Ενημέρωση
Loading
Σ
05
2018

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (05 Σεπτέμβριος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 κιλά ώριμα δαμάσκηνα
1 κιλό ζάχαρη
1/2 φλ. τσ. νερό
1/2 φλ. τσ. κονιάκ (ή κόκκινο γλυκό κρασί ή λικέρ της αρεσκείας μας ή τσίπουρο με γλυκάνισο)
4 ξύλα κανέλας
10-12 γαρύφαλα (μοσχοκάρφια) ή φλούδα πορτοκαλιού

Προετοιμασία: 40 λεπτά
Αναμονή: 3-4 ώρες
Ψήσιμο: 2+1 ώρες περίπου

 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα δαμάσκηνα. Με κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε κάθετα από τη μια πλευρά και αφαιρούμε προσεκτικά το κουκούτσι ώστε να μη χωρίσει στα δύο το δαμάσκηνο.

Κρατάμε τα κουκούτσια στην άκρη.

Τοποθετούμε τα μισάνοικτα δαμάσκηνα σε κατάλληλο ταψί σε μια στρώση.

 

 

Μέσα σε τούλι δένουμε τα κουκούτσια μαζί με τα ξύλα κανέλας και τα γαρύφαλλα. Βάζουμε το δεματάκι σε μια άκρη του ταψιού.

 

 

 

Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τη ζάχαρη.

 



Ραντίζουμε όλο το ταψί με το μείγμα νερού-κονιάκ.

 

 

Αφήνουμε σκεπασμένο το ταψί για 3-4 ώρες για να βγάλουν τα δαμάσκηνα κι άλλα υγρά.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 200οC και ψήνουμε στις αντιστάσεις με σκεπασμένο το ταψί (με καπάκι ή αλουμινόχαρτο) στη μεσαία θέση για 2 ώρες.

 

 

Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και το ματσάκι των μπαχαρικών και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα (περίπου) ακόμη μέχρι να δέσει το σιρόπι.

 



Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα με προσοχή για να μην χωρίσουν τα δαμάσκηνα.

 

 

Κλείνουμε καλά με καινούρια καπάκια και τ΄αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

 

 

Κατόπιν τα διατηρούμε στο ψυγείο γιατί είναι πιο ωραία κρύα και σερβιρισμένα μαζί με γιαούρτι αποτελούν ένα εξαίσιο επιδόρπιο. Αλλά και μόνα τους μπορούν να σταθούν μια χαρά σαν γλυκό του κουταλιού.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ
: Δεν ανακατεύουμε καθόλου τα δαμάσκηνα στο ψήσιμο. Ίσως μόνο μια-δυο φορές στο δεύτερο στάδιο του ψησίματος, για να μην διαλυθούν.

Ανάλογα με το ποτό που θα χρησιμοποιήσουμε αλλάζει και το άρωμα του γλυκού.. Τα έφτιαξα με τσίπουρο κι έγιναν φανταστικά!!!

 

 

 

 

Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση