ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Ν
28
2012

ΑΓΝΟΣ ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (28 Νοέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό  πατάτες
50 γρ. βούτυρο
1 ποτήρι του νερού γάλα (ή 1/2 ποτήρι γάλα και 2 κ. σούπας κρέμα γάλακτος)
1 κρόκος αβγού (προαιρετικό)
αλάτι
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βράζουμε το γάλα.

Μέσα σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετούμε αρκετό αλατισμένο νερό.


Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε πολύ καλά και τις κόβουμε σε κομμάτια των 3-4 εκ. Ρίχνουμε αμέσως τα κομμάτια μέσα στην κατσαρόλα.

Στη συνέχεια βράζουμε τις πατάτες για 20-25 λεπτά από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός.

Μόλις ετοιμαστούν, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε λιγάκι να κρυώσουν.

Στον κάδο του πολυμίξερ βάζουμε τις πατάτες, το βούτυρο σε κομματάκια και το καυτό γάλα. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν.

Τώρα θα προσθέσουμε τον κρόκο αβγού και την κρέμα γάλακτος (αν βάλουμε). Ξαναχτυπάμε για λίγο. Σταματάμε, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη, μέχρι να πάρουμε έναν λείο πουρέ αλλά όχι πολύ πηχτό.

Καλό είναι να έχουμε λίγο γάλα επιπλέον κοντά μας,  γιατί θα μας χρειαστεί στο αραίωμα, αν τυχόν βγει σφικτός αρχικά ο πουρές μας.

 

Με τον πουρέ πατάτας συνοδεύουμε υπέροχα ψητά κρέατα, κοτόπουλο, μπιφτέκια αλλά χρησιμοποιείται και ως βάση σε πεντανόστιμα μεζεδάκια, όπως : αβγά σε φωλιές, ρολά με ζαμπόν, κουνουπίδι ογκρατέν, κτλ.


ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ ΠΟΥΡΕΣ

Αντικαθιστούμε το βούτυρο με μαργαρίνη και το γάλα με 1 ποτήρι νερό. Για να δώσουμε όμως γεύση στον πουρέ, βράζουμε τις πατάτες όχι σε σκέτο αλατισμένο νερό, αλλά σε νερό όπου έχουμε διαλύσει 1 κύβο λαχανικών. Φυσικά δεν θα βάλουμε καθόλου κρέμα γάλακτος, αλλά ούτε και κρόκο αβγού.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ο πουρές πρέπει να δουλεύεται γρήγορα, όσο είναι ακόμη ζεστές οι πατάτες. Αν κρυώσουν, ο πουρές μας θα γίνει σαν κόλλα.

Μερικοί προσθέτουν ρίγανη ή μοσχοκάρυδο. Προσωπικά μού αρέσει η γνήσια γεύση της πατάτας και η μοσχοβολιά του βούτυρου, γι΄αυτό και δεν βάζω τίποτε παραπάνω από μυρωδικά.


Αυτό που δίνει τη γεμάτη γεύση στον πουρέ είναι η ποιότητα και η ποσότητα του βουτύρου και το σωστό αλάτισμα. Γι΄αυτό και στον νηστίσιμο πουρέ, που απέχει το αγνό βούτυρο, προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών: για να κερδίσουμε τη χαμένη νοστιμιά του.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο