ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Σ
03
2011

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (17 Ιανουάριος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

500 γρ. χοντρό φύλλο για πίτα

1/4 φλ. τσαγιού αραβοσιτέλαιο
1 κιλό σπανάκι ζεματισμένο
2-3 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
1 πράσσο ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
500 γρ. τυρί φέτα  χοντροτριμμένο
5 αβγά
αλάτι και πιπέρι

1 φλ. τσαγιού αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
1 φλ. τσαγιού γάλα
1 αβγό
λίγο αλάτι

Φούρνος προθερμασμένος στους 160οC
Αν τα φύλλα μας είναι στρόγγυλα, θα χρησιμοποιήσουμε στρόγγυλο ταψί που να τα χωράει ακριβώς.
Αν έχουμε μακρόστενα φύλλα, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Στην περίπτωση που θα βάλουμε φρέσκο σπανάκι στην πίτα μας, πρέπει πρώτα να το καθαρίσουμε, να το πλύνουμε πολύ καλά και να το ζεματίσουμε σε νερό που βράζει για 8-10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο τρυφερό είναι. Στη συνέχεια θα το αφήσουμε στο τρυπητό για να στραγγίξει καλά. Κατόπιν το ζυγίζουμε, πρέπει να είναι 1 κιλό.

 

Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε 1/4 φλ. τσαγιού λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια και το πράσσο ψιλικομμένα να μαραθούν.

 

 

 

 

Μετά προσθέτουμε τον άνιθο και το σπανάκι αφού το κόψουμε σταυρωτά για να μην έχουμε μεγάλα κομμάτια μέσα στην πίτα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

 

 

 

Μόλις σωθεί το νερό που βγάζει το σπανάκι στο τηγάνι και μείνει μόνο με το λάδι του, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε να μισοκρυώσει.

 

 

 


Με το πινέλο λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε τα μισά φύλλα ένα-ένα λαδώνοντας ανάμεσα.

 

 

Χτυπάμε ελαφρά τα 5 αβγά και τ΄ανακατεύουμε με το τυρί. Τα ενώνουμε με το χλιαρό σπανάκι.

 

 

 

Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί μας.

 

 

Στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω ένα-ένα λαδώνοντας ανάμεσά τους με το πινέλο. Η σπανακόπιτα δεν πρέπει να έχει πολύ λάδι γι΄αυτό θα προσέξετε στο λάδωμα των φύλλων να σας φτάσει το 1 φλ. λάδι. Δεν θα προσθέσετε περισσότερο.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με το μαχαίρι, όχι μέχρι τον πάτο του ταψιού.

Χτυπάμε 1 αβγό με 1 φλ. γάλα, ρίχνουμε λίγο αλάτι για να το νοστιμέψουμε και περιχύνουμε μ΄αυτό το ταψί.

 

 

Βάζουμε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου για 40-45 λεπτά, μέχρι να κοκκινίσει η σπανακόπιτα από πάνω. Αυτό ισχύει για λαμαρίνες και αντικολλητικά ταψιά. Στα ανοξείδωτα ή πυρέξ, ο χρόνος ψησίματος αυξάνεται κατά 10-15 λεπτά περίπου.

Όταν ετοιμαστεί, την ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για λίγη ώρα πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.

 

 

 

Ζεστή ή κρύα είναι πεντανόστιμη!

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι, θα πρέπει να το αφήσουμε πρώτα να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου, να το στίψουμε ελαφρά για να φύγει το επιπλέον νερό του και στη συνέχεια θα το μαγειρέψουμε όπως και το φρέσκο.

 

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση