ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Ο
18
2011

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ (ΚΑΚΑΒΙΑ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (04 Δεκέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό διάφορα βραχόψαρα (σκορπιοί, πέρκες, λάπαινες κλπ.)
2 κύβοι ζωμού λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή σε μικρά και λεπτά φετάκια)
4 μέτρια καρότα σε λεπτές ροδέλες
4-5 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους (ή περισσότερες μικρές πατατούλες ολόκληρες)
1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο (κορμός και φύλλα)    
λίγη ρίζα σέλινου κομμένη σε μικρά κυβάκια
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

2 αβγά, χωριστά ασπράδια και κρόκοι  
ο χυμός από 2 μεγάλα λεμόνια

 

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η ψαρόσουπα γίνεται εξαιρετικά νόστιμη όταν περιέχει διάφορα βραχόψαρα (κακαβιά). Αυτό όμως εγκυμονεί και κάποιους κινδύνους. Αν περιέχει ειδικά σκορπιούς, θα πρέπει να αποφύγουμε όσο γίνεται να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Πάντα φοράμε γάντια στην προετοιμασία της σούπας.

Πλένουμε τα ψάρια και αφαιρούμε τα εντόσθια.

 

 

Τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με 2 λίτρα αλατισμένο νερό για 1 ώρα, μέχρι ν΄ασπρίσει το νερό. Έτσι θα βγάλουν όλη τη νοστιμιά τους.

 

 

 

Στη συνέχεια εφαρμόζουμε το τρυπητό σε άλλη κατσαρόλα και αδειάζουμε το περιεχόμενο της πρώτης στη δεύτερη. Με αυτό τον τρόπο θα πάρουμε καθαρό τον ζωμό της σούπας χωρίς αγκάθια και λέπια. Αυτά θα μείνουν στο τρυπητό μαζί με τα ψάρια.

 

 

 

Βάζουμε την κατσαρόλα με το καθαρό ζουμί στη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα, τις πατάτες, το λάδι, τους κύβους και όσο πιπέρι θέλουμε (η ψαρόσουπα πρέπει να είναι λίγο καυτερή). Ανακατεύουμε, βάζουμε το καπάκι και όταν αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.

 

 

 

Σ΄αυτό το στάδιο μπορούμε να φυλάξουμε την ψαρόσουπα στο ψυγείο (αφού κρυώσει) και να συνεχίσουμε το μαγείρεμα  την άλλη μέρα. Όσον αφορά τα ψάρια, μπορούμε να τα καθαρίσουμε πολύ καλά από τ΄αγκάθια, τα λέπια και τις πέτσες τους και να τα σερβίρουμε σε ξεχωριστή πιατέλα με λαδολέμονο. Είναι λίγο επίπονο και δεν μπορεί να γίνει με όλων των ειδών τα ψάρια.

 

 

Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Προσωπικά το δουλεύω στο μίξερ. Γίνεται πιο αφράτο και βελούδινο.


Χτυπάμε πρώτα τ΄ασπράδια σε μαρέγκα και μετά χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τους κρόκους και στη συνέχεια το χυμό λεμονιού. Τώρα θα ρίξουμε μια μεγάλη κουταλιά από την καυτή ψαρόσουπα σιγά-σιγά μέσα στο αβγολέμονο και θ΄ανακατέψουμε ζωηρά. Θα το επαναλάβουμε για μια-δυο φορές ακόμη μέχρι να ζεσταθούν καλά  τ΄ αβγά και να μην υπάρχει φόβος να "κόψει" το αβγολέμονο μέσα στη σούπα.

 

 

Το ρίχνουμε με μιας στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθεί με τον υπόλοιπο ζωμό. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον αλάτι και λεμόνι.

 

 

Η κακαβιά σερβίρεται ζεστή, πασπαλισμένη με πιπέρι και συνοδεύεται με ρώσικη σαλάτα ή πατατοσαλάτα. Αποτελεί ένα εξαιρετικό πιάτο για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Στην περίπτωση που δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα ψάρια της ψαρόσουπας, μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με τόνο κονσέρβας. Σαν επιδόρπιο μπορούμε να παρουσιάσουμε: μπανάνες στο φούρνο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Επειδή θεωρώ καλό να τρώγονται και τα ψάρια της ψαρόσουπας, γι΄αυτό την φτιάχνω συνήθως με κατεψυγμένο μυλοκόπι ή με κοκκινόψαρα. Στην πρώτη περίπτωση ο καθαρισμός του ψαριού είναι πολύ εύκολος, αφού τα μυλοκόπια δεν έχουν αγκάθια παρά μόνο τη ραχοκοκαλιά τους. Αυτά είναι και πολύ εμφανίσιμα στο σερβίρισμα γιατί δεν τα διαλύουμε καθαρίζοντάς τα. Τα κοκκινόψαρα έχουν αγκάθια, αλλά είναι νόστιμα και καθαρίζονται αρκετά εύκολα.

 

 

Όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί κατά την εκτέλεση της συνταγής με κοκκινόψαρα.

 

Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο