ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Μ
16
2013

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (16 Μάιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό μελιτζάνες, φλάσκες καλύτερα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αβγό
4 κ. σούπας φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κ. σούπας ρίγανη
1 κύβος λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
1 φλ. τσ. τριμμένο κεφαλοτύρι
τριμμένη ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, όση σηκώσει η ζύμη

Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα πλένουμε τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε μια λαμαρίνα και τις ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου, ή μέχρι ν΄αρχίσει να μαυρίζει η φλούδα τους.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να μισοκρυώσουν και μετά αφαιρούμε τις φλούδες τους με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.

Σε βαθύ μπολ βάζουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες, την ψιλοκόβουμε σταυρωτά με το μαχαίρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αυτό το μείγμα πρέπει να σταθεί έτσι τουλάχιστον για 1 ώρα, μέχρι να βγάλει όση περισσότερη υγρασία γίνεται, την οποία και απομακρύνουμε. Θέλουμε τις μελιτζάνες όσο το δυνατόν πιο "στεγνές".

Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε στο μείγμα το κρεμμύδι, το αβγό, όλα τα μυρωδικά (ρίγανη-μαϊντανό-αλάτι-πιπέρι), τον κύβο τριμμένο στο χέρι, το κεφαλοτύρι και το λάδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Στο τέλος αρχίζουμε να προσθέτουμε την ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί σε δόσεις. Κάθε φορά ζυμώνουμε καλά και κατόπιν ρίχνουμε την επόμενη δόση. Πρέπει τελικά να πάρουμε μία ζύμη αρκετά σφικτή, ώστε να μπορεί να πλάθεται στα χέρια. Το πόση ψίχα θα χρειαστούμε δεν το γνωρίζουμε, γι΄αυτό και φροντίζουμε να έχουμε στη διάθεσή μας αρκετή ποσότητα.

Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη ρηχή λαμαρίνα του φούρνου.

Με χέρια ελαφρά λαδωμένα και με ένα κουτάλι της σούπας, κόβουμε κουταλιές από τη ζύμη. Τις πλάθουμε στα χέρια μας ελαφρά μακρόστενες, όχι πολύ πλακουτσωτές, δηλ. σαν σουτζουκάκια.

Τοποθετούμε τους μελιτζανοκεφτέδες στο ταψί, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, δεν φουσκώνουν στο ψήσιμο.

 

 

 

Βάζουμε τη λαμαρίνα στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω - κάτω και ψήνουμε μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα, περίπου για 45 λεπτά.

Αφού βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν κάπως οι μελιτζανοκεφτέδες μας. Απ΄έξω σχηματίζουν τραγανή κρούστα κι από μέσα μένουν μαλακοί.

 

 

Σερβίρουμε τους μελιτζανοκεφτέδες σε μεγάλη πιατέλα, τους συνοδεύουμε με σάλτσα γιαουρτιού ή τζατζίκι και αποτελούν εύκολο και πεντανόστιμο ουζομεζέ.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η συνταγή αυτή μπορεί να αντικαταστήσει τις μελιτζανοκροκέτες που έχουν μεγαλύτερο κόπο, αφού θέλουν πανάρισμα και τηγάνισμα.


Προσέχουμε το σωστό αλάτισμα, γιατί η μελιτζάνα όπως και η πατάτα, αγαπάει πολύ το αλάτι.

Επειδή περιέχουν ελάχιστο λάδι είναι ελαφρύτατοι, διατηρούνται πολλές μέρες στο ψυγείο χωρίς σκέπασμα και τους ξαναζεσταίνουμε μόνο στον
φούρνο της κουζίνας.

Αν μας αρέσει η γεύση του σκόρδου, μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη μία σκελίδα ψιλοκομμένη.



Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο