ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Ν
12
2012

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΒΡΑΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (12 Νοέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail


 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 μέτρια καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια (μεγέθους ζαριού)
150 γρ. αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος

1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσ. ηλιέλαιο (ή άλλο ελαφρύ λάδι)
200 γρ. φυτικό τυρί τριμμένο
αλάτι
πιπέρι, όσο μας αρέσει
1 κ. σούπας κοφτή ρίγανη
1-11/2 κ. σούπας γεμάτη φρέσκος δυόσμος ή άνηθος ψιλοκομμένος
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, όσο σηκώσει η ζύμη

λίγο τριμμένο φυτικό τυρί επιπλέον για το πασπάλισμα (ή σουσάμι)

Φούρνος προθερμασμένος στους 175οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τον αρακά και τα κομμένα καρότα σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά περίπου από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός.

Τα σουρώνουμε και τ΄αφήνουμε να μισοκρυώσουν.

 

 

Μπορούμε να δουλέψουμε με δυο τρόπους:

1. Στον πολυκόφτη. Τοποθετούμε στον κάδο του τα βρασμένα λαχανικά, τα κρεμμυδάκια και τον δυόσμο ή τον άνηθο. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια ενιαία μάζα. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε το φυτικό τυρί, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους και αρχίζουμε να ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι σε δόσεις. Ζυμώνουμε κάθε φορά μέχρι ν΄απορροφηθεί εντελώς και μετά προσθέτουμε την επόμενη δόση. Πρέπει να πάρουμε μια λεία και μαλακή ζύμη που θα μπορεί να πλάθεται.

2. Στο χέρι. Εδώ παίζει σημαντικό ρόλο το να είναι πολύ ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκια μας. Σε ευρύχωρο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά, φροντίζοντας να πολτοποιούμε τα βρασμένα λαχανικά μέσα στα χέρια μας. Στη συνέχεια και πάλι θα προσθέσουμε το αλεύρι σε δόσεις.

 

 

Αφού ετοιμαστεί η ζύμη, στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα ή ταψί.

Πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια μήκους 8-10 εκ. και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα σε σειρές. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί (ή σουσάμι) την επιφάνειά τους.

 

 



Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα κριτσίνια για λίγο να κρυώσουν μέσα στο ταψί και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Γίνονται τραγανά και πεντανόστιμα!

 

 




ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όσον αφορά το είδος των λαχανικών που θα χρησιμοποιήσουμε, αυτό μπορεί ν΄αλλάξει ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Απλά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντοτε μαλακά ή βρασμένα ή τριμμένα στο ρεντέ λαχανικά, έτσι ώστε να μπορούν να καταναλωθούν εύκολα απ΄όλους.

Επειδή το φυτικό τυρί δεν είναι αρκετά αλμυρό, πρέπει να προσέξουμε στο πόσο αλάτι θα βάλουμε, για να μη γίνουν σχετικά ανάλατα.

Στην περίπτωση που δεν διανύουμε περίοδο νηστείας, μπορούμε να εκτελέσουμε τη συνταγή με κανονικό τυρί φέτα ή κεφαλοτύρι τριμμένο και να βάλουμε βούτυρο λιωμένο στη ζύμη αντί για ηλιέλαιο.







Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση