ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Ι
05
2014

ΤΟΥΡΤΑ "AFRICA"

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (27 Φεβρουάριος 2014)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΓΙΑ ΤΑ 2 ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

3 αβγά
1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ. γλ. μπέκιν πάουντερ
1 κ. σούπας κακάο σε σκόνη

2 φόρμες για τάρτες (ή για πίτσα) διαμέτρου 26 εκ. περίπου, καλυμμένες με λαδόκολλα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2/3 φλ. τσ. νερό
1/3 φλ. τσ. ζάχαρη
λίγη φλούδα λεμονιού
1 σφηνάκι λικέρ Tia Maria

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

2 φάκελοι (200 γρ. συνολικά) φυτική σαντιγύ σε σκόνη
2 βανίλιες
4 κ. σούπας ζάχαρη άχνη
2 φλ. τσ. πολύ κρύο γάλα
3 κ. σούπας ρόφημα κακάο σε σκόνη (που περιέχει ζάχαρη)

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

125 γρ. κουβερτούρα
1/2 φλ. τσ. βούτυρο μαλακό

3 κ. γλ. ηλιέλαιο
3 κ. γλ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1/2 φλ. τσ. γάλα

Για το στόλισμα: κομματάκια από γλυκά κουταλιού και λίγη τρούφα σοκολάτας.

 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το λικέρ. Από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός, θα τα σιγοβράσουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε και το Tia Maria, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.

Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέκιν, τη βανίλια και το κακάο.

Καλύπτουμε τα δύο ίδια ταψάκια με λαδόκολλα. Το ζητούμενο είναι να ψήσουμε ταυτόχρονα τα δύο παντεσπάνια. Ο δικός μου φούρνος χωράει ακριβώς 2 ταψιά με διάμετρο 26 εκ. Αν ο δικός σας είναι διαφορετικός, χρησιμοποιήστε ανάλογες στρόγγυλες φόρμες.

Στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ χτυπάμε τα 3 αβγά για 2 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και κολλώδες. Τώρα θα  χαμηλώσουμε ταχύτητα και θ΄αρχίσουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο το μείγμα του αλευριού. Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα του μίξερ.

Μοιράζουμε τη ζύμη ισόπαχα στα δύο ταψάκια και τα βάζουμε για ψήσιμο στη χαμηλή θέση του φούρνου, με φωτια μόνο από κάτω για 10-12 λεπτά, ανάλογα με το είδος του ταψιού και το φούρνο.

 

 

 

 

Ξεφουρνίζουμε κι επειδή είναι πολύ μαλακά, θα τ΄αφήσουμε μέσα στο ταψί μέχρι να κρυώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σαντιγύ σοκολάτας: χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα του μίξερ όλα τα υλικά, εκτός από τη σκόνη κακάο για ρόφημα, για 3 λεπτά. Χαμηλώνουμε το μίξερ στο 1, ενώνουμε τη σαντιγύ με τη σκόνη κακάο, ξαναδυναμώνουμε την ταχύτητα στο 3 ή το 4 και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Παίρνουμε ένα δίσκο ή μια βάση τουρτιέρας και αναποδογυρίζουμε σ΄αυτή το ένα ταψάκι με το πρώτο κρύο παντεσπάνι σοκολάτας.

 

 

Με προσοχή αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ραντίζουμε με το μισό σιρόπι που φτιάξαμε, κουταλιά-κουταλιά, φροντίζοντας να ποτιστεί παντού το παντεσπάνι μας.

Στη συνέχεια το καλύπτουμε με το 1/3 περίπου από τη σαντιγύ σοκολάτας. Τακτοποιούμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.

Ακριβώς πάνω της αναποδογυρίζουμε το δεύτερο παντεσπάνι και αφαιρούμε πάλι τη λαδόκολλα. Σιροπιάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με το υπόλοιπο σιρόπι μας.

 

 

Σ΄αυτό το σημείο θα καλύψουμε όλη την επιφάνεια - μαζί και τα παϊνά - με την υπόλοιπη σαντιγύ. Βάζουμε όλη την τέχνη μας για να της δώσουμε όσο πιο λεία όψη μπορούμε. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

 

 

 

Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας σε μπαιν μαρί, δηλ. πάνω σε κατσαρόλα με νερό που βράζει τοποθετούμε μια δεύτερη μικρότερη κατσαρολίτσα με το βούτυρο, το ηλιέλαιο και την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ενωθούν μεταξύ τους. Τώρα θα προσθέσουμε την άχνη, τη βανίλια και το γάλα. Καλό ανακάτεμα για λίγο και αποσύρρουμε από τη φωτιά βγάζοντας την μικρή κατσαρολίτσα από τη μεγαλύτερη για να κρυώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται το γλάσο σοκολάτας.

Όταν το δούμε να γίνεται πιο παχύρευστο, είναι η κατάλληλη στιγμή για να το απλώσουμε στην τούρτα μας. Δουλεύουμε αργά-αργά, αφήνοντάς το να πέφτει από ψηλά γιατί έτσι κρυώνει και πήζει περισσότερο. Μη βιάζεστε! Όσο πιο αργές κινήσεις, τόσο το καλύτερο. Θα το καταλάβετε και οι ίδιοι......

 

 

Βάζουμε την τούρτα ξανά στο ψυγείο, τουλάχιστον για μία ώρα.

Στολίζουμε με κομματάκια από διάφορα γλυκά του κουταλιού  και λίγη τρούφα σοκολάτας.

 




ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τόσο το στόλισμα της τούρτας, όσο και η ίδια η γέμισή της είναι εντελώς ενδεικτικές. Απλά με τον τρόπο αυτό παίρνουμε μια πολύ ελαφριά τούρτα, κατάλληλη για όλες τις περιστάσεις.

Αν θέλετε τη σαντιγύ πιο "σκούρη" στο χρώμα και με πιο έντονη γεύση σοκολάτας , αυξήστε τη σκόνη κακάο για ρόφημα κατά την ετοιμασία της.

 






Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο