Ενημέρωση
Loading
Ο
19
2018

ΡΟΛΟ ΨΩΜΙΟΥ ΜΕ ΕΛΙΑ, ΚΑΣΕΡΙ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΑΠΡΙΚΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (19 Οκτώβριος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

 

2 φακελ. ξηρής μαγιάς
1 κ. σούπας ζάχαρη
300 ml χλιαρό νερό

350 γρ. κίτρινο αλεύρι
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και όσο περισσότερο χρειαστεί
1 1/2 κ. γλ. αλάτι
1/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο περίπου (αρχικά 4 κουταλιές μέσα στη ζύμη και το υπόλοιπο στα χέρια μας)

 

 

2-3 κουταλιές σούπας ελιές καλαμών σε φετάκια ή ροδέλες
1/2 φλ.τσ. τριμμένο gooda, edam ή άλλο μαλακό κίτρινο τυρί
1/2 κ. γλυκού καπνιστή πάπρικα

λίγο σουσάμι για την επικάλυψη




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλο και βαθύ μπωλ διαλύουμε τη μαγιά μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη μέσα στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί.

Στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε σε δόσεις εναλλάξ τα δύο αλεύρια. Μετά την πρώτη δόση κι από τα δυο τους (κίτρινο και γ.ο.χ.) θα ρίξουμε 4 κουταλιές λάδι και το αλάτι. Λαδώνουμε κάθε φορά τα χέρια μας, ζυμώνουμε και προχωράμε στις επόμενες δόσεις από το αλεύρι μας.

Προσέξτε, δεν θα υπερβούμε τα 350 γρ. από το κίτρινο. Εάν χρειαστεί να ρίξουμε κι άλλο αλεύρι, αυτό θα είναι του τύπου γ.ο.χ. Το ζητούμενο είναι, πάντα με λαδωμένα χέρια, να πάρουμε μια μαλακή ζύμη λαδιού  που δεν θα κολλάει στο χέρι "οριακά". Τί θέλω να πώ? Εάν πάμε να την δουλέψουμε για λίγο παραπάνω μέσα στα χέρια μας, ν΄αρχίσει να κολλάει ελαφρά. Γι΄αυτό και η ποσότητα που δίνεται στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (γ.ο.χ.) είναι ενδεικτική. Η ζύμη που θα πάρουμε πρέπει να είναι ελαστική κι αφράτη.


Α
φήνουμε σε μεγάλο και βαθύ μπολ σκεπασμένη για να φουσκώσει.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια αντικολλητική φόρμα δαχτυλίδι του κέικ.

Μόλις ετοιμαστεί, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη. Με λαδωμένα χέρια πλάθουμε 2 μπαστούνια μήλους 40 εκ. περίπου το καθένα. Με την άκρη της παλάμης μας δημιουργούμε ένα αυλάκι στο κέντρο του κάθε μπαστουνιού.

Γεμίζουμε το πρώτο αυλάκι με τις ροδέλες της ελιάς και απαλά ανασηκώνουμε τα πλαϊνά για να κλείσουμε στο εσωτερικό του καλά τις ελιές χωρίς ν΄αφήσουμε κενά.

Γεμίζουμε το δεύτερο αυλάκι με τριμμένο τυρί ή κασέρι ή ό,τι μας βρίσκεται και πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα. Και πάλι θα κλείσουμε το μπαστούνι μας με τον ίδιο τρόπο ώστε να φυλακίσουμε στο εσωτερικό του το μείγμα τυριού-πάπρικας. Προσοχή για να μην υπάρχουν ανοίγματα.

Φέρνουμε τα 2 ρολάκια δίπλα-δίπλα και τα στριφογυρίζουμε μεταξύ τους σε σπείρα. Ενώνουμε τις ελεύθερες άκρες καλά μεταξύ τους και μεταφέρουμε με πολύ προσοχή  στη φόρμα.

 

 

Πασπαλίζουμε με σουσάμι, σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα κι αφήνουμε να φουσκώσει καλά.

 

 

 

Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC.

Θα ψήσουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά μόνο από κάτω για τα πρώτα 20 λεπτά και στη συνέχεια για 30 λεπτά περίπου ακόμη με φωτιά πάνω-κάτω. Όταν ροδίσει όμορφα η επιφάνειά του είναι έτοιμο.

 



Ξεφουρνίζουμε και βγάζουμε αμέσως τη γεμιστή κουλούρα από τη φόρμα πάνω σε βαμβακερή πετσέτα για να κρυώσει λιγάκι.

 

 

Πεντανόστιμο κολατσιό ζεστό ή κρύο, όπως κι αν το προτιμάτε!

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η συνταγή μπορεί να εκτελεστεί φυσικά και μόνο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

 

 

 

Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση