Αμεση Επικοινωνία
Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
sofia: Καλησπέρα! Βροχή, βροχή και... κρύο αρκετό απόψε :(
sofia: Καλημέρα! Συννεφιασμένη σήμερα η πόλη μας.....
sofia: ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΤΗ ΝΙΚΗ, ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΟΣΕΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ :P
sofia: Καλημέρα! Χρόνια Πολλά στον Αλέξανδρο και την Αλεξάνδρα που γιορτάζουν σήμερα. Να έχετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο :)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΜΥΡΙΣΕ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ! ΟΛΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΒΡΟΧΗ, ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΨΥΧΡΑ.... ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΡΟΣΙΣΕΙ ΛΙΓΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ :)
sofia: Καλή σας μέρα και Χρόνια Πολλά στο Φανούριο !
sofia: Καλημέρα!!! Ζέστη, ζέστη, ζέστη. Αυτός ο Αύγουστος μάς πέθανε..... Κεφτεδάκια με σάλτσα έχω ετοιμάσει για την οικογένεια. Συνοδεύουμε μετούρκικο πιλάφι, τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί. Καλή συνέχεια :)
sofia: Καλή εβδομάδα!
sofia: Καλημέρα!
sofia: Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
sofia: Καλώς σάς βρίσκω και πάλι! Μετά από μια μικρή ανάσα θάλασσας και ξεκούρασης, καιρός για δουλειά.... Καλό μεσημέρι σε όλους :)
sofia: Καλησπέρα! Θα λείψω από κοντά σας για μία εβδομάδα, οπότε θα στείλω από σήμερα τις ευχές μου σε όλους όσους γιορτάζουν αύριο. Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλο τον κόσμο. Να περάσετε όμορφα και να χαίρεστε τους εορτάζοντες αγαπημένους σας. Καλό απόγευμα :P
sofia: Καλημέρα! Πολύ ζεστή προβλέπεται η σημερινή μέρα... από τώρα το νιώθει κανείς! Προτιμήστε ελαφρά και δροσερά γεύματα, άφθονους χυμούς και σκιερά μέρη. καλή συνέχεια στα καθημερινά :)
sofia: Καλό Σαββατοκύριακο και χαρούμενες διακοπές σε όσους έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους :P
sofia: Καλησπέρα, αν έχετε κάποιο πρόβλημα στην αναζήτηση των συνταγών, χρησιμοποιείστε μόνο ΚΕΦΑΛΑΙΑ ελληνικά γράμματα. Καλό σας βράδυ!
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
Guest_9414: :|
sofia: Καλό μεσημέρι σε όλους!
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
sofia: ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ :P
sofia: Καλησπέρα! Αφόρητη η ζέστη και αν μάλιστα ασχολείσαι στην κουζίνα φτιάχνοντας γεμιστά.... καλοπερνάς!!!! Ελπίζω εσείς να περνάτε την ώρα σας πιο δροσερά κι ευχάριστα. Καλό βράδυ :)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :P
sofia: ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ :)
admin: Καλή σας μέρα! Φασόλια πιάζ για σήμερα και κολοκυθάκια τηγανητά με τζατζίκι. Μια βόλτα στη Λαϊκή της γειτονιάς για φρέσκα ζαρζαβατικά και ψαράκια.... Κατάλληλη εποχή για να φτιάξουμε υπέροχες σπιτικές μαρμελάδες με ώριμα και ευωδιαστά καλοκαιρινά φρούτα σε πολύ καλές τιμές. Καλή συνέχεια :)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :P
sofia: Καλό Σαββατοκύριακο!
admin: Καλησπέρα!!! Και πάλι για μπουρίνι ετοιμάζεται, δεν θα χαρούμε ήλιο φέτος... Ελπίζω στα δικά σας μέρη να ισχύουν διαφορετικές καιρικές συνθήκες.
Guest_4233: :P
admin: Καλή σας μέρα!! Μελιτζάνες ιμάμ ετοίμασα για σήμερα. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα και τυρί φέτα, εφόσον θέλουμε.... Καλή συνέχεια :)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΟΣΕΡΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :)
sofia: Γεια σου! Πού βρίσκεσαι?
Guest_6616: Aloha
sofia: Καλημέρα! Απίστευτη η καταιγίδα που ξέσπασε τα χαράματα και ακόμη συνεχίζεται.... Μόνο καλοκαίρι δε θυμίζει!!!
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :) (!)
sofia: Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!!
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΠΡΩΪΝΗ ΒΡΟΧΟΥΛΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ....

Kide Shoutbox v0.9.8


Name:
Message:

:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)
Loading
Ι
30
2012

ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (16 Ιούνιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


1 χταπόδι γύρω στο κιλό, καλά χτυπημένο ή κατεψυγμένο
80 ml ξύδι
160 ml νερό

λίγο ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το χταπόδι και χωρίζουμε την κουκούλα από τα πλοκάμια. Τραβάμε δυνατά την εξωτερική σκούρη μεμβράνη της κουκούλας και την αφαιρούμε.

Μπίγουμε ένα μυτερό μαχαίρι στο εσωτερικό της με προσοχή από τη μια πλευρά ώστε να μην πειράξουμε καθόλου τα εντόσθια και την κύστη με το μελάνι. Σκίζουμε την κουκούλα κατά μήκος κι έτσι έχουμε μπροστά μας τώρα όλα τα εντόσθια. Με το χέρι θα τα ξεκολλήσουμε από τα σημεία στα οποία ενώνονται με τη σάρκα του χταποδιού. Δουλεύουμε με προσοχή και ένα-ένα τα σημεία. Το ζητούμενο είναι να μη γίνουμε χάλια με το μελάνι.Τέλος χωρίζουμε σε δυο ή τρία κομμάτια την κουκούλα αφού την ξεπλύνουμε καλά.

Με το μαχαίρι κόβουμε και απομακρύνουμε το τμήμα που περιέχει τα μάτια. Ελέγχουμε αν έχει αφαιρεθεί όλο το στόμα, αλλιώς το τραβάμε με το χέρι.

Και πάλι με το μαχαίρι μας χωρίζουμε ένα-ένα τα πλοκάμια του χταποδιού.

Σε μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα καθαρά πλέον κομμάτια από το χταπόδι μας και τα καλύπτουμε με νερό.

 

 

Βάζουμε την κατσαρόλα σε αρκετά δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά μας στο ελάχιστο. Προσοχή, γιατί αφρίζει πολύ.

Σιγοβράζουμε λοιπόν για 2 ώρες περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι καλά και να πέφτει από το πιρούνι.

 

 

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα, στραγγίζουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.


Σε καθαρό βάζο με φαρδύ στόμιο και κατάλληλο μέγεθος ρίχνουμε νερό και ξύδι σε αναλογία 2 προς ένα ( 2 μέρη νερού, 1 ξύδι). Κλείνουμε με το καπάκι και κουνάμε το βάζο ανάμεσα στα χέρια μας για ν΄ανακατευτούν τα υλικά.

 

 

Κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι, αναποδογυρίζουμε το βάζο μας για 30 λεπτά και στη συνέχεια το επαναφέρουμε.

Διατηρείται και εκτός ψυγείου. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν 10-15 ημέρες τουλάχιστον και μετά μπορούμε να σερβίρουμε.



ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Βγάζουμε σε μακρόστενη πιατελίτσα μια ποσότητα από το ξυδάτο χταπόδι μας, κόβουμε αν θέλουμε σε μικρότερα κομμάτια. αλατίζουμε ελαφρά γιατί το χταπόδι ήδη είναι αλμυρό, και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο (1-2 κουταλιές). Από τους καλύτερους ελληνικούς ουζομεζέδες, χειμώνα - καλοκαίρι!!!

 


 

Φροντίζουμε να κλείσουμε και πάλι καλά το βάζο με την υπόλοιπη ποσότητα, προσέχοντας να καλύπτονται με ελαιόλαδο όλα τα κομμάτια του χταποδιού.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το χτύπημα του χταποδιού, γιατί βοηθά στο να το μαλακώσει. Τα έτοιμα συσκευασμένα και κατεψυγμένα χταπόδια, επίσης είναι κατάλληλα για τη συνταγή αυτή και όχι μόνο. Σε οποιοδήποτε ορεκτικό ή φαγητό που περιέχει χταπόδι, πρέπει να προσέχουμε τη μαλακότητά του.

 

Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι να χρησιμοποιήσουμε στο βάζο αντί για σκέτο νερό, το νερό μέσα στο οποίο έβρασε το χταπόδι, αφού όμως το σουρώσουμε πρώτα και το αφήσουμε να κρυώσει.

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ενημέρωση