ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Ι
12
2014

ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (12 Ιανουάριος 2014)
ΕκτύπωσηE-mail

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
αλατισμένο νερό
ο χυμός μισού μέτριου λεμονιού

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

1 λίτρο πλήρες γάλα
5 κ. σούπας κορν φλάουρ
3 κ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
αλάτι
άσπρο πιπέρι
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα

10 φέτες gooda, edam ή emendal (οποιοδήποτε κίτρινο μαλακό τυρί)
1 φλ. τσ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατάλληλα πλατιά κατσαρόλα βάζουμε 10 εκ. αλατισμένο νερό και ρίχνουμε το χυμό μισού λεμονιού.

Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανάκια και τα καθαρίζουμε ως εξής: με το μαχαίρι κόβουμε μια λεπτή φέτα από το κοτσάνι τους και αφαιρούμε τα πρώτα 2-3 εξωτερικά φύλλα (τα πιο σκούρα). Επειδή αυτή η δουλειά θα κρατήσει γύρω στα 10-15 λεπτά, το καλύτερο είναι να τα έχουμε βάλει μέσα σε μπολ με καθαρό νερό όλο αυτό το διάστημα. Κάθε καθαρισμένο λαχανάκι Βρυξελλών το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το αλατισμένο νερό. Χωρίζουμε στη μέση τα μεγαλύτερα.

Αφού τελειώσει το καθάρισμα, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σκεπασμένη. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

 

 

Στη συνέχεια τα σουρώνουμε.

 

 

Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί 30Χ35 εκ. περίπου.

Είναι η κατάλληλη στιγμή για να προθερμάνουμε το φούρνο στους 180οC.

Μένει να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ:

Σε κατσαρολίτσα βάζουμε όλο το γάλα και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

 

 

Ρίχνουμε το βούτυρο και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Δεν παύουμε το ανακάτεμα ούτε για 1 δευτερόλεπτο! Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει το κορν φλάουρ στον πάτο της.

Μετά από μερικά λεπτά θα δούμε την κρέμα να πήζει. Αποσύρρουμε αμέσως από το μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε αλατοπίπερο και τα χτυπημένα αβγά.

 

 

Ανακατεύουμε ζωηρά για να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και αδειάζουμε τη μπεσαμέλ πάνω στα λαχανάκια. Τακτοποιούμε ελαφρά την επιφάνεια.

Αραδιάζουμε τις 10 φέτες του edam τη μια δίπλα στην άλλη και τέλος πασπαλίζουμε όλο το ταψί με τριμμένο κεφαλοτύρι.

 

 

 

Ψήνουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω-κάτω, για 20 λεπτά. Το φαγητό μας έχει αρχίσει να παίρνει πολύ όμορφη ρόδινη όψη. Κλέινουμε το μάτι του  φούρνου και αφήνουμε το ταψί για 10 λεπτά ακόμη μέσα για να ροδίσει ακόμη περισσότερο.

 

 

Ξεφουρνίζουμε πάνω σε σχάρα και περιμένουμε να κρυώσει λίγο ώστε να σταθεροποιηθεί και να μπορεί να κοπεί καλύτερα στο σερβίρισμα.

 



Τα λαχανάκια Βρυξελλών μαγειρεμένα με τον τρόπο αυτό, αποτελούν ένα πολύ ορεκτικό συνοδευτικό για ψητά κρέατα. Από τη μια, μάς παρέχουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε τα πολύτιμα αυτά λαχανικά στους καλεσμένους μας κι από την άλλη, τα ενισχύουμε με την πλούσια νοστιμιά του βουτύρου και των τυριών, ώστε να μην έχουμε παράπονα για τη ....φτωχή γεύση που έχουν από μόνα τους τα λαχανάκια.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μην παραβράσετε τα  λαχανάκια Βρυξελλών γιατί δεν θα διατηρήσουν το σχήμα τους στο ψήσιμο και επίσης μην τα βουτυρώσετε μετά το στράγγισμα. Είναι πολύ ευαίσθητα και θέλουν απαλό ανακάτεμα.






Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση