Ενημέρωση
Loading
Α
16
2016

ΣΥΚΟ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΣΒΕΣΤΗ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (01 Μάιος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό σύκα άγουρα (περίπου 60-65 τεμάχια)

2 κιλά ζάχαρη
10 φλ. τσ. νερό
γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια), όσα και τα σύκα
ο χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φοράμε γάντια λάτεξ, αν δεν τα βάλουμε, κατά το καθάρισμα των σύκων θα νιώσουμε στις παλάμες μας ένα αίσθημα "καυστικότητας". Καλό είναι να το αποφύγουμε...
Με ένα μυτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε τα σύκα από την κάτω μεριά τους (όχι από το κοτσάνι).

 

 

Με ένα πιρούνι τα τρυπάμε σε δυο-τρεις μεριές. Αυτό είναι απαραίρητο γιατί μόνο έτσι θα ξεπικρίσουν σωστά.

 



Τα βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νερό ΜΟΝΟ για 10 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.

Σουρώνουμε τα σύκα, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό της βρύσης και τ΄αφήνουμε να στραγγίζουν σε τρυπητό.

 



Στο μεταξύ βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά (σε μεγάλη κατσαρόλα) 10 φλ. τσ. νερό μαζί με 2 κιλά ζάχαρη.

 



Σε κάθε σύκο μπίγουμε από ένα γαρύφαλλο. Δίνουν πολύ ωραίο άρωμα στο γλυκό μας.

 



Μετά λοιπόν από 5 λεπτά ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα σύκα (με τα γαρύφαλλα). Θα τα βράσουμε για 10 λεπτά, όχι περισσότερο γιατί μαλακώνουν πολύ γρήγορα και δεν θέλουμε να χάσουν το όμορφο σχήμα τους!

 



Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας κι αφήνουμε το γλυκό να σταθεί έτσι για μια ολόκληρη νύχτα (ή για 12 ώρες).

Την επόμενη μέρα, με τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε προσεκτικά τα σύκα και δένουμε το σιρόπι του γλυκού, τόσο ώστε, όταν αφήνουμε μια σταγόνα του σε πιατάκι, αυτή να μένει στη θέση της και να μην απλώνει.. Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο προσθέτουμε το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε.

Μόλις αποσύρουμε το δεμένο σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα σύκα, ανακατεύουμε απαλά και μοιράζουμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα με καινούρια καπάκια. Κλείνουμε καλά κι αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέχρι να κρυώσει το γλυκό μας.

 

 



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Λίγη προσοχή χρειάζεται στο να μην παραβράσουμε τα σύκα και διαλυθούν.

Αν θέλουμε, μαζί με το γαρύφαλλο, μέσα σε κάθε σύκο βάζουμε ένα ασπρισμένο αμύγδαλο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα σύκα στο σιρόπι.

 

Από την εμπειρία μου νομίζω πως τα μικρά άγρια σύκα είναι πιο αρωματικά από τα μεγάλα....




Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση