίνουν. Φυσικά είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια ημέρα. Διατηρούνται όμως περισσότερο.

 

 



Σερβίρουμε βάζοντας στο εσωτερικό τους  2-3 κ. σούπας μαρμελάδα ή μερέντα και χοντροτριμμένους ξηρούς καρπούς και τις τυλίγουμε σε ρολό κλείνοντας μέσα τη γέμιση. Προσωπικά μου αρέσουν με σκέτη ζάχαρη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι λαλαγγίτες είναι ένα είδος νηστίσιμης κρέπας, τρώγονται ευχάριστα όλες τις εποχές, γίνονται με απλά υλικά που πάντα υπάρχουν στην κουζίνα και το όνομά τους προέρχεται από τη Θράκη.

 

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
Διαφήμιση
Ενημέρωση