Ενημέρωση
Loading
Δ
03
2011

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (07 Δεκέμβριος 2017)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 φλ. τσ. σπορέλαιο
1 φλ. τσ. φυτικό μαγειρικό λίπος σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι, ίσως και λίγο περισσότερο
1 φλ. τσ. χυμός πορτοκαλιού
1/3 φλ. τσ. κονιάκ
2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 φακελ. μπέκιν πάουντερ


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

3 φλ. τσ. ζάχαρη
3 φλ. τσ. μέλι καλής ποιότητας
3 1/2  φλ. τσ. νερό

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

2 1/2 φλ. τσ. καρύδια χοντροτριμμένα (ή καρύδι-αμύγδαλο ανάμεικτο)
1 1/2 κ. γλ. κανέλα
2/3 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο

Φούρνος προθερμασμένος στους 175οC (ανάλογα με το φούρνο)
Γίνονται περίπου 60-65 μελομακάρονα

 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μίξερ πρώτα το λάδι, το μαγειρικό λίπος και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό, το κονιάκ, το μπέκιν και τη σόδα. Αφού ενωθούν, αφήνουμε το μίξερ και θα δουλέψουμε με το χέρι από δω και πέρα.

 

 

Αρχίζουμε λοιπόν να προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις και με απαλές κινήσεις το ενσωματώνουμε στο μείγμα. Πρέπει η ζύμη μας να γίνει αφράτη.

 

 

Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε 2 λαμαρίνες του φούρνου.



Παίρνουμε κομματάκια από τη ζύμη και τα πλάθουμε σε σχήμα οβάλ. Όχι πολύ μεγάλα, γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο κι άλλο. Τα τοποθετούμε στο ταψί το ένα κοντά στο άλλο γιατί το φούσκωμά τους το θέλουμε προς τα πάνω, δεν πρέπει να "απλώσουν".

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Δεν πρέπει να βιαστούμε να τα βγάλουμε, γιατί τότε θα σπάζουν εύκολα αν δεν πάρουν το σωστό ψήσιμο.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε τα 3 φλ. τσ. μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

 

Ξεφουρνίζουμε τα μελομακάρονα και τ΄αφήνουμε να σταθούν για 5-10 λεπτά.

 

Μόλις ετοιμαστούν, ξαναζεσταίνουμε το σιρόπι, χωρίς όμως να φτάσουμε στο σημείο βρασμού. Περιχύνουμε τα μελομακάρονα με το σιρόπι σιγά-σιγά.

 

 

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, γιατί διαφορετικά θα σπάσουν όταν τα μετακίνησουμε. Το ιδανικό είναι να σταθούν μια ολόκληρη νύχτα.

Παίρνουμε μια μεγάλη και όμορφη πιατέλα σερβιρίσματος, την πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα καρυδιών-κανέλας-γαρύφαλλου παντού. Τοποθετούμε μια στρώση από μελομακάρονα, αφού πρώτα τα κυλίσουμε προσεκτικά στο ταψί για να ποτιστούν με σιρόπι γύρω-γύρω. Πασπαλίζουμε με καρύδια και πάλι. Φτιάχνουμε δεύτερη στρώση από μελομακάρονα και ξαναπασπαλίζουμε με το μείγμα των καρυδιών.

 

 

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσέχουμε η ζύμη να γίνει απαλή, αλλά όχι πάρα πολύ, για να μπορεί να πλάθεται και να μην σπάνε αργότερα τα μελομακάρονα. Γι΄αυτό και θα συμπληρώσουμε λίγο αλεύρι αν χρειαστεί. Διατηρούμε τα μελομακάρονα εκτός ψυγείου και καλυμμένα με διάφανη μεμβράνη για να μην ξεραίνονται.


Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε τα καρύδια μέσα στα μελομακάρονα. Σ΄αυτή την περίπτωση θ΄ ανοίξουμε τη ζύμη στο χέρι μας σαν φυλλαράκι, θα βάλουμε στο κέντρο μιά κουταλιά καρύδια και θα την κλείσουμε προσεκτικά, ξαναπλάθοντας σε οβάλ σχήμα. Θα τοποθετήσουμε το μελομακάρονο στο ταψί με την ένωση να βρίσκεται στον πάτο του ταψιού. Πάντως πρέπει να γνωρίζουμε ότι μ΄αυτό τον τρόπο, τα μελομακάρονα γίνονται πιο σκούρα, χάνουν εκείνο το υπέροχο πορτοκαλένιο χρώμα τους.

 

Καλές γιορτές σε όλους!

 


 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση