ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Ο
04
2011

ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (19 Φεβρουάριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

11/2 κιλό χοιρινό κρέας άπαχο από μπούτι σε μερίδες
2 κιλά σπανάκι πολύ καλά πλυμένο και ζεματισμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
1 κύβος βοδινού
αλάτι
πιπέρι
11/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1/2 λίτρο βραστό νερό ίσως και λίγο περισσότερο

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
2 αυγά, χωριστά ασπράδια και κρόκοι
χυμός 2 λεμονιών

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και αφαιρούμε τα περιττά λίπη. Προσωπικά το κόβω σε μικρότερα κομματάκια γιατί έτσι βράζει καλύτερα.

 

Βάζουμε το λάδι σε μια ευρύχωρη και πλατιά κατσαρόλα για να ζεσταθεί καλά. Όταν ετοιμαστεί, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σωτάρουμε ελαφρά, ίσα-ίσα μέχρι να ξανθίνει. Τότε προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να κοκκινίσει απ΄όλες τις πλευρές.

 

 

Στη συνέχεια ρίχνουμε το βραστό νερό, τον άνιθο, το πιπέρι και τον κύβο. Ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά μας και με σκεπασμένη κατσαρόλα σιγοβράζουμε το φαγητό για δυόμισυ περίπου ώρες.

 

 

Αυτό που θα προσέξουμε είναι ο ζωμός του φαγητού να καλύπτει σχεδόν το κρέας. Αλάτι θα προσθέσουμε μόνο 5 λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο για να μην σκληρύνει το κρέας.

 

 

Στο στάδιο αυτό μπορούμε να φυλάξουμε το φρικασέ στο ψυγείο και να αποτελειώσουμε το μαγείρεμα την επόμενη μέρα.

Ετοιμάζουμε το σπανάκι ως εξής: το καθαρίζουμε, το πλένουμε με πολλά νερά και το ζεματάμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που έχει. Το σουρώνουμε σε τρυπητό και το μεταφέρουμε σε πιατέλα ή δίσκο. Το κόβουμε σε κύβους ώστε να τρώγεται εύκολα. Αλατίζουμε ελαφρά.

 

 

Βάζουμε την κατσαρόλα με το κρέας στη φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε και το σπανάκι.

 

 

Αφήνουμε να βράσουν μαζί για 15 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τώρα το μόνο που μένει, είναι να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.



Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τ΄ασπράδια ελαφρά με το μίξερ και μετά προσθέτουμε και τους κρόκους. Χτυπώντας συνεχώς ρίχνουμε και το χυμό των λεμονιών.

 

 

Τώρα με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και τον ενώνουμε λίγο-λίγο με τ΄αυγά.

 

 

Ανακατεύουμε συνέχεια και ξανακάνουμε το ίδιο και με δεύτερη κουταλιά.΄Ισως χρειαστεί και τρίτη φορά να πάρουμε ζωμό, αρκεί να ζεσταθεί καλά το μείγμα των αυγών. Όταν το πετύχουμε, ρίχνουμε με μιας το αυγολέμονο στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά για να ενωθεί με τον υπόλοιπο ζωμό. Χρησιμοποιώ το μίξερ γιατί έτσι  το αυγολέμονο γίνεται πιο αφράτο και βελούδινο. Δοκιμάζουμε, για να δούμε αν το φαγητό χρειάζεται επιπλέον χυμό λεμονιού.

 

 

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15-20 λεπτά και μετά σερβίρουμε.

 

Συνοδεύεται καταπληκτικά με ρώσικη σαλάτα ή πατατοσαλάτα και φυσικά με δροσερό κόκκινο κρασί της επιλογής μας. Επειδή το σπανάκι "σηκώνει " πολύ αλάτι, είναι καλό στο τραπέζι να υπάρχει και η αλατιέρα για όποιον τη χρειαστεί.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για το πώς να πλένετε εύκολα, καλά και γρήγορα το σπανάκι,  μπορείτε να συμβουλευτείτε το πλύσιμο χόρτων.

Επίσης, μπορούμε να εκτελέσουμε τη συνταγή με κατεψυγμένο σπανάκι το οποίο θα ξεπαγώσουμε, θα το κόψουμε σε κύβους και θα το προσθέσουμε κατευθείαν στο κρέας.

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο