Διαφήμιση
Loading
Ι
30
2012

ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (16 Ιούνιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


1 χταπόδι γύρω στο κιλό, καλά χτυπημένο ή κατεψυγμένο
80 ml ξύδι
160 ml νερό

λίγο ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το χταπόδι και χωρίζουμε την κουκούλα από τα πλοκάμια. Τραβάμε δυνατά την εξωτερική σκούρη μεμβράνη της κουκούλας και την αφαιρούμε.

Μπίγουμε ένα μυτερό μαχαίρι στο εσωτερικό της με προσοχή από τη μια πλευρά ώστε να μην πειράξουμε καθόλου τα εντόσθια και την κύστη με το μελάνι. Σκίζουμε την κουκούλα κατά μήκος κι έτσι έχουμε μπροστά μας τώρα όλα τα εντόσθια. Με το χέρι θα τα ξεκολλήσουμε από τα σημεία στα οποία ενώνονται με τη σάρκα του χταποδιού. Δουλεύουμε με προσοχή και ένα-ένα τα σημεία. Το ζητούμενο είναι να μη γίνουμε χάλια με το μελάνι.Τέλος χωρίζουμε σε δυο ή τρία κομμάτια την κουκούλα αφού την ξεπλύνουμε καλά.

Με το μαχαίρι κόβουμε και απομακρύνουμε το τμήμα που περιέχει τα μάτια. Ελέγχουμε αν έχει αφαιρεθεί όλο το στόμα, αλλιώς το τραβάμε με το χέρι.

Και πάλι με το μαχαίρι μας χωρίζουμε ένα-ένα τα πλοκάμια του χταποδιού.

Σε μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα καθαρά πλέον κομμάτια από το χταπόδι μας και τα καλύπτουμε με νερό.

 

 

Βάζουμε την κατσαρόλα σε αρκετά δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά μας στο ελάχιστο. Προσοχή, γιατί αφρίζει πολύ.

Σιγοβράζουμε λοιπόν για 2 ώρες περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι καλά και να πέφτει από το πιρούνι.

 

 

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα, στραγγίζουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.


Σε καθαρό βάζο με φαρδύ στόμιο και κατάλληλο μέγεθος ρίχνουμε νερό και ξύδι σε αναλογία 2 προς ένα ( 2 μέρη νερού, 1 ξύδι). Κλείνουμε με το καπάκι και κουνάμε το βάζο ανάμεσα στα χέρια μας για ν΄ανακατευτούν τα υλικά.

 

 

Κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι, αναποδογυρίζουμε το βάζο μας για 30 λεπτά και στη συνέχεια το επαναφέρουμε.

Διατηρείται και εκτός ψυγείου. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν 10-15 ημέρες τουλάχιστον και μετά μπορούμε να σερβίρουμε.



ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Βγάζουμε σε μακρόστενη πιατελίτσα μια ποσότητα από το ξυδάτο χταπόδι μας, κόβουμε αν θέλουμε σε μικρότερα κομμάτια. αλατίζουμε ελαφρά γιατί το χταπόδι ήδη είναι αλμυρό, και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο (1-2 κουταλιές). Από τους καλύτερους ελληνικούς ουζομεζέδες, χειμώνα - καλοκαίρι!!!

 


 

Φροντίζουμε να κλείσουμε και πάλι καλά το βάζο με την υπόλοιπη ποσότητα, προσέχοντας να καλύπτονται με ελαιόλαδο όλα τα κομμάτια του χταποδιού.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το χτύπημα του χταποδιού, γιατί βοηθά στο να το μαλακώσει. Τα έτοιμα συσκευασμένα και κατεψυγμένα χταπόδια, επίσης είναι κατάλληλα για τη συνταγή αυτή και όχι μόνο. Σε οποιοδήποτε ορεκτικό ή φαγητό που περιέχει χταπόδι, πρέπει να προσέχουμε τη μαλακότητά του.

 

Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι να χρησιμοποιήσουμε στο βάζο αντί για σκέτο νερό, το νερό μέσα στο οποίο έβρασε το χταπόδι, αφού όμως το σουρώσουμε πρώτα και το αφήσουμε να κρυώσει.

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
Διαφήμιση
Ενημέρωση