ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Δ
13
2011

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ - ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (27 Δεκέμβριος 2016)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. φρέσκια μαγιά από το φούρνο
150 ml χλιαρό νερό
50 ml χυμός πορτοκαλιού
800 γρ. ζάχαρη
2 κ. σούπας αραβοσιτέλαιο
1 κ. γλ. τριμμένο κακουλέ
1 κ. σούπας τριμμένο μαχλέπι
2 κ. σούπας αλάτι
200 ml καυτό γάλα
10 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. ζεστό λιωμένο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
4 βανίλιες
το ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι

 

1 ασπράδι αβγού για το άλειμμα

λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Ανακατεύουμε και όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε και πάλι για να λιώσει εντελώς η μαγιά, προσθέτουμε 1 1/2 φλ. τσ. αλεύρι, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ και  αφήνουμε να σταθεί μέχρι να φουσκώσει (περίπου 40-45 λεπτά). Έτσι έχουμε φτιάξει το προζύμι μας.

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά, όχι για να βράσει αλλά για να κάψει καλά.

Σε ένα  άλλο μπολ σπάζουμε τ΄αβγά και με το χέρι διαλύουμε τους κρόκους.

Στο μεταξύ σε μια ευρύχωρη λεκάνη τοποθετούμε τη ζάχαρη, το κακουλέ, το μαχλέπι, τις βανίλιες, το ξύσμα, το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και τότε προσθέτουμε το καυτό γάλα. Ανακατεύουμε και πάλι για να ζεσταθεί όλο το μείγμα και στη συνέχεια ρίχνουμε τ΄αβγά. Είναι σημαντικό να δουλεύουμε αρκετά γρήγορα ώστε να μη κρυώσει το μίγμα μας. Αφού ανακατέψουμε ξανά, θα προσθέσουμε τη μαγιά χωρίς να σταματήσουμε το δούλεμα.


Σειρά έχει τώρα το υπόλοιπο αλεύρι, που αρχίζουμε να το ρίχνουμε λίγο-λίγο στη λεκάνη. Καθώς ζυμώνουμε, φροντίζουμε να έχουμε οπωσδήποτε λίγο παραπανίσιο αλεύρι κοντά μας. Έτσι αν το ζυμάρι γίνει σχετικά αρύ και δεν μπορεί να πλάθεται, θα προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι για να το κάνουμε πιο σφικτό. Δεν υπάρχει τρόπος να υπολογίσουμε κάθε φορά πόσο ακριβώς θα χρειαστεί, είναι κάτι που το καταλαβαίνουμε με το "μάτι". Δίπλα μας έχουμε σε μικρή ρηχή λεκανίτσα ή κατσαρολίτσα το ζεστό λιωμένο βούτυρο. Αυτό δεν θα μπει όλο μαζί στη ζύμη, αλλά θα βουτάμε κάθε τόσο τα χέρια μας μέσα σ΄αυτό και μετά θα ζυμώνουμε. Μ΄αυτό τον τρόπο δεν βαραίνει το ζυμάρι και κανονίζουμε ακριβώς πόσο βούτυρο θα βάλουμε. Άρα λοιπόν η διαδικασία είναι: βούτηγμα στο βούτυρο-ζύμωμα-βούτηγμα στο βούτυρο-ζύμωμα κτλ. μέχρι να τελειώσει το βούτυρο ή μέχρι να καταλάβουμε πως το ζυμάρι είναι έτσι όπως το θέλουμε.

Τώρα θα τυλίξουμε ολόκληρη την λεκάνη με ένα πλαστικό κάλυμμα. Επαναλαμβάνω πως η λεκάνη πρέπει να είναι μεγάλη και βαθιά ώστε να μην έχει φόβο να χυθεί το ζυμάρι όταν φουσκώσει. Από πάνω θα σκεπάσουμε ολόκληρη τη λεκάνη μας με χοντρή κουβέρτα και θα την τοποθετήσουμε σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει η ζύμη (π.χ. πάνω σε ένα καλοριφέρ). Πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί σε όγκο. Το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνει αυτό, δεν είναι καθόλου απόλυτο. Μπορεί σε 3 ώρες να είναι έτοιμη, μπορεί όμως και σε 6. Όλα εξαρτώνται από το πόσο ζεστή θα κρατήσουμε τη λεκάνη.

Όταν ετοιμαστεί η ζύμη, θ΄αρχίσουμε τη διαδικασία για το πλάσιμο.

ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΕΣ

Σε στρόγγυλα ταψιά μεγέθους της αρεσκείας μας στρώνουμε απαραίτητα λαδόκολλες.

 

 

 

Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και αυτό σε μικρότερα κομμάτια. Μέσα τους τυλίγουμε από ένα νόμισμα έτσι ώστε η θαμπή (ανάποδη) πλευρά τους να βρίσκεται απ΄έξω.

Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, τοποθετούμε μέσα του ένα νόμισμα και το ζυμώνουμε ώστε να το κρύψουμε καλά. Το βάζουμε στο ταψί και με τα χέρια το απλώνουμε όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε. Μπορούμε να στολίσουμε τη βασιλόπιτα με διάφορα σχέδια από πολύ μικρά κομματάκια ζυμαριού ή τραβώντας μυτούλες με μικρές ψαλιδιές γύρω-γύρω στην επιφάνεια. Βάζουμε το ταψί ξεσκέπαστο και πάλι σε ζεστό μέρος για ένα δεύτερο φούσκωμα. Αυτή τη φορά θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος, 1-1 1/2 ώρα περίπου.

 

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.

Αλείφουμε τη βασιλόπιτα με λίγο ασπράδι αραιωμένο σε πολύ λίγο νερό (ή γάλα εβαπορέ αδιάλυτο).


Αν πρόκειται για ανοξείδωτο ή πυρέξ ταψί, θα το ψήσουμε στη μεσαία θέση με φωτιά μόνο από κάτω. Αν πρόκειται για λαμαρίνα ή αντικολλητικό ταψί, θα το ψήσουμε με φωτιά πάνω-κάτω. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τον αέρα, γιατί ξεραίνει πάρα πολύ τη ζύμη. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει από πάνω ελαφρά.

 



Βγάζουμε τη βασιλόπιτα, αφήνουμε να σταθεί μέχρι να μισοκρυώσει και μετά, αφού αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα, την τοποθετούμε πάνω σε καθαρή πετσέτα. Όταν κρυώσει μπορούμε να την καλύψουμε με γλάσο σοκολάτας.

Αφήνουμε τις βασιλόπιτες σκεπασμένες απαλά με ένα βαμβακερό πανί π.χ. ένα τραπεζομάντηλο, όλη τη νύχτα για να κρυώσουν και να σφίξουν εντελώς. Το επόμενο πρωί θα τις καλύψουμε με διάφανη πλαστική μεμβράνη πολύ καλά. Έτσι θα διατηρηθούν ολόφρεσκες για μεγάλο διάστημα.

ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Στρώνουμε οπωσδήποτε λαδόκολλα σε ό,τι ταψί μας βολεύει (στρόγγυλο, ορθογώνιο, τετράγωνο, κτλ.).

Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας λίγο λιωμένο βούτυρο ή καλύτερα λάδι. Επίσης λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.

Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και ένα δεύτερο, τριπλάσιο σε μέγεθος από το πρώτο. Πλάθουμε το μεγάλο κομμάτι σε κορδόνι και τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι (πάλι σε κορδόνι ίδιου πάχους) στο κέντρο του. Πλέκουμε μια πλεξίδα. Με προσοχή τη μεταφέρουμε στο ταψί μας. Συνεχίζουμε με το επόμενο τσουρέκι, το οποίο θα τοποθετήσουμε μακριά από το προηγούμενο γιατί θα φουσκώσουν πολύ στο ψήσιμο. Συνήθως δεν βάζουμε πάνω από τρία τσουρέκια στο ίδιο ταψί.

Αφήνουμε το ταψί για ένα δεύτερο φούσκωμα, όπως ακριβώς και στις βασιλόπιτες.


Ψήνουμε κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τις βασιλόπιτες, αφού πρώτα αλείψουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών με μείγμα ασπραδιού-νερού. Αν θέλουμε αραδιάζουμε από πάνω μερικά ασπρισμένα αμύγδαλα χωρισμένα στη μέση ή πασπαλίζουμε με σουσάμι.

 



Αφού τα ξεφουρνίσουμε, ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία για την αποθήκευσή τους.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μαζί με τις βασιλόπιτες είναι καλό να φτιάχνουμε και λίγα τσουρέκια γιατί τα παιδιά τ΄αγαπάνε πολύ και αποτελούν ένα τέλειο κολατσιό γι΄αυτά. Άλλωστε μπορούμε να πλάσουμε μικρά ατομικά τσουρεκάκια, που ψήνονται και πιο γρήγορα. Τα μικρά παιδιά είναι πρόθυμα να βοηθήσουν στο πλάσιμο και  έτσι γίνεται πολύ διασκεδαστική η όλη διαδικασία.

 

 

Προσέχουμε να μην διαλύσουμε τη μαγιά σε πολύ ζεστό νερό γιατί θα την καταστρέψουμε.

Πρέπει να ξέρουμε για το κακουλέ και το μαχλέπι πως είναι πολύ πιο αρωματικά όταν τα τρίψουμε μόνοι μας σε μεταλλικό γουδί και μετά τα κοσκινίσουμε πριν τα προσθέσουμε στη ζύμη. Για να μην πούμε και το πόσο μοσχοβολάει το σπίτι απ΄τη μυρωδιά τους!




Αξιολόγηση Χρήστη: / 6
ΧείριστοΆριστο