ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Σ
21
2011

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (26 Φεβρουάριος 2016)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ


1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσ. ρύζι Καρολίνα
3 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ. σούπας άνιθος ή δυόσμος ψιλοκομμένος
2 κ. σούπας  ελαιόλαδο

1 ασπράδι αβγού
1 κύβος βοδινού
αλάτι-πιπέρι
1/3 φλ. τσ. αλεύρι

 

ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

 

7 φλ. τσ. νερό

2 κύβοι βοδινού
1/2 φλ. τσ. βούτυρο ή μαργαρίνη

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

 

1 αβγό + 1 κρόκος, χωριστά το ασπράδι από τους κρόκους
ο χυμός 2 μέτριων λεμονιών



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Kαθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι πολύ καλά.


Σε μεγάλο μπωλ τοποθετούμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνιθο, το λάδι, το ασπράδι, αλάτι, πιπέρι και 1 κύβο διαλυμμένο σε ελάχιστο ζεστό νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί για 4-5 λεπτά.


Πλάθουμε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα στιβάζουμε σε μια πιατέλα.

 



Ετοιμάζουμε τον ζωμό κρέατος: μέσα σε κατσαρόλα ρίχνουμε 7 φλ. τσ. νερό και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τους 2 κύβους και το βούτυρο. Αφήνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο καλά.


Στο μεταξύ, μέσα σε πλαστική σακούλα τροφίμων βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια. Κλείνουμε καλά τη σακούλα, την πιάνουμε από τις δυο άκρες της και την περιστρέφουμε ανάμεσα στα χέρια μας, για ν΄ανακατευτούν καλά όλα τα γιουβαρλάκια με το αλεύρι.

 

 



Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε μέσα. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να βράσει καλά το ρύζι.

 

 

 

Στο στάδιο αυτό μπορούμε να φυλάξουμε το φαγητό στο ψυγείο και να αποτελειώσουμε το μαγείρεμα την επόμενη μέρα.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Προσωπικά το δουλεύω στο μίξερ.΄Έτσι γίνεται πιο αφράτο και βελούδινο. Δεν είναι όμως απαραίτητο.


Χτυπάμε αρχικά το ασπράδι σε μαρέγκα και μετά προσθέτουμε τους δυο κρόκους. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα ρίχνουμε και το χυμό των λεμονιών. Χτυπάμε για λίγο ακόμη και αφήνουμε το μίξερ στην άκρη.


Από την κατσαρόλα παίρνουμε μια μεγάλη κουταλιά ζωμό και τον ρίχνουμε σιγά-σιγά, ανακατεύοντας ταυτόχρονα, μέσα στο αβγολέμονο. Παίρνουμε και δεύτερη και τρίτη κουταλιά και τις δουλεύουμε, μια-μια με τον ίδιο τρόπο. Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τ΄αβγά με τον ζεστό ζωμό χωρίς να "κόψει" καθόλου το αβγολέμονο. Άρα λοιπόν δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε, αλλά να πετύχουμε σωστή ένωση.

 



Τέλος ρίχνουμε με μιας το ζεστό πλέον αβγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ζωηρά για να ενσωματωθεί με τον υπόλοιπο ζωμό μας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά τουλάχιστον πριν το σερβίρουμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τα γιουβαρλάκια γίνονται πολύ πιο νόστιμα αν χρησιμοποιήσουμε κανονικό ζωμό από βρασμένο κρέας, τον οποίο έχουμε σουρώσει προσεκτικά και τον έχουμε διατηρήσει στο ψυγείο ή τον καταψύκτη μας.

 

Βάζοντας το ασπράδι μέσα στη ζύμη του κιμά, δίνουμε περισσότερη συνοχή στα γιουβαρλάκια και δεν διατρέχουν έτσι κανένα κίνδυνο να διαλυθούν στο βράσιμο.

 

Επίσης, αν κατά τύχη γίνει λίγο πηχτό το φαγητό, θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμη κατά το βράσιμο.

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο