ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Ι
17
2012

ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (19 Απρίλιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 1/2 κιλό κρέας ποντίκι σε φέτες από μοσχάρι
4 μεγάλα καρότα
4-5 μέτριες πατάτες
1 πράσο ψιλοκομμένο, μόνο το άσπρο μέρος
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ρίζα και 1-2 κλωνάρια σέλινου ψιλοκομμένα, χωρίς τα φύλλα
1/2 φλ. τσ. ρύζι καρολίνα
1 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 κύβοι βοδινού
αλάτι
πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

2 αυγά
ο χυμός από 2 μεγάλα λεμόνια

ΜΕΡΙΔΕΣ 10


ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 4 ώρες περίπου

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το κρέας καλά.

 

 




Το βάζουμε σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα να βράσει μαζί με 2 1/2 λίτρα νερό.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε 2-3 φορές τους αφρούς που βγάζει το κρέας.

 

 

 

Μετά τα πρώτα 30 λεπτά βρασίματος προσθέτουμε τους κύβους και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας, 2 1/2 ώρες περίπου.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα, τις πατάτες, το πράσσο, το σέλινο και το κρεμμύδι. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους και τα καρότα σε ροδέλες, ενώ ψιλοκόβουμε τις πρασινάδες (πράσο-κρεμμύδι-σέλινο).

 

 

 

 

Όταν ετοιμαστεί το κρέας (πρέπει να πέφτει από το πιρούνι), το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το λάδι και το αλάτι. Ελέγχουμε μήπως χρειάζεται να συμπληρώσουμε κι άλλο ζεστό νερό.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη σούπα ενώ ταυτόχρονα απομακρύνουμε από το κρέας όλες τις μεμβράνες και τα λίπη που δεν διαλύθηκαν. Καλύτερα να το κόψουμε και σε μικρότερα κομμάτια (στο μέγεθος που έχουν οι πατάτες) για να τρώγεται ευκολότερα.

 

 

Τα λαχανικά θα πρέπει να βράσουν συνολικά 1 ώρα, όχι περισσότερο γιατί θα λιώσουν.

Στη συνέχεια πλένουμε το ρύζι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το καθαρισμένο πλέον κρέας. Ανακατεύουμε κάπου-κάπου μέχρι ν΄αρχίσει ο βρασμός για να μη κολλήσει το ρύζι.

Αφήνουμε να σιγοβράσει η κρεατόσουπα για μισή ώρα ακόμη και κλείνουμε τη φωτιά.

 

 

 

Στο στάδιο αυτό μπορούμε να διατηρήσουμε το φαγητό στο ψυγείο (αφού κρυώσει) και να φτιάξουμε το αυγολέμονο την άλλη μέρα.

Την επομένη λοιπόν ξαναζεσταίνουμε τη σούπα μέχρι το σημείο βρασμού.


Για το αυγολέμονο: σε βαθύ πιάτο χτυπάμε 2 αβγά και σιγά-σιγά προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.

 

 

 

Τώρα θα πάρουμε μια κουταλιά με καυτό ζωμό από την κατσαρόλα και θα τον ενώσουμε με το μείγμα των αβγών. Θα επαναλάβουμε με δεύτερη κουταλιά ζωμού και τρίτη, μέχρι να ζεσταθούν τ΄αβγά και να μην υπάρχει κίνδυνος να "κόψουν" στη σούπα.

 

 

 

Τέλος ρίχνουμε με μιας το ζεστό πια μείγμα των αβγών στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλη τη σούπα.

 

 

 

Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται να συμπληρώσουμε λίγο αλάτι και λεμόνι ακόμη. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί 15 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.

Σερβίρουμε την κρεατόσουπα πασπαλισμένη με πιπέρι. Αποτελεί εξαιρετικό τονωτικό για τους αρρώστους αλλά και ένα υπέροχο χειμωνιάτικο πιάτο για όλους μας.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε να παραλείψουμε το ρύζι από τη συνταγή ή να το αντικαταστήσουμε με κους κους ή φιδέ.

 

Πρέπει να προσέξουμε να υπάρχει αρκετός ζωμός στην κατσαρόλα, ειδικά αν έχουμε προσθέσει ρύζι, γιατί την επόμενη μέρα πήζει αρκετά.

 

Το πράσινο μέρος του πράσου μέχρι το σημείο που χωρίζουν τα φύλλα, μπορούμε να το ψιλοκόψουμε και να το κρατήσουμε στον καταψύκτη. Θα μας χρειαστεί σε μια μελοντική σπανακόπιτα ή πρασόπιτα.

 

 

 

 


 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο