Ενημέρωση
Loading
Φ
04
2012

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (ΤΑΧΙΝΟΚΟΥΛΟΥΡΑ - ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (23 Νοέμβριος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 φλ. τσ. χυμός πορτοκαλιού
1 βανίλια
1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ. γλ. σόδα
αλεύρι όσο χρειαστεί η ζύμη

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

300 γρ. ταχίνι
2/3 φλ. τσ. μέλι
1 σφηνάκι κονιάκ


Γίνονται 45 περίπου τεμάχια

 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη:

Σε μεγάλο και βαθύ μπολ χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ το σπορέλαιο μαζί με τη ζάχαρη για 2 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μπέκιν και τη σόδα, συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Το μίγμα μας θα φουσκώσει  εξαιτίας της σόδας.

 

 

 

 

Τώρα θα δουλέψουμε με το χέρι. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά. Κάθε φορά περιμένουμε να ενσωματωθεί στο μίγμα και μετά ρίχνουμε κι άλλο. Έτσι μόλις δούμε πως ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, είναι έτοιμη η ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχει κολλήσει λίγη ζύμη στο χέρι μας. Μόλις την καθαρίσουμε, δεν θα έχουμε πρόβλημα από εκεί και πέρα στο πλάσιμο.

 

 

 

Να πώς θα φτιάξουμε τη γέμιση:

Σε μικρότερο μπολ αδειάζουμε το ταχίνι και ρίχνουμε το κονιάκ. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να ενωθούν. Τέλος, θα προσθέσουμε το μέλι και με υπομονή θα ανακατέψουμε όση ώρα χρειαστεί, προκειμένου να ενωθεί τελείως με το ταχίνι και να πάρουμε ένα μίγμα σαν ματζούνι, ελαστικό και με συνοχή.

 

 



Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Καλύπτουμε με λαδόκολλα 2 λαμαρίνες (κανονικά θα χρειαστούμε 1 λαμαρίνα και ένα μικρότερο ταψί).

Παίρνουμε στο χέρι μας ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού και το ανοίγουμε σε φυλλαράκι. Στο κέντρο του τοποθετούμε με ένα μικρό κουταλάκι  λίγη από τη γέμιση.

 

 

Κλείνουμε προσεκτικά τη ζύμη γύρω από τη γέμιση και την πλάθουμε σε μακρόστενο κουλουράκι. Την πατάμε λίγο με την παλάμη μας για να γίνει επίπεδη.

Τοποθετούμε το ταχινοκούλουρο στη λαμαρίνα. Συνεχίζουμε με το επόμενο που θα το βάλουμε δίπλα στο προηγούμενο, σε μικρή απόσταση όμως απ΄αυτό, γιατί θα φουσκώσει στο ψήσιμο αρκετά. Μέχρι να πλάσουμε όσα χωράνε στο ταψί μας, θα έχει ετοιμαστεί κι ο φούρνος.

 

 

Με τα δόντια ενός πιρουνιού χαράζουμε επιφανειακά σχέδια πάνω στα καουλουράκια για καλύτερη εμφάνιση.

 

 

Βάζουμε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου και ψήνουμε πάνω-κάτω για 17-20 λεπτά περίπου. Τα ταχινοκούλουρα θα σκουρήνουν στο ψήσιμο (γίνονται καφετιά) και όταν τα ξεφουρνίσουμε θα πρέπει να είναι σχετικά μαλακά. Μόλις κρυώσουν γίνονται τραγανά.

Όση ώρα ψήνεται το πρώτο ταψί, εμείς πλάθουμε και τα υπόλοιπα κουλουράκια για το δεύτερο. Θα ακολουθήσουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία για το ψήσιμό του.

Αφού τα βγάλουμε απ΄το φούρνο, θα τ΄αφήσουμε να κρυώσουν στο ταψί και μετά θα τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, για να μη σπάσουν.

 

 

Είναι πεντανόστιμα και διατηρούνται πολλές μέρες σε δοχείο με ερμητικό κλείσιμο για να μη μαλακώσουν από την υγρασία του περιβάλλοντος.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: 1. Εάν σας περισσέψει ζύμη, μπορείτε να φτιάξετε γεμιστά νηστίσιμα κουλουράκια με μαρμελάδες της επιλογής σας.

2. Εάν σας περισσέψει γέμιση, μπορείτε να τη φυλάξετε και να τη σερβίρετε στο πρωινό. Είναι καταπληκτική πάνω σε μια φέτα φρέσκου ψωμιού!

3. Προσέξτε να μην παραψήσετε τα ταχινοκούλουρα, νομίζοντας ότι χρειάζονται κι άλλο χρόνο στο φούρνο.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 25
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση