Ενημέρωση
Loading
Μ
11
2018

ΠΛΕΞΙΔΑ ΨΩΜΙΟΥ - ΜΩΣΑΪΚΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (11 Μάρτιος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

2 πακετάκια νωπή μαγιά (50 γρ.)

1 κ. σούπας ζάχαρη

1 1/2 φλ. τσ. χλιαρό νερό

 

2 κ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για τα χέρια μας

1 κ. γλ. αλάτι

αλεύρι για ζυμωτό ψωμί, όσο πάρει η ζύμη (τουλάχιστον 500 γρ.)

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

 

50 γρ. ζαμπόν

100 γρ. κίτρινο μαλακό τυρί (gooda ή κάποιο παραπλήσιο)

8-10 ελιές μαύρες

1 μικρή πράσινη πιπεριά

1 μικρή πιπεριά φλωρίνης

1/2 κ. γλ. ρίγανη

άσπρο πιπέρι (ανάλογα με το πόσο πικάντικο θέλουμε το ψωμί)

 

 

λίγο σουσάμι για την επικάλυψη

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Σε μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις αυτή διαλυθεί, προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να διαλυθεί καλά και αφήνουμε 10 λεπτά για ν΄αφρίσει.

 

Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μίγμα της μαγιάς μια - δυό δόσεις από το αλεύρι και 2 κουταλιές λάδι. Αφού αναμιχθούν θα ρίξουμε το αλάτι και ζυμώνουμε. Όλο το ζύμωμα θα γίνει με χέρια λαδωμένα. Σε κάθε δόση αλευριού θα ξαναλαδώνουμε και τα χέρια μας. Πρέπει να πάρουμε μια ελαστική κι αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει καθόλου. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, την καλύπτουμε γύρω-γύρω με λάδι και την ξανατοποθετούμε σ΄αυτό.Σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης: Τρίβουμε στη λεπτή πλευρά του ρεντέ το ζαμπόν και το gooda. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβουμε. Πλένουμε τις πιπεριές και αφαιρούμε κοτσάνια και σπόρους. Τις ψιλοκόβουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

 

 

Σ΄ένα σφηνάκι βάζουμε 1/2 κ. γλ. ρίγανη και άσπρο πιπέρι (όσο θέλουμε).

 

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την πιέζουμε με τη γροθιά μας στο κέντρο και στη λακούβα που σχηματίζεται ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Ζυμώνουμε και πάλι με λαδωμένα χέρια μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους.

 

 

 

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, τό ένα διπλάσιο από το άλλο.

 

 

Θα φτιάξουμε μια πλεξίδα. Πάνω στον πάγκο εργασίας φτιάχνουμε ένα μακρύ κορδόνι με το μεγάλο κομμάτι της ζύμης και στη συνέχεια πλάθουμε ένα μικρότερο με την υπόλοιπη ζύμη, δημιουργώντας ένα Τ όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία. Πλέκουμε την πλεξίδα.

 

 

 

 

Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα ή ένα μεγάλο ταψί. Μεταφέρουμε με προσοχή την πλεξίδα πάνω της.

 

 

Αλείφουμε ελαφρά με λάδι την  επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

 

 

Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα κι αφήνουμε για 20-30 λεπτά να φουσκώσει.

 

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 160οC.

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση, με φωτιά στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει όμορφα από πάνω το ψωμί μας.

 

Βγάζουμε το ταψί και μεταφέρουμε το ψωμί-μωσαϊκό πάνω σε πετσέτα.

 

 

 

Αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια μπορούμε να σερβίρουμε σε φέτες ή και όπως είναι ολόκληρο σε όμορφη πιατέλα.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αντικαθιστώντας το ζαμπόν με μανιτάρια κονσέρβας και το gooda με φυτικό τυρί, παίρνουμε την νηστίσιμη και καθόλου ευκαταφρόνητη έκδοση της συνταγής.

 

Αν ο φούρνος σας δεν είναι δυνατός, αυξήστε τη θερμοκρασία κατά 10-15 βαθμούς.

 

 

 

Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση