Αμεση Επικοινωνία
Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
Guest_3801: :P καλημέρα σε όλους
Guest_3801: καλημέρα
sofia: Σας ευχαριστώ πολύ!!! Καλό μεσημέρι :)
Guest_3604: Συγχαρητήρια για την σελίδα. Καλά μαγειρέματα!
sofia: Καλημέρα σε όλους και όλες σας! Καλά μαγειρέματα, να έχετε μια όμορφη μέρα :P
sofia: Σου γράφω και σου στέλνω ΤΩΡΑ, γιατί αλλιώς....
sofia: Α, εσύ είσαι ψυχή μου? Χαθήκαμε! Φιλιά στα πιτσιρίκια!!!!
Afroditi: guest 5832
sofia: Καλημέρα κι από μένα! Μελιτζανοκεφτέδες φούρνου με σαλάτα του σεφ και τούρκικο πιλάφι έχει το δικό μας τραπέζι. Καλή μας όρεξη λοιπόν!!!
Guest_5832: καλημερα κουκλιτσα μου!!!!κοτοπουλο με χυλοπιτες σημερα.να εχεις μια ομορφη μερα.φιλια
sofia: Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα (!)
sofia: ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ :)
sofia: Καλό Σαββατοκύριακο :-*
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ... ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Κ. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΟΜΟΡΦΑ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ (!)
sofia: Καλή σας μέρα φίλες και φίλοι μου! Γαύρος τηγανητός γθα υπάρχει σήμερα στο μεσημεριανό τραπέζι μας παρέα με φρέσκια πράσινη σαλάτα και φυσικά λίγο ουζάκι. Καλή συνέχεια :)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
sofia: Καλημέρα! Ζεστή μέρα η σημερινή με αρκετή υγρασία. Για μεσημεριανό έφτιαξα φακές σούπα. Τις συνοδεύουμε με σαλάτα καρότο, ταραμά,ελιές, πιπεράκια τουρσί και λίγες αντζούγιες. Για γλυκάκι έχουμε χαλβά σιμιγδαλένιο. Καλή συνέχεια!
admin: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :)
admin: καλημέρα!
admin: Καλημέρα! Σήμερα προμηθεύτηκα από τη Λαϊκή της γειτονιάς τις φετινές πράσινες ελιές για να τις φτιάξω σε άλμη. Είναι καλή η τιμή τους (2€ το κιλό οι μςγάλες, 1,20€ οι μικρότερες) και το μέγεθός τους. Προσέχουμε μόνο να μην έχουν καθόλου στίγματα ή χτυπήματα. Καλή συνέχεια :P
sofia: Καλή σας μέρα!!!
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
admin: ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :)
admin: Καλό βράδυ σε όλους από τη βροχερή Θεσσαλονίκη :(
admin: ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!
sofia: :P (!)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ (!)
sofia: Καλημέρα!!!! Υπέροχος ο καιρός αυτές τις μέρες. Ας τον απολαύσουμε όσο μπορούμε. Βέβαια για μας τις νοικοκυρές υπάρχουν και οι ...... δύσκολες προετοιμασίες για τον ερχομό του χειμώνα: ντουλάπες, χαλιά, κτλ. Δεν πειράζει όμως, έχουν κι αυτές τη γλύκα τους. Καλή συνέχεια :)
sofia: Γεια σου!!!!!
Guest_1336: Εεεε
Guest_1336: Γεια
sofia: ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ :P
sofia: Καλό Σαββατόβραδο! Τί καλό ετοιμάζετε για την οικογένεια? Μεζεδάκια για μπυρίτσα μήπως σαν κι εμένα? Να περάσετε πολύ πολύ όμορφα :)
sofia: Με βροχή άρχισε η σημερινή μέρα στη Θεσσαλονίκη. Καταθλιπτική και άκρως φθινοπωρινή ατμόσφαιρα.... Να έχετε μια υπέροχη μέρα όπου κι αν βρίσκεστε :)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ (!)

Kide Shoutbox v0.9.8


Name:
Message:

:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)
Loading
Ι
30
2012

ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (16 Ιούνιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


1 χταπόδι γύρω στο κιλό, καλά χτυπημένο ή κατεψυγμένο
80 ml ξύδι
160 ml νερό

λίγο ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το χταπόδι και χωρίζουμε την κουκούλα από τα πλοκάμια. Τραβάμε δυνατά την εξωτερική σκούρη μεμβράνη της κουκούλας και την αφαιρούμε.

Μπίγουμε ένα μυτερό μαχαίρι στο εσωτερικό της με προσοχή από τη μια πλευρά ώστε να μην πειράξουμε καθόλου τα εντόσθια και την κύστη με το μελάνι. Σκίζουμε την κουκούλα κατά μήκος κι έτσι έχουμε μπροστά μας τώρα όλα τα εντόσθια. Με το χέρι θα τα ξεκολλήσουμε από τα σημεία στα οποία ενώνονται με τη σάρκα του χταποδιού. Δουλεύουμε με προσοχή και ένα-ένα τα σημεία. Το ζητούμενο είναι να μη γίνουμε χάλια με το μελάνι.Τέλος χωρίζουμε σε δυο ή τρία κομμάτια την κουκούλα αφού την ξεπλύνουμε καλά.

Με το μαχαίρι κόβουμε και απομακρύνουμε το τμήμα που περιέχει τα μάτια. Ελέγχουμε αν έχει αφαιρεθεί όλο το στόμα, αλλιώς το τραβάμε με το χέρι.

Και πάλι με το μαχαίρι μας χωρίζουμε ένα-ένα τα πλοκάμια του χταποδιού.

Σε μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα καθαρά πλέον κομμάτια από το χταπόδι μας και τα καλύπτουμε με νερό.

 

 

Βάζουμε την κατσαρόλα σε αρκετά δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά μας στο ελάχιστο. Προσοχή, γιατί αφρίζει πολύ.

Σιγοβράζουμε λοιπόν για 2 ώρες περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι καλά και να πέφτει από το πιρούνι.

 

 

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα, στραγγίζουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.


Σε καθαρό βάζο με φαρδύ στόμιο και κατάλληλο μέγεθος ρίχνουμε νερό και ξύδι σε αναλογία 2 προς ένα ( 2 μέρη νερού, 1 ξύδι). Κλείνουμε με το καπάκι και κουνάμε το βάζο ανάμεσα στα χέρια μας για ν΄ανακατευτούν τα υλικά.

 

 

Κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι, αναποδογυρίζουμε το βάζο μας για 30 λεπτά και στη συνέχεια το επαναφέρουμε.

Διατηρείται και εκτός ψυγείου. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν 10-15 ημέρες τουλάχιστον και μετά μπορούμε να σερβίρουμε.



ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Βγάζουμε σε μακρόστενη πιατελίτσα μια ποσότητα από το ξυδάτο χταπόδι μας, κόβουμε αν θέλουμε σε μικρότερα κομμάτια. αλατίζουμε ελαφρά γιατί το χταπόδι ήδη είναι αλμυρό, και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο (1-2 κουταλιές). Από τους καλύτερους ελληνικούς ουζομεζέδες, χειμώνα - καλοκαίρι!!!

 


 

Φροντίζουμε να κλείσουμε και πάλι καλά το βάζο με την υπόλοιπη ποσότητα, προσέχοντας να καλύπτονται με ελαιόλαδο όλα τα κομμάτια του χταποδιού.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το χτύπημα του χταποδιού, γιατί βοηθά στο να το μαλακώσει. Τα έτοιμα συσκευασμένα και κατεψυγμένα χταπόδια, επίσης είναι κατάλληλα για τη συνταγή αυτή και όχι μόνο. Σε οποιοδήποτε ορεκτικό ή φαγητό που περιέχει χταπόδι, πρέπει να προσέχουμε τη μαλακότητά του.

 

Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι να χρησιμοποιήσουμε στο βάζο αντί για σκέτο νερό, το νερό μέσα στο οποίο έβρασε το χταπόδι, αφού όμως το σουρώσουμε πρώτα και το αφήσουμε να κρυώσει.

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ενημέρωση