ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Δ
30
2016

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ... ΑΦΡΑΤΗ, ΜΥΡΩΔΑΤΗ ΚΙ ΕΥΚΟΛΗ!

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (30 Δεκέμβριος 2016)
ΕκτύπωσηE-mail

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

250 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. μαργαρίνη
2 μέτρια ποτήρια του νερού ζάχαρη
4 αβγά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακ. μπέικιν πάουντερ
1/2  κ. γλ. σόδα μαγειρικής
2 βανίλιες
1 φακ. κακουλέ
1 φακ. μαχλέπι
το ξύσμα και ο χυμός ενός μέτριου πορτοκαλιού
το ξύσμα ενός μέτριου λεμονιού
1/4 κ. γλ. αλάτι
γάλα πλήρες, τόσο όσο χρειάζεται ώστε, μαζί με το χυμό πορτοκαλιού να συμπληρωθεί ένα νεροπότηρο

ένα ταψί διαμέτρου 30-31 εκ.
λαδόκολλα λαδωμένη πολύ καλά
ένα φλουρί (νόμισμα) τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο
ζάχαρη άχνη ή γλάσο σοκολάτας για την επικάλυψη

Φούρνος πολύ καλά προθερμασμένος στους 175oC

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όλες οι μετρήσεις γίνονται με το ίδιο ή ακριβώς ίδια μέτρια νεροπότηρα. Ούτε πολύ μεγάλα , αλλά ούτε και πολύ μικρά.

Σε μια  λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, το κακουλέ και το μαχλέπι. Τα δυο τελευταία  πάντα αφήνουν σκουπιδάκια ή χοντρότερους κόκους τους οποίους και πετάμε.

 

 

Σε βαθύ και μεγάλο μπολ ή λεκάνη βάζουμε τα 2 βούτυρα και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι ν΄αφρατέψουν (2-3 λεπτά).

Στη συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη.

Τώρα θα ρίξουμε ένα-ένα τ΄αβγά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν με το μείγμα.

Σειρά έχουν οι βανίλιες, η σόδα, τα 2 ξύσματα και το αλάτι. Χτυπάμε συνεχώς.

Χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα γάλα - πορτοκαλοχυμός. Ανακατεύουμε προσεκτικά.

 

 

Τώρα αρχίζουμε να  προσθέτουμε σε δόσεις το κοσκινισμένο αλεύρι με τα μυρωδικά. Χτυπάμε και πάλι με το μίξερ σιγανά στην αρχή και σταδιακά αυξάνουμε ταχύτητα. Η τελική ζύμη έχει απαλή βελούδινη υφή και θυμίζει αυτή του κέικ. Απλά είναι λίγο πιο σφικτή.

 

 

Έχουμε καλύψει (και τα πλαϊνά) με λαδόχαρτο ένα στρόγγυλο ταψί ή φόρμα διαμέτρου περίπου 30 εκ.  Καλό είναι να την λαδώσουμε για να εξασφαλίσουμε την εύκολη αφαίρεση της λαδόκολλας.

Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και στρώνουμε ομοιόρφα την επιφάνεια.

 

 


 

Προσθέτουμε σε ένα σημείο της το φλουρί! Δεν το μπίγουμε βαθιά, θα καλυφθεί ούτως ή άλλως.

 

 

 

Ψήνουμε στην μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά μόνο από κάτω, για 50-55 λεπτά  περίπου.

 

 

Για να δούμε αν ψήθηκε, μπίγουμε ένα μαχαίρι μέχρι κάτω, πρέπει να βγει εντελώς καθαρό.

Ξεφουρνίζουμε πάνω σε σχάρα και αφήνουμε να μισοκρυώσει για να μπορούμε κατόπιν ν΄αφαιρέσουμε την λαδόκολλα  χωρίς τον κίνδυνο να "σπάσει" η πίτα.

 

 

Τοποθετούμε την βασιλόπιτα σε όμορφη πιατέλα και την διακοσμούμε όπως θέλουμε ( με άχνη ζάχαρη, γλάσο σοκολάτας, ζαχαρόπαστες, μικρά στολιδάκια, κτλ. ).

 

 

 

Καλή επιτυχία !



Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο