ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Σ
12
2011

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΚΡΟΚΕΤΕΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (19 Ιούλιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 1/2 κιλό μελιτζάνες
2 φλ. τσ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού τριμμένη
1 1/2 φλ. τσ. κεφαλοτύρι τριμμένο (ή γραβιέρα)
1 1/2 κ. γλ. μπέκιν πάουντερ
3 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 αβγά
1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κύβος βοδινού ή λαχανικών
αλάτι
1 κ. γλ. πιπέρι (ή όσο θέλουμε)

2 φλ. τσ. τριμμένη φρυγανιά, ίσως και περισσότερη

2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
τρίμμα φρυγανιάς
ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πιο κατάλληλες για τη συνταγή αυτή είναι οι μελιτζάνες με μπόλικη σάρκα και χωρίς σπόρους (φλάσκες).


Τις πλένουμε καλά και τις τρυπάμε σε 2-3 σημεία.


Τις βάζουμε σε ταψί και τις ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 180οC (έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο). Μπορούμε αν θέλουμε να τις βράσουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προτιμώ το ψήσιμο γιατί γίνονται νοστιμότερες.


Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

 



Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις φλούδες από τις μελιτζάνες και τοποθετούμε το ψαχνό τους στο πολυμίξερ. Προσθέτουμε τα 2 αβγά και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό.

 

Στη συνέχεια ρίχνουμε το τριμμένο ψωμί ( με το μπαγιάτικο θα γίνουν καλύτερα τα κροκετάκια, όπως συμβαίνει με τα κεφτεδάκια). Ξαναχτυπάμε στη μεσαία κι ύστερα στη δυνατή ταχύτητα, συνολικά για 1 λεπτό ακόμη.

 


 

 

Τώρα θα προσθέσουμε το κεφαλοτύρι, το μπέκιν, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και τον κύβο αραιωμένο σε ελάχιστο ζεστό νερό. Ξαναδουλεύουμε στο πολυμίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, για 3 λεπτά.

 



Στη συνέχεια θα δουλέψουμε με το χέρι. Συμπληρώνουμε στο μείγμα την  τριμμένη φρυγανιά σε δόσεις και ζυμώνουμε (ή ανακατεύουμε με ξύλινο  κουτάλι) μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Πρέπει να πάρουμε μια σφικτή ζύμη που θα μπορεί να πλάθεται.

 

Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον. Προσωπικά κάνω όλη τη διαδικασία από την προηγούμενη μέρα. έτσι σφίγγει καλύτερα η ζύμη.


Βάζουμε το λάδι να κάψει. Όταν ετοιμαστεί, παίρνουμε μια κουταλιά από το μείγμα και του δίνουμε κυλινδρικό σχήμα. Το βουτάμε στο χτυπημένο αβγό και μετά στην τριμμένη φρυγανιά.Τοποθετούμε το κροκετάκι στο τηγάνι. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα. Συνεχίζουμε με το επόμενο. Τα τηγανίζουμε λίγα-λίγα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά γύρω-γύρω.

 


 

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και μετά τ΄αραδιάζουμε σε πιατέλα.

 

 

 

Οι μελιτζανοκροκέτες είναι από τους καλύτερους ουζομεζέδες. Αρκεί να είναι λιγάκι πικάντικες!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Σ΄αυτή τη συνταγή οι μελιτζάνες δεν πρέπει να ψηθούν στα κάρβουνα, γιατί θα είναι πολύ έντονη η γεύση τους. Το δοκίμασα και δεν μ΄ενθουσίασε.

 

Δεν αφήνουμε ποτέ το τηγάνι άδειο γιατί καίγεται το λάδι άσχημα. Πρέπει να υπάρχει πάντα μέσα τουλάχιστον μια κροκέτα να τηγανίζεται.

 

Όσο πιο ανοιχτόχρωμο τρίμμα φρυγανιάς χρησιμοποιησούμε, τόσο καλύτερα.

 

Επίσης μπορούμε να φυλάξουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε (ή ένα μέρος του) στον καταψύκτη και να το χρησιμοποιήσουμε, αφού το ξεπαγώσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, όταν το θελήσουμε.

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο