Σ
20
2011

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (18 Ιανουάριος 2012)
Εκτύπωση

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 κιλά κολοκυθάκια μεγάλα
3/4 φλ. τσ. ρύζι καρολίνα
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ. σούπας βούτυρο
2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
2 κύβοι βοδινού
αλάτι
πιπέρι
2 ασπράδια αυγών
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

4 κ. σούπας βούτυρο
4 κ. σούπας αλεύρι
1 φλ. τσ. γάλα καυτό
1 φλ. τσ. ζωμός από την κατσαρόλα
χυμός 2 μεγάλων λεμονιών
2 κρόκοι αυγών


ΜΕΡΙΔΕΣ 6-8

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα ξύνουμε ή αφαιρούμε πολύ επιφανειακά τις φλούδες και κόβουμε τα κοτσάνια όσο πιο ίσια γίνεται για να μπορούν να σταθούν όρθια μέσα στην κατσαρόλα.Τα κόβουμε στα δύο δημιουργώντας έτσι δυο κούπες από το καθένα.


Με ένα μικρό κουταλάκι τα κουφιάζουμε προσεκτικά. Την πρώτη κουταλιά που θα βγάλουμε, την ισιώνουμε με το μαχαίρι και θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι.


Αλατίζουμε τις κούπες των κολοκυθιών μέσα-έξω, βάζουμε μέσα το καπάκι τους και τ΄αφήνουμε στην άκρη.


 

Με τη σάρκα των κολοκυθιών που αφαιρέσαμε μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχους κολοκυθοκεφτέδες.

 



Σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε 2 κ. σούπας βούτυρο.


Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το ρύζι.


Τοποθετούμε σε μπολ τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνιθο, τον ένα κύβο διαλυμμένο σε ελάχιστο ζεστό νερό, αλάτι, αρκετό πιπέρι (το φαγητό αυτό πρέπει να είναι λίγο πικάντικο) και 2 ασπράδια. Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί.

 

 

 

Παίρνουμε ένα κολοκύθι στο χέρι μας και μ΄ένα κουταλάκι το γεμίζουμε, όχι μέχρι πάνω, με το μίγμα του κιμά.Το κλείνουμε από πάνω με το καπάκι του και το τοποθετούμε όρθιο σε πλατιά κατσαρόλα. Συνεχίζουμε με τα επόμενα κολοκύθια βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο. Αν μείνει χώρος κενός τον καλύπτουμε με μια πέτρα της θάλασσας.

 

 

 

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό όπου έχουμε διαλύσει το δεύτερο ζωμό και μισό φλ. τσ. λάδι. ΠΡΟΣΟΧΗ: ο ζωμός της κατσαρόλας δεν πρέπει να καλύπτει τελείως τα κολοκύθια αλλά να έχει τουλάχιστον 1 εκ. απόσταση από την επιφάνειά τους.


Σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι αλλά χωρίς να σκάσουν τα κολοκύθια, περίπου 1 ώρα. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι ανάλογος με το πόσο μεγάλα είναι τα κολοκυθάκια μας. Όσο πιο μεγάλα είναι, τόσο περισσότερο βράσιμο θα χρειαστεί το ρύζι.

Στο σημείο αυτό μπορούμε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο και να αποτελειώσουμε το μαγείρεμα την επόμενη μέρα.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα εργαζόμαστε ως εξής: πρώτα ζεσταίνουμε την κατσαρόλα με το φαγητό μας σε σιγανή φωτιά. Αδειάζουμε σε σκεύος 1 φλ. τσ. από το ζωμό της. Σε μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνουμε με μιας το καυτό γάλα, ανακατεύουμε ζωηρά για να απορροφηθεί καλά και προσθέτουμε και το ζωμό. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα καθόλου. Συμπληρώνουμε τους δυο κρόκους και το χυμό των λεμονιών. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη και κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Αν έχει γίνει πολύ πηχτή την αραιώνουμε με λίγο ζωμό ακόμη.


Μέσα στην κατσαρόλα με τα κολοκύθια προσπαθούμε ν΄αφήσουμε όσο λιγότερο ζωμό γίνεται αδειάζοντας αυτόν που περισσεύει σε βαθύ σκεύος.


Περιχύνουμε τώρα τα κολοκυθάκια με τη σάλτσα και κουνάμε την κατσαρόλα ελαφρά για να πάει παντού. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο ζωμό ακόμη και ξανακουνάμε την κατσαρόλα όπως και προηγουμένως.

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 15-20 λεπτά και μετά σερβίρουμε, πασπαλίζοντας πιπέρι και συνοδεύοντας με ρώσικη
σαλάτα ή πατατοσαλάτα.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Αν περισσέψει γέμιση μπορούμε να φτιάξουμε λίγα γιουβαρλάκια.

Είναι σημαντικό να τοποθετηθούν όρθια στην κατσαρόλα τα κολοκυθάκια γιατί αν μπουν οριζόντια θα χαλάσει εύκολα η εμφάνισή τους.




Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.