ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Σ
21
2013

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (13 Οκτώβριος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 6 μπιφτέκια)

 

 

1 κιλό χοιρινός κιμάς ή ανάμεικτος (μισός χοιρινόςκαι μισός μοσχαρίσιος)
1/2 φλ. τσ. ψιλό σιμιγδάλι
1 φλ. τσ. γάλα, χλιαρό προς ζεστό
αρκετό αλάτι
πιπέρι
2 κ. σούπας ρίγανη
1 κ. σούπας κοφτή κύμινο
2 κ. σούπας μπαίκιν πάουντερ
8 κ. σούπας ελαιόλαδο

λίγο φρέσκο βούτυρο για το σερβίρισμα

Ψήσιμο σε αντικολλητικό τηγάνι, ελαφρά λαδωμένο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μέσα στο χλιαρό, καλύτερα ελαφρά ζεστό, γάλα ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε να σταθεί μέχρι να κρυώσει εντελώς το γάλα. Κάπου-κάπου ανακατεύουμε απαλά.

Μέσα σε βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά, το λάδι και αλατίζουμε αρκετά, στα μπιφτέκια το αλάτι πρέπει να είναι λιγάκι τσιμπιμένο.

 

Προσθέτουμε στη συνέχεια το σιμιγδάλι και το μπαίκιν.

 

Ζυμώνουμε πολύ καλά για 7-8 λεπτά τουλάχιστον, λαδώνοντας κάπου-κάπου τα χέρια μας. Βλέπουμε πως, ενώ στην αρχή η ζύμη κολλάει στα χέρια, όσο περνά η ώρα γίνεται ελαστική, μαλακή και δεν κολλάει πια, ούτε στο χέρι αλλά ούτε και στα τοιχώματα του μπολ. Τότε είναι έτοιμη.

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο, τουλάχιστον για μία ώρα μέχρι να σφίξει και έτσι να πλάθεται ευκολότερα.

 

 

Με λαδωμένα χέρια πλάθουμε λεπτά μπιφτέκια, πάχους 1 εκ. περίπου, όσο μεγάλα θέλουμε. Προσωπικά, χωρίζω το μείγμα σε 6 ίσα μέρη και στη συνέχεια πλάθω ένα-ένα τα μπιφτέκια. Μέσα στο χέρι είναι λίγο δύσκολο να τα λεπτύνουμε πάρα πολύ. Γι΄αυτό και το κάνουμε μέσα στο τηγάνι, πατώντας τα με την παλάμη ή μια σπάτουλα.

Βάζουμε λοιπόν ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το λαδώνουμε ελαφρά.

Μόλις ζεσταθεί καλά, τοποθετούμε μέσα ένα μπιφτέκι πατώντας το για να απλώσει σε πάχος ενός περίπου εκατοστού. Το ίδιο κάνουμε και με το επόμενο.

Ψήνουμε κάθε φορά από 2-3 μπιφτέκια το πολύ.

Σημαντικό ρόλο παίζει ο χρόνος ψησίματος. Πρέπει οπωσδήποτε να ψηθούν 3 λεπτά από τη μια μεριά, χωρίς να τα πειράξουμε καθόλου. Έτσι θ΄αποκτήσουν συνοχή. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας μεγάλης σπάτουλας, τα γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά ,για να ψηθούν 2-3 λεπτά ακόμη. Το ιδανικό είναι με ένα μόνο γύρισμα να πάρουμε καλοψημένα μπιφτέκια.

 

 

Μόλις τα βγάλουμε, τοποθετούμε πάνω τους 1-2 κομματάκια από φρέσκο βούτυρο. Δίνει αφάνταστη νοστιμιά καθώς λιώνει κι απλώνεται σε όλη την επιφάνεια.

Σερβίρονται ζεστά και συνοδεύονται οπωσδήποτε με σάλτσα πάπρικα. Γαρνίρουμε με πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή φούρνου. Επίσης μπορούμε να κάνουμε κάθε συνδοιασμό που ικανοποιεί τη γεύση μας (βραστά λαχανικά, πουρές πατάτας, κους-κους βουτύρου, κτλ.).



ΣΥΜΒΟΥΛΗ
: Επισημαίνω τα εξής:


1. Η ποσότητα των μπαχαρικών είναι θέμα προσωπικής γεύσης, γι΄αυτό και δεν έχουμε παρά να τα φέρουμε στα δικά μας δεδομένα.


2. Προσοχή, δεν πρέπει να παραψηθούν τα μπιφτέκια μας, γιατί θα σφίξουν και θα πάψουν να είναι αφράτα.



3. Ο σκέτος μοσχαρίσιος κιμάς δεν έχει αρκετό λίπος, οπότε δεν δίνει αφράτα μπιφτέκια.


4. Μπορούμε να ψήσουμε τα μπιφτέκια μας στη σχάρα του φούρνου ή σε θράκα (δηλ. στα κάρβουνα) αρκεί η σχάρα να έχει καεί πολύ καλά προηγουμένως και να έχει λαδωθεί. Διαφορετικά το κρέας θα κολλήσει στο ψήσιμο και δεν θα μπορούμε να το γυρίσουμε από την άλλη πλευρά χωρίς να σπάσει.




Αξιολόγηση Χρήστη: / 7
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση