Ενημέρωση
Loading
Φ
08
2018

ΧΟΣΑΦΙ ή ΧΟΥΣΑΦΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (08 Φεβρουάριος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

1   φλ.τσ. ξερά βερίκοκα

1   φλ.τσ. ξερά δαμάσκηνα

1   φλ.τσ. ξερά σύκα

1/2 φλ.τσ. σταφίδα μαύρη

1/2 φλ.τσ. σταφίδα ξανθή

2   φρέσκα μήλα  κομμένα σε μικρούς κύβους

1   κυδώνι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους

1   φλ.τσ. ζάχαρη

1   ξυλάκι κανέλας

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με την κανέλα και προσθέτουμε νερό, τόσο, όσο να τα καλύπτει. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.

 

Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τα κομμένα μήλα, τα κυδώνια και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε την κομπόστα να κρυώσει και σερβίρουμε σε γυάλινα μπολ ή φαρδιά ποτήρια του παγωτού.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Παραδοσιακή συνταγή της Πολίτικης, Μικρασιάτικης και Ποντιακής Κουζίνας. Πρόκειται για μία ανάλαφρη κομπόστα που έφτιαχναν με κομμένα φρούτα που έβραζαν σε νερό μαζί με αποξηραμένα. Την έτρωγαν κυρίως το χειμώνα συνήθως σε περιόδους νηστείας, αλλά και σε γιορτινά τραπέζια.

 

Η λέξη χοσάφι προέρχεται από την τούρκικη λέξη “hosat” , που σημαίνει φρούτα σε ελαφρύ σιρόπι και η τούρκικη λέξη είναι δάνειο της περσικής “hos-ab” που σημαίνει ευχάριστο νερό. Σήμερα είναι δημοφιλές επιδόρπιο κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

 

Μία συνταγή με πολλές παραλλαγές: με φρούτα αποξηραμένα μόνο ή ανάμειξη αποξηραμένων και φρέσκων με ή χωρίς ξηρούς καρπούς, κανέλα ή γαρίφαλλο, γλυκό κόκκινο κρασί ή λικέρ.

 

Τρώγεται ζεστό ή κρύο, συνοδεύεται με παγωτό ή γιαούρτι αλλά και μόνο του. Κλείνει ένα δείπνο. Είναι εύκολο, υγιεινό και δίνει ενέργεια.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση