ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Δ
30
2011

ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (15 Ιανουάριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

5-6 μέτριες πατάτες
μπόλικο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι
κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικό)

ΜΕΡΙΔΕΣ 4



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα-πρώτα πρέπει να επισημάνουμε πως οι τηγανητές πατάτες γίνονται πολύ πιο νόστιμες αν μαγειρευτούν σε μάτι υγραερίου απ΄ότι σε κουζίνας ή σε φριτέζα. Προσωπικά δεν συμπαθώ καθόλου την τελευταία και ουδέποτε τη χρησιμοποιώ. Παρόλ΄αυτά δέχομαι πως αποτελεί μια πολύ εξυπηρετική λύση για τις εργαζόμενες ή γενικότερα για όλες τις νοικοκυρές με περιορισμένο χρόνο.

Η εκτέλεση της συνταγής γίνεται σε μάτι υγραερίου.


Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με μπόλικο ηλιέλαιο στη φωτιά. Πρέπει να κάψει καλά.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις φλούδες από τις πατάτες και τις ξεπλένουμε καλά.

Κόβουμε την κάθε πατάτα σε φέτες πάχους μισού εκατοστού. Κάθε φέτα την κόβουμε σε μπαστουνάκια, όσο λεπτά θέλουμε. Αυτή τη δουλειά την κάνω πάνω στο σανίδι της κουζίνας. Δεν συνηθίζω να κόβω πατάτες ή άλλα λαχανικά στο χέρι για δυο λόγους: πρώτον γιατί στο σανίδι κόβονται γρηγορότερα και δεύτερον γιατί γίνονται έτσι πιο όμορφες και πιο ίσιες.

 

 

 

Μόλις ετοιμαστεί το λάδι, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες, ανακατεύουμε απαλά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Στη διάρκεια του τηγανίσματος θα χρειαστεί να τις ανακατέψουμε και πάλι για δυο-τρεις φορές για να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα απ΄όλες τις πλευρές τους.

 

 

 

Πασπαλίζουμε με αλάτι τον πάτο μιας μεγάλης πιατέλας σερβιρίσματος.

Βγάζουμε τις πατάτες με τρυπητή κουτάλα λίγες-λίγες και τις τοποθετούμε στην πιατέλα. Αλατίζουμε και πάλι.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Μπορούμε να κόψουμε τις πατάτες σε λεπτές φετούλες πάχους 2-3 χιλιοστών και να τις τηγανίσουμε σε δυο ή τρείς τηγανιές. Δεν πρέπει να μπουν όλες μαζί στο τηγάνι γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Και πάλι θα αλατίσουμε τη βάση της πιατέλας αλλά θα τοποθετήσουμε τις τηγανισμένες πατάτες σε εναλλάξ στρώσεις με τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα. Εδώ το αλάτι στο τέλος είναι προαιρετικό γιατί ήδη το τυρί είναι αλμυρό.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Είναι γνωστό πως όταν δεν πρόκειται να τηγανίσουμε αμέσως τις πατάτες, τις αφήνουμε να σταθούν σε μπολ με κρύο νερό και λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Σ΄αυτή την περίπτωση όμως, οι πατάτες θ΄απορροφήσουν νερό, γι΄αυτό όταν θα τις βάλουμε στο τηγάνι (αφού τις σουρώσουμε), θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος. Επίσης δεν θα πρέπει να τις ανακατέψουμε πολύ γρήγορα γιατί θα είναι ακόμη μαλακές και θα διαλυθούν.

Μπορούμε ακόμη να προτηγανίσουμε τις πατάτες μέχρι το σημείο που αυτές θα πιάσουν κρούστα. Δεν θα πρέπει να κοκκινίσουν, ίσα-ίσα να στερεοποιηθούν. Θα τις βγάλουμε σε πιατέλα χωρίς ν΄αλατίσουμε καθόλου. Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε, θα ξαναζεστάνουμε το λάδι καλά και θα τις προσθέσουμε στο τηγάνι για να πάρουν χρώμα. Αυτή η διαδικασία μας διευκολύνει πολύ όταν περιμένουμε καλεσμένους και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς τη στιγμή που θα σερβίρουμε τις καλοψημένες και τραγανές πατατές μας.

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση