ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Σ
18
2011

ΤΥΡΟΨΩΜΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (18 Μάρτιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

4 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. νωπή μαγιά  (ή 1 φακελ. ξερή )
1 κ. γλ. αλάτι
1 κ. σούπας όχι πολύ γεμάτη ζάχαρη
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
11/4 φλ. τσ. χλιαρό νερό
500 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε για λίγο να φουσκώσει.


Στο μεταξύ σε μια λεκανίτσα τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφικτή που να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης.

 

 

Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε (αν είναι δυνατόν σε ζεστό μέρος) για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

 

Βουτυρώνουμε καλά ένα στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 35 εκ.

Πατάμε με τη γροθιά μας  στο κέντρο της ζύμης και δημιουργούμε μια λακούβα. Εκεί βάζουμε το τυρί. Λαδώνουμε τα χέρια μας ελαφρά και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ενωθεί το τυρί με τη ζύμη καλά. Το τοποθετούμε στο ταψί και στρώνουμε το τυρόψωμο ομοιόμορφα. Με τις άκρες των δαχτύλων φτιάχνουμε λακουβίτσες σε όλη την επιφάνεια.

 

 

Σκεπάζουμε και πάλι και αφήνουμε για δεύτερο φούσκωμα.

Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο-160οC ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι.΄Ωσπου να ζεσταθεί καλά θα έχει φουσκώσει και το τυρόψωμο.

 

 

Φουρνίζουμε στη χαμηλή θέση και με φωτιά μόνο από κάτω. Ψήνουμε μέχρι να κοκκινίσει ελαφρά από πάνω, περίπου 50-60 λεπτά.

 

Όταν το βγάλουμε, θα το αφήσουμε για λίγο να κρυώσει και μετά θα το κόψουμε σε κομμάτια που θα τα βάλουμε πάνω σε πετσέτα να κρυώσουν τελείως. Τότε θα μπορέσουμε να τα φυλάξουμε σε δοχείο που κλείνει ερμητικά.

Όταν είναι φρεσκοψημμένο δεν περιγράφεται η νοστιμιά του, αλλά και όταν κρυώσει αποτελεί υπέροχο πρωινό ή κολατσιό για μικρούς και μεγάλους.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε πριν το βάλουμε για ψήσιμο να το ραντίσουμε με λίγο νερό και να πασπαλίσουμε σουσάμι σε όλη την επιφάνεια. Αρέσει πολύ στα παιδιά.


Έχετε υπόψη σας πως με φρέσκια μαγιά γίνεται πιο νόστιμο, πιο χωριάτικο. Για να μην πούμε και το πόσο μοσχοβολάει το σπίτι όταν ψήνεται! Σαν να βρίσκεσαι στο φούρνο της γειτονιάς!

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση