ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Σ
13
2011

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (17 Απρίλιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 1/2 κιλό χταπόδι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1/2 πακέτο συμπυκνωμένο τοματοχυμό
3-4 φύλλα δάφνης
1 κ. γλ. μπαχάρια
1/2 κ. γλ. μαύρο πιπέρι σε κόκους (προαιρετικό)
1-2 σκελ. σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κύβος λαχανικών
1/2 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
αλάτι
1/2 ποτήρι ζεστό νερό

11/2 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
1/2 φλ. τσ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
λίγο αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ φρέσκο χταπόδι. Πρέπει να έχει μείνει στον καταψύκτη τουλάχιστον 10 μέρες για να μαλακώσει ή αγοράζουμε έτοιμο κατεψυγμένο.

Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι, κρατάμε μόνο την κουκούλα και τα πλοκάμια, τα πλένουμε, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βράζουμε σε λίγο νερό, ίσα που να τα ασκεπάζει, σε χαμηλή φωτιά για 1ώρα και 30 λεπτά ίσως και λίγο περισσότερο. Πρέπει να μαλακώσει καλά ώστε να πέφτει από το πιρούνι. Δεν βάζουμε καθόλου αλάτι. Το βγάζουμε σε τρυπητό.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια ολόκληρα, χαράζουμε τη βάση τους σταυρωτά με μαχαίρι και τα βάζουμε σε μπωλ με νερό για 1 ώρα. Στο καθάρισμα καλό είναι να φοράμε γάντια λάτεξ γιατί αλλιώς θα κιτρινίσουν τα χέρια μας. Μπορούμε να τα καθαρίσουμε κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης για να μη δακρύζουμε ή φορώντας γυαλιά ηλίου. Βάζοντας τα κρεμμυδάκια στο νερό διώχνουμε την κάψα τους και γίνονται ακόμη πιο γλυκά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε ζωηρά για 1 λεπτό. Σβήνουμε με μισό ποτηράκι κρασί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για 2-3 λεπτά. Συμπληρώνουμε με τον τοματοχυμό, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, τον κύβο, τα μπαχάρια και τα ολόκληρα πιπέρια. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για μισή ώρα  Το αλάτι θα το ρίξουμε στο τελευταίο πεντάλεπτο.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τα ολόκληρα κρεμμυδάκια, σε άλλη κατσαρόλα. Τα στραγγίζουμε σε τρυπητό. Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε ελαφρά. Με ξύλινο κουτάλι ανακατεύουμε αργά και συχνά. Μόλις αρχίσουν να κοκκινίζου, τα σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί. Προτιμώ το ημίγλυκο στα φαγητά μου. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Μέσα στο χταπόδι αδειάζουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με το ζωμό τους και ανακατεύουμε πάντα με ξύλινο κουτάλι. Σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Το χταπόδι στιφάδο σερβίρεται ζεστό, όχι καυτό και ταιριάζει με τηγανητές πατάτες και ρώσικη σαλάτα. Ένα δροσερό κόκκινο κρασί ή μια παγωμένη μπύρα είναι το τέλειο συμπλήρωμα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν χρησιμοποιήσουμε κανονικά ξερά κρεμμύδια, το φαγητό αυτό χάνει τη μισή νοστιμιά του. Επίσης, αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο τοματοχυμό, θα πρέπει να προσθέσουμε και 1 κ. γλ. πελτέ ντομάτας. Νομίζω πως με το συμπυκνωμένο τοματοχυμό, γίνεται πιο νόστιμο και πιο εμφανίσιμο.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο