Αμεση Επικοινωνία
Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
sofia: Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Να έχετε καλές γιορτές :P
sofia: Καλό Σαββατοκύριακο :P
sofia: Καλή σας μέρα!!!
sofia: Κ Α Λ Η Μ Ε Ρ Α (!)
sofia: καλό ξημέρωμα :)
sofia: Καλημέρα, καλή μας εβδομάδα και Χρόνια Πολλά στον Λευτέρη και την Ελευθερία!!!!
sofia: ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ :) (!)
sofia: Καλή σας μέρα και Χρόνια Πολλά στο Σπύρο και τη Σπυριδούλα που γιορτάζουν σήμερα :P
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
sofia: Τί καιρό κάνει εκεί που βρίσκεστε? Εδώ ακόμη βρέχει καταρακτωδώς.... Θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα! Καλό ξημέρωμα!!!
sofia: Καλημέρα! Βροχή-βροχή-βροχή και τίποτε άλλο. Σκέτη αγανάκτηση! Καλή συνέχεια!!!!
sofia: Καλημέρα και καλή εβδομάδα :P
sofia: ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ!!!
sofia: Καλό μεσημέρι, να έχετε ένα χαρούμενο Σαββατοκύριακ1ο
sofia: Χρόνια Πολλά σε όσους σήμερα γιορτάζουν!! Στο Νίκο, τη Νίκη, τη Νικολέττα... Να χαίρεστε τη γιορτή σας και τους αγαπημένους σας :) (!)
sofia: Καλημέρα! Χρόνια Πολλά στο Σάββα και την Ελισάββετ!!!!
admin: Χρόνια Πολλά στις Βαρβάρες!
sofia: Καλημέρα σας! Δεν ξεχνιόμαστε: σήμερα ετοιμάζουμε τη φετινή βαρβάρα με ταχίνι για την αυριανή γιορτή της ομώνυμης ομώνυμης Αγίας!
sofia: Και πόσο νόστιμο! Καλή σου μέρα Τόνια μου!!!!
τονια: τι ομορφο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
sofia: Καλημέρα! Καλό μήνα σε όλους!!!
sofia: Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα, να έχετε μια υπέροχη Κυριακή με τους αγαπημένους σας :) (!)
sofia: Καλό Σαββατοκύριακο :P
sofia: καλή σας μέρα!!!!
sofia: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΕΛΛΙΤΣΑ :P
sofia: Καλή σας μέρα και Χρόνια Πολλά στις Κατερίνες :) (!)
sofia: Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
sofia: Καλημέρα σας!!!!!!!! Χαρούμενη Κυριακή :P (!)
sofia: ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ :)
sofia: Καλημέρα σας!!!
sofia: Μια συνταγή για καλημέρα: πρέπει να έχεις 2 χαμόγελα, 3 αγκαλιές, 3 κουταλιές χιούμορ και μισό κιλό καλή διάθεση. Όλα αυτά τ΄ανακατεύεις με μπόλικη αγάπη και καλούς φίλους. Πλάθεις και πασπαλίζεις με αστειάκια κι ανέκδοτα! Καλά να περνάτε!!!!!!
sofia: Με βροχή ξυπνά σήμερα η Θεσσαλονίκη. Καλή σας μέρα όπου κι αν βρίσκεστε!
sofia: Καλημέρα σας!! Σήμερα έχει γενέθλια η μικρή μου κόρη, η Αθηνά μου, γι΄αυτό και της εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να είναι καλότυχη και ευτυχισμένη. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!
sofia: ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :P
sofia: ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΕΜΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ!
sofia: ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ :P

Kide Shoutbox v0.9.8


Name:
Message:

:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)
Loading
Ι
30
2012

ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (16 Ιούνιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


1 χταπόδι γύρω στο κιλό, καλά χτυπημένο ή κατεψυγμένο
80 ml ξύδι
160 ml νερό

λίγο ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το χταπόδι και χωρίζουμε την κουκούλα από τα πλοκάμια. Τραβάμε δυνατά την εξωτερική σκούρη μεμβράνη της κουκούλας και την αφαιρούμε.

Μπίγουμε ένα μυτερό μαχαίρι στο εσωτερικό της με προσοχή από τη μια πλευρά ώστε να μην πειράξουμε καθόλου τα εντόσθια και την κύστη με το μελάνι. Σκίζουμε την κουκούλα κατά μήκος κι έτσι έχουμε μπροστά μας τώρα όλα τα εντόσθια. Με το χέρι θα τα ξεκολλήσουμε από τα σημεία στα οποία ενώνονται με τη σάρκα του χταποδιού. Δουλεύουμε με προσοχή και ένα-ένα τα σημεία. Το ζητούμενο είναι να μη γίνουμε χάλια με το μελάνι.Τέλος χωρίζουμε σε δυο ή τρία κομμάτια την κουκούλα αφού την ξεπλύνουμε καλά.

Με το μαχαίρι κόβουμε και απομακρύνουμε το τμήμα που περιέχει τα μάτια. Ελέγχουμε αν έχει αφαιρεθεί όλο το στόμα, αλλιώς το τραβάμε με το χέρι.

Και πάλι με το μαχαίρι μας χωρίζουμε ένα-ένα τα πλοκάμια του χταποδιού.

Σε μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα καθαρά πλέον κομμάτια από το χταπόδι μας και τα καλύπτουμε με νερό.

 

 

Βάζουμε την κατσαρόλα σε αρκετά δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά μας στο ελάχιστο. Προσοχή, γιατί αφρίζει πολύ.

Σιγοβράζουμε λοιπόν για 2 ώρες περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι καλά και να πέφτει από το πιρούνι.

 

 

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα, στραγγίζουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.


Σε καθαρό βάζο με φαρδύ στόμιο και κατάλληλο μέγεθος ρίχνουμε νερό και ξύδι σε αναλογία 2 προς ένα ( 2 μέρη νερού, 1 ξύδι). Κλείνουμε με το καπάκι και κουνάμε το βάζο ανάμεσα στα χέρια μας για ν΄ανακατευτούν τα υλικά.

 

 

Κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι, αναποδογυρίζουμε το βάζο μας για 30 λεπτά και στη συνέχεια το επαναφέρουμε.

Διατηρείται και εκτός ψυγείου. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν 10-15 ημέρες τουλάχιστον και μετά μπορούμε να σερβίρουμε.



ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Βγάζουμε σε μακρόστενη πιατελίτσα μια ποσότητα από το ξυδάτο χταπόδι μας, κόβουμε αν θέλουμε σε μικρότερα κομμάτια. αλατίζουμε ελαφρά γιατί το χταπόδι ήδη είναι αλμυρό, και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο (1-2 κουταλιές). Από τους καλύτερους ελληνικούς ουζομεζέδες, χειμώνα - καλοκαίρι!!!

 


 

Φροντίζουμε να κλείσουμε και πάλι καλά το βάζο με την υπόλοιπη ποσότητα, προσέχοντας να καλύπτονται με ελαιόλαδο όλα τα κομμάτια του χταποδιού.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το χτύπημα του χταποδιού, γιατί βοηθά στο να το μαλακώσει. Τα έτοιμα συσκευασμένα και κατεψυγμένα χταπόδια, επίσης είναι κατάλληλα για τη συνταγή αυτή και όχι μόνο. Σε οποιοδήποτε ορεκτικό ή φαγητό που περιέχει χταπόδι, πρέπει να προσέχουμε τη μαλακότητά του.

 

Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι να χρησιμοποιήσουμε στο βάζο αντί για σκέτο νερό, το νερό μέσα στο οποίο έβρασε το χταπόδι, αφού όμως το σουρώσουμε πρώτα και το αφήσουμε να κρυώσει.

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ενημέρωση