ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Σ
08
2012

ΣΠΑΝΑΚΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ...ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (09 Σεπτέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 4-6 άτομα)

2 φλ. τσ. τριμμένη φρυγανιά (ίσως και περισσότερη, όση σηκώσει το μείγμα)
1 κρεμμύδι μέτριο περασμένο στο λεπτό μέρος του ρεντέ
1 φλ. τσ. τυρί φέτα χοντροτριμμένο στο χέρι
5 κ. σούπας βούτυρο λιωμένο
αλάτι
αρκετό πιπέρι
2 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
1 κύβος λαχανικών (προαιρετικό)
1 κιλό φρέσκο σπανάκι (ή μια συσκευασία  κατεψυγμένο)
4 αβγά (τα 3 ασπράδια χωριστά για το πανάρισμα)


μπόλικη τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι για το πανάρισμα

 

1 δόση μπουγιουρντί για το σερβίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε πολύ καλά το σπανάκι και το πλένουμε με πολλά νερά (πρέπει το νερό που πετάμε να βγαίνει τελείως καθαρό).

Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 3-4 εκ. καθαρό νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα το σπανάκι και το ζεματάμε για 10 λεπτά περίπου (ανάλογα με το μέγεθος και το πόσο τρυφερό είναι).

Στη συνέχεια το σουρώνουμε σε τρυπητό και το αφήνουμε να μισοκρυώσει.

Θα το στίψουμε καλά στα χέρια μας για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Το ζυγίζουμε: πρέπει να πάρουμε 500 γρ. βρασμένο και καλά στιμμένο σπανάκι.

Βάζουμε λοιπόν το σπανάκι σε μια λεκανίτσα ή ευρύχωρο μπωλ και το κόβουμε σταυρωτά με κοφτερό μαχαίρι σε πολύ-πολύ μικρά κομματάκια, έτσι ώστε όταν ζυμωθεί και ψηθεί, να μην το καταλαβαίνουμε.

Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι, θα πρέπει πρώτα να το αφήσουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να ξεπαγώσει εντελώς, να το στίψουμε καλά, να το ζυγίσουμε (θέλουμε 500 γρ.) και στη συνέχεια να το ψιλοκόψουμε.

Από το σημείο αυτό και μετά, η διαδικασία είναι η ίδια και για τα δύο είδη σπανακιού (φρέσκο ή κατεψυγμένο).

Τώρα θα προσθέσουμε 2 φλ. τσ. τριμμένη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι, τον άνιθο, το ένα αβγό ολόκληρο και τους 3 κρόκους, τον κύβο διαλυμμένο μέσα στο ζεστό λιωμένο βούτυρο, το τυρί και τέλος το κρεμμύδι.

Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Το μείγμα  πρέπει να γίνει εντελώς σφικτό για να μπορεί να πλάθεται, για το λόγο αυτό συμπληρώνουμε λίγη φρυγανιά ακόμη (αν νομίζουμε  πως χρειάζεται).

 

 

Παίρνουμε λίγο από το μείγμα και πλάθουμε μικρές κροκέτες σε σχήμα κυλινδρικό ή στρογγυλό (αν είναι πολύ μεγάλες δεν θα μπορούν να τηγανιστούν καλά στο εσωτερικό τους). Τις στιβάζουμε σε μια λαμαρίνα την οποία όμως έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.

 

 

Σε ένα πιάτο χτυπάμε ελαφρά τα 3 ασπράδια με 3 κουταλιές νερό.  βουτάμε μια-μια τις κροκέτες στο ασπράδι, μετά στη φρυγανιά και τις ξανατοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα. Βάζουμε τη λαμαρίνα στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή του μαγειρέματος.

ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ: Προθερμαίνουμε στους 175οC. Βάζουμε τη λαμαρίνα στη μεσαία θέση με φωτιά πάνω-κάτω. Ψήνουμε μέχρι να γίνουν χρυσοκάστανες γύρω-γύρω. Ξεφουρνίζουμε και με μια λαβίδα μεταφέρουμε τις κροκέτες σε μια κατάλληλη πιατέλα. Σερβίρουμε αμέσως.  Είναι ο πιο εύκολος τρόπος μαγειρέματός τους και ο πιο υγιεινός φυσικά, αφού έτσι γίνονται πολύ ελαφριές.

ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: βάζουμε σε μικρή κατσαρολίτσα αρκετό ηλιέλαιο (να έχει πάχος τουλάχιστον 1,5 εκ.) για να ζεσταθεί καλά. Μόλις ετοιμαστεί, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε λίγες κροκέτες μέσα στο λάδι και τις γυρίζουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Γίνονται πολύ γρήγορα, γι΄αυτό και δεν απομακρυνόμαστε καθόλου από την κατσαρόλα μας. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και μετά τις μεταφέρουμε σε πιατέλα.

 


 

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Όπως και να τις φτιάξουμε, αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα τις σερβίρουμε. Λοιπόν, μετά από έρευνα και δοκιμές κατέληξα στο συμπέρασμα πως οι σπανακοκροκέτες πρέπει να συνοδεύονται από ένα ζεστό και ορεκτικό μπουγιουρντί. Με την προϋπόθεση πως θα το φτιάξουμε με αρκετό γιαούρτι (ή κρέμα τυρί) και χωρίς το αβγό από πάνω. Κόβουμε στα δυο ή τα τρία κάθε κροκέτα και την τυλίγουμε στο μπουγιουρντί. Ειδικά αν είναι κρύες, παίρνουν μια νοστιμιά....άλλο να σας το λέω και άλλο να το γεύεστε!

 

 

Πρόκειται για έναν καταπληκτικό μπυρομεζέ, αλλά κι ένα εξίσου υπέροχο πρώτο ή συνοδευτικό πιάτο σε γεύμα ή δείπνο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
: Αρκετή προσοχή χρειάζεται να δώσουμε στο ζύμωμα, προκειμένου να έχουμε ένα σφικτό μείγμα που θα μπορεί να πλάθεται χωρίς να μας ταλαιπωρήσει. Έτσι θα πετύχουμε τέλειες σπανακοκρικέτες.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πως το τηγάνισμά τους αποτελεί πιο επίπονη και χρονοβόρα δουλειά απ΄ότι το ψήσιμο στο φούρνο της κουζίνας μας.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο