ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Μ
13
2013

ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ (ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (11 Ιούλιος 2019)
ΕκτύπωσηE-mail

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1/2 κιλό φύλλα κρούστας (όχι βηρυτού, το πιο χοντρό)
200 γρ. (1 κεσεδάκι) γιαούρτι αγελαδινό (όχι στραγγιστό)
5 μέτρια αβγά
1 κεσεδάκι ζάχαρη
1 μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1 κεσεδάκι σπορέλαιο
λίγο φρέσκο βούτυρο λιωμένο, για το ταψί και τα φύλλα


ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα (προαιρετικό)


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2 1/2 κεσεδάκια νερό
1 1/2 κεσεδάκια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού
4 κ. σούπας κονιάκ

Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα μακρόστενο ταψάκι (κατά προτίμηση πυρέξ, γιατί μας επιτρέπει να ελέγχουμε το ψήσιμο) που να χωράει άνετα τα φύλλα ως προς την κοντή πλευρά τους.

Πάνω στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα φύλλο, έχοντας μπροστά μας τη στενή πλευρά του. Το αλείφουμε ελαφρά με το λιωμένο βούτυρο (με τη βοήθεια ενός πινέλου). Ακριβώς από πάνω του βάζουμε ένα δεύτερο φύλλο.

Σουρώνουμε το διπλό φύλλο, το πιάνουμε από τις δύο άκρες του και το τοποθετούμε στο ταψί μας.

 

 

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα, εργαζόμενοι κατά τον ίδιο τρόπο, δημιουργώντας διπλά σουρωτά φύλλα, που τα βάζουμε κολλητά  στο  προηγούμενο φύλλο του ταψιού.

 

Στη συνέχεια θα δουλέψουμε με το μίξερ για να ετοιμάσουμε την κρέμα της πατσαβουρόπιτας. Το κεσεδάκι του γιαουρτιού θα το χρησιμοποιήσουμε σαν μεζούρα για το  μέτρημα όλων των υλικών, οπότε πρώτα θα το πλύνουμε, θα το σκουπίσουμε και θα το κρατήσουμε στην άκρη, για να κάνουμε τις μετρήσεις  μας.

Σε βαθύ μπολ βάζουμε το σπορέλαιο με τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τ΄αβγά χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.

Ρίχνουμε το γιαούρτι, το μπέκιν, τις βανίλιες και το ξύσμα. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

 

Αδειάζουμε την παχύρευστη κρέμα πάνω στα σουρωμένα φύλλα,  κουνώντας το ταψί πέρα-δώθε για να πάει παντού.

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω, μέχρι να ροδίσει όμορφα το γλυκό από πάνω, γύρω στα 30 λεπτά. Τα αντικολλητικά ταψιά χρειάζονται φωτιά πάνω-κάτω και περίπου 20 λεπτά ψήσιμο.


Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι:

 


 

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός του κονιάκ, για 10 λεπτά από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός. Τότε θ΄αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, θα ρίξουμε το κονιάκ κι αφού ανακατέψουμε, θα περιμένουμε μέχρι το σιρόπι να χλιαρώσει.

Μόλις ψηθεί η πατσαβουρόπιτα, θα βγάλουμε το ταψί πάνω σε σχάρα και θα το αφήσουμε να χλιαρώσει κάπως.

 

 

Στο σιρόπιασμα πρέπει τόσο η πίτα όσο και το σιρόπι να είναι χλιαρά, για να μη λασπώσει το γλυκό μας.

Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.  Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι αργά - αργά στην επιφάνεια της πίτας. Αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς και να κρυώσει.

 

 

Κόβουμε σε κομμάτια και, μόνο όταν πρόκειται να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και κανέλα, για καλύτερη εμφάνιση.

Η γλυκιά πατσαβουρόπιτα διατηρείται στο ψυγείο και αποτελεί εξαιρετικά δροσερό και εύγεστο κέρασμα κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Δεν πρέπει τα φύλλα κρούστας να είναι πολύ λεπτά (τύπου βηρυτού), αλλά ούτε και πολύ χοντρά. Μόνο τότε θα έχουν τη σωστή δομή μέσα στην πίτα, μετά το σιρόπιασμα. Το ιδανικό είναι να σιροπιαστούν καλά, αλλά να μείνουν αφράτα και να δώσουν στο γλυκό, όσο πιο τέλεια εμφάνιση γίνεται.

 

Αν ο φούρνος σας δεν είναι πολύ δυνατός, αυξήστε τη θερμοκρασία κατά 20οC.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 10
ΧείριστοΆριστο