ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Α
29
2014

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΑΝΤΙΓΥ ΚΑΙ ΣΩΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (09 Ιανουάριος 2016)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

3 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (καλύτερα κοσκινισμένο)
4 κ. γλ. κοφτά μπέκιν πάουντερ
1 κ. γλ. κοφτό σόδα φαγητού
2 φλ. τσ. ζάχαρη
4 αβγά ελαφρά χτυπημένα
ελάχιστο αλάτι

100 ml νερό

1 σφηνάκι κονιάκ
2 φλ. τσ. στραγγιστό γιαούρτι
1 βανίλια
1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

300 γρ. σαντιγύ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

1 κ. σούπας κοφτή κορν φλάουρ
2 κ. σούπας κοφτές κακάο σκόνη
1/2 φλ. τσ. κρύο γάλα
1/2 φλ. τσ. ζεστό γάλα
1 κ. γλ. φρέσκο βούτυρο

Φούρνος προθερμασμένος στους 175οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθύ μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέκιν και τη σόδα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια με το ξύσμα και ανακατεύουμε το μείγμα.

Ρίχνουμε τ΄αβγά, το αλάτι, το νερό με το κονιάκ και το μισό γιαούρτι. Χτυπάμε με το σύρμα ή στο μίξερ για 2 λεπτά.

Τώρα θα ρίξουμε και το υπόλοιπο γιαούρτι και θα χτυπήσουμε για 2 λεπτά ακόμη.

Βουτυρώνουμε καλά μια στρόγγυλη φόρμα (του κέικ) και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Την αναποδογύριζουμε για να φύγει όσο περισσεύει.

Αδειάζουμε στη φόρμα το μείγμα που ετοιμάσαμε.

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω και κάτω για 1 ώρα περίπου.

Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε τη γιαουρτόπιτα μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά. Μετά την αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε πιατέλα κι αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη σως σοκολάτας: αναμιγνύουμε το κορν φλάουρ με το κακάο και τους προσθέτουμε μισό φλ. κρύο γάλα. Δουλεύουμε το μείγμα και ρίχνουμε τώρα το μισό φλ. ζεστό γάλα. Βράζουμε για λίγο μέχρι να πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο φρέσκο βούτυρο. Αφού λιώσει, αφήνουμε να χλιαρώσει και μετά θα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε.

Για το σερβίρισμα: αφού χαράξουμε, καλύπτουμε τη γιαουρτόπιτα με σαντιγύ κι από πάνω περιχύνουμε με τη σως σοκολάτας. Ή και ανάποδα: ετοιμάζουμε διπλή δόση από τη σως σοκολάτας, περιχύνουμε με την καυτή τώρα σως την χαραγμένη γιαουρτόπιτα, οπότε αυτή θα "τρέξει" στο εσωτερικό, αφήνοντας μια γυαλιστερή κρούστα στην επιφάνεια. Κατόπιν γαρνίρουμε με ροζέτες από σαντιγύ.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν χρησιμοποιήσουμε κανονικό γιαούρτι, το γλυκό μας θα γίνει πολύ πιο "υγρό". Ανάλογα λοιπόν με το πόσο "στεγνή" θέλουμε να είναι η γιαουρτόπιτα, θα βάλουμε και το αντίστοιχο γιαούρτι.


Όταν κοσκινίζουμε το αλεύρι, αυτό γίνεται πιο βελούδινο, κρατάει μέσα του αέρα και βοηθά ώστε να πάρουμε πιο αφράτα γλυκά και πίτες.

 

Επίσης, μπορούμε να συνοδεύσουμε τη γιαουρτόπιτα με μια μπάλα από παγωτό βανίλια. Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη παρουσίαση κατά τους θερινούς μήνες....




Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο