Ενημέρωση
Loading
Ι
28
2013

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (10 Σεπτέμβριος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 


 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 1/2 ποτήρια του νερού ρύζι Καρολίνα

1 μεγάλο μπρίκι καυτό νερό (500 ml)


3 κ. σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο + 1 κ. γλ. ελαιόλαδο
3 ποτήρια του νερού καυτός ζωμός κότας
αλάτι
πιπέρι

500 γρ. μυδόψιχα (φρέσκια ή κατεψυγμένη)
2 κ. σούπας χυμός λεμονιού
λίγο αλατοπίπερο

1 κίτρινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1 μακριά πράσινη πιπεριά (κέρατο)

2 φύλλα δάφνης


1-2 κ. σούπας ελαιόλαδο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτη μας δουλειά είναι να καθαρίσουμε και να πλύνουμε το ρύζι με κρύο νερό. Στη συνέχεια θα το αφήσουμε μέσα σε καυτό νερό μέχρι αυτό να κρυώσει εντελώς. Τότε το ρύζι θα έχει φουσκώσει... Κατόπιν το ξεπλένουμε και πάλι με κρύο νερό και το αφήνουμε στο τρυπητό για να στραγγίξει.

 

Στο ενδιάμεσο διάστημα ετοιμάζουμε τα μύδια...

 

Όποιου είδους μύδια χρησιμοποιήσουμε - κατεψυγμένα ή φρέσκα - πρέπει να προσέξουμε πολύ στο καθάρισμά τους. Πρέπει οπωσδήποτε ν΄αφαιρεθεί η σκουροπράσινη  τρίχα που υπάρχει στο εσωτερικό τους, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το καθάρισμα μυδιών με κέλυφος, πατήστε εδώ: ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ.


Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, θα πρέπει να τα ξεπαγώσουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή στα μικροκύματα, χωρίς όμως την πλαστική συσκευασία τους.

 

 

Αφού λοιπόν τα καθαρίσουμε προσεκτικά, τα τοποθετούμε σε μπολ,  αλατοπιπερώνουμε και  ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε ελαφρά για να ενωθούν οι  γεύσεις. Αφήνουμε να σταθούν έτσι για 10-15 λεπτά. Κατόπιν τα βάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν.

Στο μεταξύ πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τους σπόρους και τα κοτσάνια και τις κόβουμε σε πολύ μικρά τετράγωνα κομματάκια (καρέ).

 

 

Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ωμές ή να τις σωτάρουμε προηγουμένως.

Στη δεύτερη περίπτωση, βάζουμε σε μικρό τηγανάκι  1-2 κουταλιές λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τις πιπεριές μέχρι να μαραθούν. Προσοχή, δεν πρέπει να "αρπάξουν" και να χάσουν το όμορφο χρώμα τους. Τις αφήνουμε στην άκρη.



Τώρα θα ετοιμάσουμε το πιλάφι μας:


Σε βαθιά κατσαρολίτσα βάζουμε το βούτυρο μαζί με λίγο λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι.

 

 

Μόλις αρχίσει να γυαλίζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ζωμό κότας, τις πιπεριές, τη μυδόψιχα και τα δαφνόφυλλα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σε ελάχιστη φωτιά  θα σιγοβράσουμε μέχρι ν΄απορροφηθεί εντελώς το νερό από το ρύζι. Αυτό θα χρειαστεί 4-5 λεπτά.


 

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, τοποθετούμε πάνω της μια ελαφρά βρεγμένη πετσέτα διπλωμένη στα 4 και κλείνουμε με το καπάκι. Θα σταθεί έτσι για μισή  έως μία ώρα. Κι αυτό επειδή το ρύζι συνεχίζει να μαγειρεύεται.

 

 

Την ώρα του σερβιρίσματος τοποθετούμε μία ποσότητα μυδοπίλαφου σε κάθε πιάτο και συνοδεύουμε με βραστά αβγά κομμένα στη μέση, ντομάτες γλασέ ή πιπεράντ.


Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα, ζεστό ή κρύο.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Καλό καθάρισμα στα μύδια, τα οποία είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη τροφή.

 

Προσοχή στο βράσιμο του πιλαφιού, θέλει συχνό ανακάτεμα.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση