ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Ο
18
2011

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΤΣΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (30 Ιανουάριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 μεγάλο λάχανο μαλακό με λεπτά φύλλα
750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσ. ρύζι καρολίνα
3 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
2 ασπράδια αυγού
αλάτι
πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

4 κ. σούπας βούτυρο
4 κ. σούπας αλεύρι
11/2 φλ. τσ. γάλα καυτό
ζωμός από τους λαχανοντολμάδες
ο χυμός 2 μεγάλων λεμονιών
2 κρόκοι αυγού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα, που χωράει άνετα το λάχανο ολόκληρο, βάζουμε νερό να βράσει. Ταυτόχρονα με μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι από τη βάση του λάχανου (κωνικά).

 

 

 

Μόλις αρχίσει ο βρασμός, το ζεματάμε για 15-20 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα και με τη βάση του λάχανου ν΄ακουμπά στον πάτο της.

Το βγάζουμε σε τρυπητό, το ξεπλένουμε με το τρεχούμενο νερό της βρύσης και το αφήνουμε να κρυώσει.

Πλένουμε το ρύζι με πολλά νερά. Ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνιθο, το μαϊντανό, τα δυο ασπράδια, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε με το χέρι πολύ καλά.

 

 

 

Βουτυρώνουμε τον πάτο μιας πλατιάς και μεγάλης κατσαρόλας. Χωρίζουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου, με ψαλίδι αφαιρούμε τα χοντρά μέρη τους, τα οποία στρώνουμε στον πάτο και θα βοηθήσουν να μην ¨αρπάξει¨ το φαγητό μας.

 

 

 

Παίρνουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και την τοποθετούμε στη φαρδιά άκρη του φύλλου. Το τυλίγουμε με προσοχή, όπως στα ντολμαδάκια, λίγο χαλαρά για να έχει χώρο το ρύζι όταν  θα φουσκώσει, και το βάζουμε στην κατσαρόλα.

 

 

 

 

 

 

 

Συνεχίζουμε με το επόμενο κάνοντας ακριβώς το ίδιο και το βάζουμε δίπλα στο προηγούμενο. Όταν γεμίσει η πρώτη στρώση θα φτιάξουμε και δεύτερη.

 

 


Και τρίτη αν χρειαστεί. Τα μικρά φυλλαράκια που περισσεύουν θα τα στρώσουμε πάνω στους λαχανοντολμάδες. Τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα και από πάνω του ένα βάρος π.χ. μια πέτρα.

 

 

 

Προσθέτουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τους ντολμάδες και αφού σκεπάσουμε την κατσαρόλα, σιγοβράζουμε το φαγητό για 1 περίπου ώρα. Κάθε τόσο ελέγχουμε το ζουμί τους και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό. Στο τέλος του μαγειρέματος πρέπει να μείνουν μόνο με το ζουμί που θα χρειαστούμε για τη σάλτσα (περίπου 3 φλ.τσ.).

Σ΄αυτό το σημείο μπορούμε να φυλάξουμε το φαγητό στο ψυγείο και να το αποτελειώσουμε την επομένη.

Ετοιμασία της σάλτσας: σε μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνουμε με μιας το καυτό γάλα, ανακατεύουμε ζωηρά για να απορροφηθεί καλά και προσθέτουμε και ζεστό ζωμό από τους λαχανοντολμάδες.

 

 

 

Δεν σταματάμε το ανακάτεμα καθόλου. Συμπληρώνουμε τους δυο κρόκους και το χυμό των λεμονιών. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη και κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Αν έχει γίνει πολύ πηχτή την αραιώνουμε με λίγο ζωμό ακόμη.


Μέσα στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες προσπαθούμε ν΄αφήσουμε όσο λιγότερο ζωμό γίνεται αδειάζοντας αυτόν που περισσεύει σε βαθύ σκεύος.


Περιχύνουμε τώρα το φαγητό με τη σάλτσα και κουνάμε την κατσαρόλα ελαφρά για να πάει παντού. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο ζωμό ακόμη και ξανακουνάμε όπως και προηγουμένως.

 

 

 

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 15-20 λεπτά και μετά σερβίρουμε, πασπαλίζοντας πιπέρι και συνοδεύοντας με ρώσικη σαλάτα ή πατατοσαλάτα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
: Αν περισσέψει γέμιση μπορούμε να φτιάξουμε λίγα γιουβαρλάκια, ενώ αν περισσέψει λίγο λάχανο μπορούμε να το κόψουμε σε λωρίδες και να το σερβίρουμε αλατισμένο με λαδολέμονο και κόκκινο γλυκό πιπέρι, σαν σαλάτα.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο