Διαφήμιση
Ενημέρωση
Loading
Ο
08
2011

ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (12 Δεκέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 μεγάλο άσπρο λάχανο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΗ
(η δοσολογία αντιστοιχεί σε 1 κιλό λάχανο)

1 λίτρο νερό
100 γρ. χοντρό αλάτι
1 κοφτό κ. γλ. ξυνό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από τα τέλη Οκτώβρη και μετά βρίσκουμε στην αγορά άφθονα άσπρα λάχανα και σε καλή τιμή. Άλλωστε για να εκτελέσουμε τη συνταγή αυτή πρέπει ο καιρός να είναι αρκετά ψυχρός.

Διαλέγουμε ένα καθαρό λάχανο χωρίς στίγματα ή χαλασμένα φύλλα. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το περισσότερο από το χοντρό κοτσάνι του (σχηματίζοντας έναν κώνο στη βάση του). Κόβουμε σε τέταρτα ή όγδοα το λάχανο, ανάλογα με το μέγεθος που έχει.

Ανακατεύουμε το νερό με το αλάτι και το ξυνό μέχρι να διαλυθούν εντελώς. Το διάλυμμα πρέπει να είναι διάφανο, σαν νερό. Ανάλογα με τα κιλά που ζυγίζει το κομμένο λάχανο, υπολογίζουμε και πόση άλμη θα φτιάξουμε.

Τοποθετούμε το λάχανο σε κατάλληλο δοχείο με φαρδύ στόμιο.

 

 

 

Γεμίζουμε τα κενά με την άλμη που φτάξαμε. Καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πλαστικό πιάτο και από πάνω βάζουμε ένα βάρος π.χ. μια πέτρα. Αν  το πιάτο είναι μεγάλο, το κόβουμε με ψαλίδι για να εφαρμόζει καλά. Είναι απαραίτητο τα κομμάτια του λάχανου να σκεπάζονται τελείως με την άλμη. Βιδώνουμε καλά το καπάκι ή αν δεν έχει καπάκι το δοχείο μας, το κλείνουμε με μια γερή σακούλα, δεμένη καλά γύρω-γύρω.

Όταν έχει πολύ κρύο, μπορούμε να φυλάξουμε το λάχανο τουρσί έξω, στο μπαλκόνι μας. Διαφορετικά θα πρέπει να μπει στο ψυγείο.


Χρειάζεται τουλάχιστον 2 εβδομάδες να σταθεί έτσι και μετά θα μπορούμε να βγάλουμε όσο θέλουμε, ενώ το υπόλοιπο θα φροντίσουμε να καλύπτεται με την άλμη και θα το ξανασκεπάσουμε με τον ίδιο τρόπο. Αν το κλείσιμο γίνει σωστά, μπορεί να διατηρηθεί για ενάμισυ-δύο μήνες.

Σερβίρουμε το λάχανο τουρσί ως εξής: τοποθετούμε σε πιατέλα ένα κομμάτι, το κόβουμε όμορφα σε μικρότερα μέρη.

 

 

 

Πασπαλίζουμε με γλυκό κόκκινο πιπέρι και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Συνοδεύει ιδανικά τα όσπρια του χειμώνα.

 

Μια πολύ νόστιμη συνταγή για το λάχανο τουρσί είναι: κοτόπουλο με λάχανο τουρσί στο φούρνο.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όσο περνά ο καιρός το λάχανο τουρσί γίνεται περισσότερο αλμυρό. Γι΄αυτό ίσως χρειαστεί να το ξαλμυρίσουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 21
ΧείριστοΆριστο 
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
Διαφήμιση