ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Δ
25
2013

MΠΟΥΤΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΜΙΣΗ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (19 Δεκέμβριος 2016)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2-3 μπούτια γαλοπούλας, συνολικού βάρους 1 1/2  κιλού περίπου
αλατοπίπερο
3-4 λεμονόκουπες για το τρίψιμο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. του καφέ νερό

300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό
100 γρ. συκωτάκια γαλοπούλας ή κοτόπουλου ψιλοκομμένα
1 φλ. τσ. ρύζι Καρολίνα, καθαρισμένο και πολύ καλά πλυμένο
250 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα

1/2 φλ. τσ. κονιάκ ή μπράντυ ή ρούμι
100 γρ. σταφίδα ξανθή
100 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
100 γρ. αποξηραμένα βερύκοκα

100 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο στο φούρνο
1/2 κ. γλ. μπαχάρι τριμμένο
1/2 κ. γλ. κύμινο
1 κ. γλ. πιπέρι μαύρο
αλάτι

2+2+2 κ. σούπας βούτυρο λιωμένο
3 1/2 + 1 φλ. τσ. καυτό νερό

Θα χρειαστούμε μία γάστρα πολύ καλά βουτυρωμένη

Φούρνος προθερμασμένος στους 200οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο  βράδυ ή 8 ώρες τουλάχιστον πιο πριν, μουλιάζουμε τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα (αφού τα χαράξουμε) και τα βερύκοκα μέσα στο κονιάκ. Κάπου-κάπου ανακατεύουμε.

Χαράζουμε τα κάστανα σταυρωτά στη βάση τους και τα σιγοβράζουμε σε αλατισμένο νερό για 1 ώρα. Αφού μισοκρυώσουν, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε στα 4.

Μέσα στον φούρνο της κουζίνας και σε θερμοκρασία 100οC  καβουρδίζουμε το κουκουνάρι για 8 -10 λεπτά ή μεχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.

 

 

Ανάβουμε το φούρνο στους 200οC ( πάνω-κάτω) με τη σχάρα στην χαμηλή θέση του,

Πλένουμε πολύ καλά τα μπούτια της γαλοπούλας, τα σκουπίζουμε, τα τρίβουμε καλά με το εσωτερικό μιας λεμονόκουπας και τ΄αλατοπιπερώνουμε γύρω-γύρω.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά όλο το εσωτερικό της γάστρας.

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα και τα ξαναβάζουμε στο κονιάκ.

Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε μισό φλ. τσ. λάδι μαζί με μισό φλ. του καφέ νερό. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σωτάρουμε για λίγο, μέχρι να ξανθίνει.

Τότε θα προσθέσουμε τον κιμά και θα τον πατήσουμε με τα δόντια ενός πιρουνιού μέχρι να γίνει σπυρωτός. Ρίχνουμε τα συκωτάκια κι ανακατεύουμε.

 


 

 

 

Μόλις αλλάξουν  χρώμα, προσθέτουμε το ρύζι και το μείγμα από τις σταφίδες-δαμάσκηνα και βερύκοκα μαζί με το κονιάκ που περισσεύει ενδεχομένως. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά λίγο και ρίχνουμε τα κάστανα και το κουκουνάρι. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το πιπέρι, το κύμινο και το μπαχάρι. Συνεχίζουμε το σιγανό μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμη και στη συνέχεια  αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Η γέμιση είναι έτοιμη.

 

Την αδειάζουμε μέσα στη γάστρα, τακτοποιώντας την ελαφρά και από πάνω αραδιάζουμε τα μπούτια της γαλοπούλας. Τα περνάμε με λιωμένο βούτυρο και ρίχνουμε 3 1/2 φλ. τσ. καυτό νερό σε διάφορα σημεία της γάστρας. Δεν ανακατεύουμε καθόλου.

 


 

 

Σκεπάζουμε με το καπάκι και φουρνίζουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου για 1 ώρα και 30 λεπτά. Μόλις περάσει το πρώτο μισάωρο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC, ελέγχουμε το ζωμό και προσθέτουμε ακόμη 1 φλ. τσ. καυτό νερό για να βράσει το ρύζι όπως πρέπει. Ξαναβουτυρώνουμε τα μπούτια της γαλοπούλας. Δεν είναι απαραίτητο να τα γυρίσουμε κι από την άλλη πλευρά.

Στο επόμενο μισάωρο ξαναελέγχουμε το φαγητό και βουτυρώνουμε για τρίτη και τελευταία φορά το κρέας.

Δέκα λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να πάρει καλύτερο χρώμα και να πιάσει ελαφριά κρούστα (αν το θέλουμε).

Σερβίρουμε ζεστή τη γάστρα στο τραπέζι πάνω σε σχάρα και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και διάφορες σαλάτες-αλοιφές. Πίνουμε δροσερό κόκκινο κρασί της επιλογής μας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσέχουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος  να μη "στεγνώσει" το φαγητό μας, γι΄αυτό και συμπληρώνουμε σταδιακά όσο ζεστό νερό χρειαστεί.


Η γαλοπούλα, μαγειρεμένη μ΄αυτό τον τρόπο, έχει όλη τη νοστιμιά της κλασικής συνταγής για γεμιστή γαλοπούλα στο φούρνο, χωρίς όμως τον κίνδυνο να μη ψηθεί και μαλακώσει καλά το κρέας της. Και επιπλέον είναι έτοιμη σε πολύ λιγότερο χρόνο.



Καλή επιτυχία!




Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο