Διαφήμιση
Loading
Μ
27
2012

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (12 Ιανουάριος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

1ος ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ : με σκόρδο και άνιθο

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό χταπόδι πολύ καλά χτυπημένο
1 ματσάκι φρέσκος άνιθος ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδου σε λεπτά φετάκια
πιπέρι
εκλεκτό ελαιόλαδο

αλάτι, μετά το ψήσιμο

λαδολέμονο για το σερβίρισμα

Φούρνος καλά προθερμασμένος στους 160οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλέγουμε ένα χταπόδι πολύ καλά χτυπημένο, για να είναι μαλακό.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένο, το οποίο όμως θα έχει μείνει στον καταψύκτη μας τουλάχιστο για 15-21 μέρες.

Πλένουμε λοιπόν καλά το χταπόδι μας, γυρίζουμε ανάποδα την κουκούλα του, αφαιρούμε όλο το περιεχόμενο και την εξωτερική μεμβράνη της. Θα κρατήσουμε μόνο τα πλοκάμια, χωρίς να τα χωρίσουμε (αφαιρούμε με προσοχή το στόμα) και την κουκούλα.

 



Παίρνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 23-25 εκ. και ένα κομμάτι λαδόκολλας 70-80 εκ. ή που να χωρά άνετα τυλιγμένο το χταπόδι καλά.

Λαδώνουμε πολύ καλά γύρω-γύρω το χταπόδι και το βάζουμε στο κέντρο της λαδόκολλας.

Το πασπαλίζουμε με πιπέρι και ψιλοκομμένο άνιθο. Από πάνω αραδιάζουμε εδώ κι εκεί τα φετάκια του σκόρδου.

 

 

Τυλίγουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα σαν δέμα, φροντίζοντας να κλείσουμε καλά μέσα της το χταπόδι για να ψηθεί με τους ατμούς του χωρίς να μας διαφεύγει ούτε ίχνος τους.

Τοποθετούμε τη λαδόκολλα στο ταψάκι και ψήνουμε σιγανά στη μεσαία θέση του φούρνου, για  2 ώρες περίπου, ανάλογα πάντα με το φούρνο και το είδος του ταψιού.

 



Ξεφουρνίζουμε και ανοίγουμε τη λαδόκολλα για να κρυώσει λίγο το χταπόδι.

 


 

Μεταφέρουμε το χταπόδι σε πιατέλα όμορφα τακτοποιημένο, αλατίζουμε και περιχύνουμε με δυνατό λαδολέμονο.

 

Εξαιρετικός ουζομεζές, χειμώνα - καλοκαίρι!


 

2ος ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: γκρατιναρισμένο,  μόνο με λαδολέμονο


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


1 κιλό χταπόδι πολύ καλά χτυπημένο

πιπέρι αρκετό

ελαιόλαδο

αλάτι, μετά το ψήσιμο

δυνατό λαδολέμονο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Σ΄αυτή την περίπτωση, αφού λαδώσουμε πολύ καλά το χταπόδι μας, θα το πασπαλίσουμε μόνο με πιπέρι και θα το βάλουμε στη λαδόκολλα. Και πάλι θα ετοιμάσουμε ένα δέμα καλά κλεισμένο. Τοποθετούμε το χταπόδι σε ταψάκι και ψήνουμε για 2 ώρες, όπως και παραπάνω.

 

Στη συνέχεια ανοίγουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε το χταπόδι μέχρι να πιάσει κρούστα.

 

Ξεφουρνίζουμε, το μεταφέρουμε σε πιατέλα, το αλατίζουμε και το περιχύνουμε με δυνατό λαδολέμονο.

 

Μ΄αυτό τον τρόπο εκτέλεσης, το χταπόδι δεν χάνει καθόλου τη γεύση του, γίνεται πολύ μαλακό, ενώ στην όψη θυμίζει ψήσιμο στα κάρβουνα.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο χταπόδι, απλά θα το αφήσουμε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή σε μπολ με νερό βρύσης και μετά θα το μαγειρέψουμε όπως και παραπάνω.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι ο χρόνος ψησίματος για να μη μείνει σκληρό το κρέας του χταποδιού, το 2ωρο είναι απαραίτητο.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
Διαφήμιση
Ενημέρωση