ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Α
19
2013

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑΧΝΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ (ΤΟΥΡΛΟΥ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (19 Αύγουστος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 4-6 μερίδες)

2/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη (προαιρετική)

2-3 μέτριες πατάτες
1 μεγάλη μελιτζάνα (φλάσκα) ή 2 πιο μικρές
2 μέτρια κολοκυθάκια

500 γρ. φρέσκος τοματοπολτός
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
1/2 φλ. τσ. φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κύβος βοδινού ή λαχανικών διαλυμμένος σε ελάχιστο ζεστό νερό
αλάτι
πιπέρι
1 /2 - 1 φλ. τσ. ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε πολύ καλά τη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε το κοτσάνι  και τα κόβουμε σε κύβους, μεγέθους μπουκιάς. Ξεφλουδίζουμε τα κολοκυθάκια, εφόσον το θέλουμε.  Διαφορετικά τα χρησιμοποιούμε μαζί με την εξωτερική φλούδα. Τα τοποθετούμε σε ξεχωριστά μπολ και τα πασπαλίζουμε με αλάτι. Έτσι θα γίνουν πολύ πιο εύπεπτα όταν μαγειρευτούν. Αφήνουμε να σταθούν για μισή ώρα, μέχρι δηλαδή να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής.

Τώρα θα καθαρίσουμε και θα ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο και το μαϊντανό. Οι πατάτες θα πρέπει να καθαριστούν και να κοπούν τελευταίες, για να μη μαυρίσουν καθώς οξειδώνονται με το πέρασμα της ώρας.

Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι μέχρι να ζεσταθεί καλά. Τότε θα προσθέσουμε και θα σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο (αν βάλουμε).

Στο μεταξύ ξεπλένουμε τις κομμένες μελιτζάνες και αφήνουμε να στραγγίζουν σε τρυπητό.

Μόλις ξανθίνει το κρεμμύδι, θα ρίξουμε στην κατσαρόλα όλα τα κομμένα λαχανικά και θα ανακατέψουμε με ξύλινο κουτάλι για να πάρουν τη νοστιμιά του κρεμμυδιού και του σκόρδου (2-3 λεπτά είναι αρκετά).

Στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω στα λαχανικά τον φρέσκο τοματοπολτό (από ώριμες ντομάτες τριμμένες στο ρεντέ ή το πολυμίξερ). Ανακατεύουμε και πάλι. Μόλις αρχίζει αυτός να κοχλάζει, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά. Τώρα θα  ρίξουμε τον πελτέ, τον κύβο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι όσο μας αρέσει και θ΄ανακάτεψουμε για να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το ¨τουρλού" για 40-45 λεπτά, μέχρι να μείνει με μια πυκνή σάλτσα και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ελέγχουμε κάπου-κάπου το ζωμό που υπάρχει, και όταν χρειαστεί, θα συμπληρώσουμε με λίγο ζεστό νερό ( μισό - ένα φλυτζάνι).

Το υπέροχο αυτό φαγητό σερβίρεται όχι πολύ ζεστό ή ακόμη καλύτερα, σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Συνοδεύουμε οπωσδήποτε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί. Πίνουμε δροσερό νερό και τίποτε παραπάνω (δεν νομίζω πως θα του ταίριαζε περισσότερο κάτι άλλο...). Αποτελεί ιδανική λύση για το καλοκαιρινό τραπέζι μας.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι η ποσότητα του ζωμού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Φυσικά δεν θέλουμε να ¨κολλήσει¨το φαγητό στην κατσαρόλα, αλλά καλό είναι ν΄αποφύγουμε την προσθήκη του επιπλέον νερού. Αν οι ντομάτες που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πολύ ώριμες και ζουμερές, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.

Δεν πρέπει να το παραβράσουμε για να μη λιώσουν τα λαχανικά και χάσουν την ωραία εμφάνισή τους.

Μπορούμε να φτιάξουμε το "τουρλού" με οποιαδήποτε λαχανικά δικής μας επιλογής. Απλά εδώ δίνονται αυτά που, κατά τη γνώμη μου, έχουν πιο έντονη γεύση, είναι πιο συνηθισμένα και τα βρίσκει κάποιος σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Αν βάλουμε κύβο λαχανικών κατά την παρασκευή του γιαχνί, θα έχουμε ένα νοστιμότατο νηστίσιμο φαγάκι, που φυσικά θα το συνδοιάσουμε με φυτικό τυρί.






Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση