Αμεση Επικοινωνία
Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
sofia: Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα (!)
sofia: ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ :)
sofia: Καλό Σαββατοκύριακο :-*
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ... ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Κ. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΟΜΟΡΦΑ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ (!)
sofia: Καλή σας μέρα φίλες και φίλοι μου! Γαύρος τηγανητός γθα υπάρχει σήμερα στο μεσημεριανό τραπέζι μας παρέα με φρέσκια πράσινη σαλάτα και φυσικά λίγο ουζάκι. Καλή συνέχεια :)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
sofia: Καλημέρα! Ζεστή μέρα η σημερινή με αρκετή υγρασία. Για μεσημεριανό έφτιαξα φακές σούπα. Τις συνοδεύουμε με σαλάτα καρότο, ταραμά,ελιές, πιπεράκια τουρσί και λίγες αντζούγιες. Για γλυκάκι έχουμε χαλβά σιμιγδαλένιο. Καλή συνέχεια!
admin: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :)
admin: καλημέρα!
admin: Καλημέρα! Σήμερα προμηθεύτηκα από τη Λαϊκή της γειτονιάς τις φετινές πράσινες ελιές για να τις φτιάξω σε άλμη. Είναι καλή η τιμή τους (2€ το κιλό οι μςγάλες, 1,20€ οι μικρότερες) και το μέγεθός τους. Προσέχουμε μόνο να μην έχουν καθόλου στίγματα ή χτυπήματα. Καλή συνέχεια :P
sofia: Καλή σας μέρα!!!
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
admin: ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :)
admin: Καλό βράδυ σε όλους από τη βροχερή Θεσσαλονίκη :(
admin: ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!
sofia: :P (!)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ (!)
sofia: Καλημέρα!!!! Υπέροχος ο καιρός αυτές τις μέρες. Ας τον απολαύσουμε όσο μπορούμε. Βέβαια για μας τις νοικοκυρές υπάρχουν και οι ...... δύσκολες προετοιμασίες για τον ερχομό του χειμώνα: ντουλάπες, χαλιά, κτλ. Δεν πειράζει όμως, έχουν κι αυτές τη γλύκα τους. Καλή συνέχεια :)
sofia: Γεια σου!!!!!
Guest_1336: Εεεε
Guest_1336: Γεια
sofia: ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ :P
sofia: Καλό Σαββατόβραδο! Τί καλό ετοιμάζετε για την οικογένεια? Μεζεδάκια για μπυρίτσα μήπως σαν κι εμένα? Να περάσετε πολύ πολύ όμορφα :)
sofia: Με βροχή άρχισε η σημερινή μέρα στη Θεσσαλονίκη. Καταθλιπτική και άκρως φθινοπωρινή ατμόσφαιρα.... Να έχετε μια υπέροχη μέρα όπου κι αν βρίσκεστε :)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ (!)
sofia: Καλή σας μέρα :)
sofia: ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :P
sofia: Καλημέρα! Χρόνια Πολλά στο Στάθη και τη Σταθούλα που γιορτάζουν σήμερα!! ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Σ ΟΛΟΥΣ :)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ :) (!)
sofia: Καλημέρα! Χρόνια πολλά στην Αγάπη, την Πίστη, την Ελπίδα και τη Σοφία, που γιορτάζουν σήμερα! Να έχετε μια υπέροχη μέρα :P
sofia: Καλή σας μέρα! Πολύ βροχή σήμερα στην πόλη μας. Ελπίζω εκεί που βρίσκεστε εσείς να επικρατούν καλύτερες καιρικές συνθήκες. Καλή συνέχεια στις δραστηριότητές σας :)
sofia: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :)
sofia: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (!)
sofia: ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ :)
sofia: Καλημέρα!

Kide Shoutbox v0.9.8


Name:
Message:

:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)
Loading
Ο
08
2011

ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (12 Δεκέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 μεγάλο άσπρο λάχανο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΗ
(η δοσολογία αντιστοιχεί σε 1 κιλό λάχανο)

1 λίτρο νερό
100 γρ. χοντρό αλάτι
1 κοφτό κ. γλ. ξυνό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από τα τέλη Οκτώβρη και μετά βρίσκουμε στην αγορά άφθονα άσπρα λάχανα και σε καλή τιμή. Άλλωστε για να εκτελέσουμε τη συνταγή αυτή πρέπει ο καιρός να είναι αρκετά ψυχρός.

Διαλέγουμε ένα καθαρό λάχανο χωρίς στίγματα ή χαλασμένα φύλλα. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το περισσότερο από το χοντρό κοτσάνι του (σχηματίζοντας έναν κώνο στη βάση του). Κόβουμε σε τέταρτα ή όγδοα το λάχανο, ανάλογα με το μέγεθος που έχει.

Ανακατεύουμε το νερό με το αλάτι και το ξυνό μέχρι να διαλυθούν εντελώς. Το διάλυμμα πρέπει να είναι διάφανο, σαν νερό. Ανάλογα με τα κιλά που ζυγίζει το κομμένο λάχανο, υπολογίζουμε και πόση άλμη θα φτιάξουμε.

Τοποθετούμε το λάχανο σε κατάλληλο δοχείο με φαρδύ στόμιο.

 

 

 

Γεμίζουμε τα κενά με την άλμη που φτάξαμε. Καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πλαστικό πιάτο και από πάνω βάζουμε ένα βάρος π.χ. μια πέτρα. Αν  το πιάτο είναι μεγάλο, το κόβουμε με ψαλίδι για να εφαρμόζει καλά. Είναι απαραίτητο τα κομμάτια του λάχανου να σκεπάζονται τελείως με την άλμη. Βιδώνουμε καλά το καπάκι ή αν δεν έχει καπάκι το δοχείο μας, το κλείνουμε με μια γερή σακούλα, δεμένη καλά γύρω-γύρω.

Όταν έχει πολύ κρύο, μπορούμε να φυλάξουμε το λάχανο τουρσί έξω, στο μπαλκόνι μας. Διαφορετικά θα πρέπει να μπει στο ψυγείο.


Χρειάζεται τουλάχιστον 2 εβδομάδες να σταθεί έτσι και μετά θα μπορούμε να βγάλουμε όσο θέλουμε, ενώ το υπόλοιπο θα φροντίσουμε να καλύπτεται με την άλμη και θα το ξανασκεπάσουμε με τον ίδιο τρόπο. Αν το κλείσιμο γίνει σωστά, μπορεί να διατηρηθεί για ενάμισυ-δύο μήνες.

Σερβίρουμε το λάχανο τουρσί ως εξής: τοποθετούμε σε πιατέλα ένα κομμάτι, το κόβουμε όμορφα σε μικρότερα μέρη.

 

 

 

Πασπαλίζουμε με γλυκό κόκκινο πιπέρι και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Συνοδεύει ιδανικά τα όσπρια του χειμώνα.

 

Μια πολύ νόστιμη συνταγή για το λάχανο τουρσί είναι: κοτόπουλο με λάχανο τουρσί στο φούρνο.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όσο περνά ο καιρός το λάχανο τουρσί γίνεται περισσότερο αλμυρό. Γι΄αυτό ίσως χρειαστεί να το ξαλμυρίσουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 21
ΧείριστοΆριστο 
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ενημέρωση